Livet er ikke forutsigbart

Foto: Rolf Ørjan Høgseth

Er det noen av dere som alltid føler at alt går etter planen? Er det noe jeg har blitt bevisst på de senere årene er det at livet ikke er forutsigbart og det er kanskje det som gjør livet så spennende å leve? Om vi visste alt  på forhånd ville kanskje livet vært kjedelig?

Jeg opplever at de fleste mennesker er vanedyr og mange ønsker kanskje at det meste er rutine da det for mange gir en form for trygghet. Allikevel er det en del ting som er utenfor vår kontroll. Det er rett og slett ikke mulig å ha fullstendig kontroll på alt uansett om mange av oss sikkert tidvis skulle ønske det. Er det noe vi med sikkerhet vet er det at det vil komme endringer og utfordringer på vår vei i livet og det tror jeg nok på mange måter kan være fordi vi skal lære noe og å bli sterkere. Vi er alle ulike og behøver ulik grad av rutine eller spontanitet. Jeg tror vi trenger litt av hvert, men at de fleste foretrekker mest rutiner. Rutiner kan fungere som en grunnmur i mange menneskers liv.

Så hvordan forberede seg på livets overraskelser? 

Nå har jeg levd 35 år. Mye har gått etter planen, men jeg har også fått meg en del overraskelser på veien hvor jeg har erfart og lært at ting kanskje ikke var helt slik jeg hadde forespeilet meg at det skulle være. I mange år var jeg nok i overkant naiv og godtroende. Med årene har jeg blitt mer realist selv om jeg fortsatt ikke klarer la være og tro det beste. Jeg etterstreber å se det beste i folk selv om jeg har blitt skuffet flere ganger i løpet av livet.  Jeg forsøker tilgi lett og har blitt flinkere til å legge vonde ting bak meg selv om det såklart setter sine spor og bli sviktet og såret. Vi er jo mennesker og det er normalt å ha følelser. Men alle kan gjøre feil og jeg liker å tro at vi alle kan endre oss.

Hvordan velger vi å forholde oss til ting som skjer utenfor vår kontroll? Hva kan vi gjøre med det? Noen ganger skjer det kanskje ting som både er sårende, vondt og til og med traumatisk. Hvordan håndterer du det?

Du kan velge å legge deg ned og synes synd på deg selv, men det vil ikke hjelpe stort. Javisst skal det være lov å ha en dårlig dag og å gråte en skvett innimellom. Det tror jeg de fleste av oss har godt av, men hvordan kan du tenke for å komme deg opp av dumpa eller det sorte hullet raskest mulig framfor å grave deg ned?

De menneskene som er vanedyr og ikke tar de store sjansene har som regel ikke de store opp og nedturene. For noen kan en nedtur kanskje være at man gikk tom for melk eller dopapir, mens for en annen kan det være at han tapte crossfit games eller tapte millioner på børsen. Vi er alle ulike i forhold til hvordan vi reagerer på det som skjer oss og hvor store sjanser vi tar. Jo større sjanser du tar jo større nedturer må du kalkulere med at du KAN få om ting ikke går som planlagt. Men lykkes du når du tar en større sjanse er belønningen som regel destod større.

De senere årene har jeg vært heldig å bli kjent med og ha mange gode samtaler med høyt presterende mennesker i både fitness, showbuiz og business. Dette har vært utrolig lærerrikt og inspirerende. Jeg begynner å kjenne igjen tankegangen til de som lykkes med å nå sine mål. De fleste som står på toppen av pallen eller som når mål andre ikke når vet hva det vil si å gå på en smell eller å ha motgang i livet. De vet at det til tider kan være ensomt og de tar selv ansvar for egne handlinger. De har kjent på smerten i livet, men de lever nå! De ønsker å få maksimalt ut av livet mens de er her på jorden og de ser muligheter framfor hindringer. Uansett hvor mange slag de får i trynet reiser de seg igjen og igjen og igjen. De liker som oftest action, spenning og drives av utfordringer. Det å sprenge grenser og å gjøre det «umulige» mulig driver de. Og om noen forsøker stikke kjepper i hjulene deres eller de opplever sjalusi jobber de bare enda hardere. Disse menneskene har forstått at det eneste som faktisk gjelder er hardt arbeid! Det er ikke noe som heter flaks. Men ved å jobbe hardt kan du kanskje være heldig å få flaks. Det handler om å bestemme seg, sette mål, legge en plan og å følge den så godt det går selv med utfordringer på veien. «DO whatever it takes!» Noen ganger når man kanskje ikke målet heller, men da er det viktig å evaluere og se hva man kan lære. Det sies jo at de som er prosessorienterte på vei mot sine mål er de som kommer lengst.

Desverre ser de fleste kun toppen av isfjellet og ikke alle forstår det harde arbeidet som ligger bak. Selv synes jeg det har vært superspennende å studere vinnermentalitet og prestasjonskultur de senere årene ved å gå mental trener sertifisering, coaching og lederskap utdannelsen på Coachteam som jeg snart har eksamen i. Jeg har samtidig trent suksessfulle forretningsmenn og ledere siden 2012, trent med dyktige coacher og jeg har hatt mange gode samtaler med talentfulle mennesker på ulike arenaer. Dette er noe av det som har inspirert meg til å tenke større de senere årene og ikke minst til å fortsette å gå mine egne veier selv om det til tider kan føles ensomt.

Alle mennesker har negative tanker i mer eller mindre grad. Mye handler om å snu disse tankene til positive tanker og å se muligheter. Det er opp til deg hvordan du ønsker å leve ditt liv. Selvfølgelig vil livet by på opp og nedturer.

If you have no ups and downs in life it means you are dead..

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *