Har du tenkt på hvor mye et førsteinntrykk har å si?

Jeg har virkelig erfart hvordan et førsteinntrykk kan danne et inntrykk av meg som person. Riktig eller galt. Eksempelvis, gjennom Robinson ble jeg et kjent navn i 2004.

Robinson1_660292a

Første gangen jeg så meg selv på TV fikk jeg en «wake up» call selv. Det var litt av en attitude jeg viste alle som første gang så meg via tv-skjermen.Jeg likte ikke selv måten jeg framstod på. Det var ikke et inntrykk av den personen jeg ønsket å være eller ønsket at andre skulle oppfatte meg som. Dette gjorde at jeg ønsket å endre meg. Jeg har siden hatt mange tilsvarende opplevelser, og du har kanskje hatt dine?

Jeg fant en fin artikkel om førsteinntrykk på www.forskning.no som jeg ønsker å dele med dere 🙂

«Førsteinntrykket kan være helt avgjørende for hva andre forventer av oppførselen din. Ut fra førsteinntrykket prøver vi å forutsi hvordan et annet menneske vil oppføre seg i framtidige situasjoner. Vi er vant til en bestemt atferd fra mennesker omkring oss og biter derfor mer merke i oppførsel som ikke ligger innenfor normene. Dårlig oppførsel ved ett tilfelle gjør at folk antar det vil skje igjen.Var du han som la seg etter jentene den første kvelden? Eller var du den hysteriske kvinnen som kastet drinken din i ansiktet på sidemannen? Da kan det ta tid før de andre får øye på de kvalitetene du ellers besitter.

Atferdsforskerne har nemlig kommet fram til at det første bildet vi danner oss av et annet menneske, er det mest avgjørende og det mest varige – og vi legger særlig merke til umoralsk atferd. Hjernen skaper statistiske sammenhenger. Det er imidlertid ikke bare dårlig oppførsel vi legger merke til. Vi legger merke til alle slags spektakulære prestasjoner eller underlige måter å oppføre seg på – og det gjelder både positive og negative inntrykk. Rett og slett fordi de avviker markant fra det vi er vant til å se.

MRI-skanninger av hjernen viser at nye opplysninger om et annet menneske blir behandlet i to deler av hjernen: ventrolateral prefrontal corteks og superior temporal sulcus. Disse delene registrerer hvor ofte begivenheter eller atferd inntreffer – altså en slags statistisk sammenheng. Faller andre menneskers atferd utenfor statistikken, legger vi virkelig merke til den, og det inntrykket blir vanskelig å endre på senere.»

—————————————————————————————————————————————————————–

 

 

One Comment on “Har du tenkt på hvor mye et førsteinntrykk har å si?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *