Sliter du med å glede deg på andres vegne?

 Vi har vel alle vært der en gang selv om vi ikke helt liker å innrømme det? Vi mennesker er utstyrt med en selvfølelse. Det handler om hvordan vi føler oss og hvilken egenverdi vi selv føler at vi har. Selvfølelsen er ferskvare og kan endre seg alt ettersom hva som skjer i våre liv. Mister du jobben, går igjennom et brudd eller opplever andre vonde traumatiske opplevelser kan selvfølelsen din få seg en skikkelig trøkk. Da krever det at du jobber hardt mentalt for å holde balansen i livet ditt. Det er fort gjort å bli satt ut av spill om selvfølelsen svikter. Da kan man finne på å gjøre mye man i ettertid kanskje kan angre på at man gjorde.

 

Noen synes så synd på seg selv at de trøstespiser, noen trøsteshopper og noen mister troen på seg selv. Noen senker sin standard og får mindre selvrespekt. Andre kan får et enormt stort behov for oppmerksomhet og bekreftelse. I verste fall kan noen gjøre hvasomhelst for å bli sett. Jeg var selv der i mine yngre dager ofte. I noen tilfeller kan enkelte ende opp med å ha mye og sporadisk sex med tilfeldige partnere samt overdrive alkohol og forbruk av dopmidler. Alle disse ulike tingene mange kan gjøre for å dempe smertene ved å ha opplevd vonde ting og ha fått en lavere selvfølelse skaper en kortvarig positiv lykkerus. Men ofte kan man få en nedtur og føle seg enda verre etterpå. Er det da verdt det?

 

Det er her locus control kommer inn. Har du mest intern locus control har du ofte mer disiplin og selvrespekt. Du gjør det du sier du skal gjøre og har tro på at det er du selv som f.eks har kontroll på om du gjør det bra på en eksamen eller i en konkurranse. Har du mest external locus control tror du ofte at ting er utenfor din kontroll. Du tenker kanskje at det kan være miljøet, at det kan være flaks, timing eller tilfeldigheter som gjør at du får til ting.Du tror mest på at det er eksterne faktorer som påvirker utfallet eller resultatet.  Om du ikke har en god intern locus control kan du f.eks bli umotivert av de som ser bra ut. Mens om du har en sterk intern locus control blir du motivert av de veltrente menneskene på glossy coverblader fordi du har tro på deg selv og vet at når du legger ned hardt arbeid over tid vil du klare å skape like bra resultater selv.

Min opplevelse er at det er mange i Norge som sliter med å glede seg på andres vegne og dette er trist. «Du skal ikke tro du er noe» er jo det vår kjære Jantelov sier og fortsatt er manges hverdag preget av sjalusi og mobbing grubbet andres lave selvfølelse. Har du god locus control hvor du jobber hardt for å nå dine mål og gjør det du sier til deg selv du skal gjøre. Du blir motivert av de som er bedre enn deg. Når du ser en flott modell på en plakat eller et cover tenker du ikke ” Uff, det er sikkert bare photoshop, «Hun har vel ikke noe liv», «Hun spiser vel  bare salatblader og bomull», «dårlig forbilde!» Du tenker heller ” Wow, hun så fabulous ut! Nå ble jeg motivert til å trene enda hardere! En dag skal jeg være like fit and fab!

 

Tenk over dette neste gang noen snakker nedsettende om andre.. Det sier mer om dem som snakker nedsettende enn om de som blir snakket om. Det er faktisk et kompliment til de som blir snakket om. For den som snakker om de ønsker å være som de. Den som snakker negativt om andre har det høyst sannsynlig ikke så bra selv og ofte har de en ekstern locus control. Jeg vet det kan være vondt med negativ kritikk og at det krever styrke for å se det på denne måten. Da jeg først kom inn i offentlighetens lys for 15 år siden og mange jeg ikke engang kjente skulle kritisere meg tok jeg det personlig og ble lei meg. Jeg forstod ikke den gang at det handlet mye om sjalusi fordi jeg realiserte mine drømmer og fikk til ting mange andre ikke fikk til. Jeg må innrømme at det knakk meg den gangen. Mange knekker av det og være en offentlig person, blir borte og kommer aldri tilbake fordi de ikke takler det. Jeg har hatt mine perioder, men nå har jeg vokst meg sterkere på alle mine opplevelser og min livserfaring. Etter over 15 år i rampelyset har jeg blitt mer hardhudet. Samtidig har jeg ututdannet meg innen mental trening, coaching og lederskap. Dette har lært meg til å ha rett fokus og til å styre min mentale innstilling og mitt fokus.

 

Selv blir jeg fysisk dårlig av negativt snakk om andre. Jeg gikk en gang til en frisør som snakket veldig negativt om en annen offentlig person jeg kjente og det gjorde at jeg måtte slutte å gå dit. Jeg fikk vondt inni meg. Jeg har selv hatt perioder i livet mitt hvor selvfølelsen min har vært lav og hvor jeg ikke har klart å glede meg på andres vegne. Det var forferdelig da det er helt imot hva jeg står for. Da følte jeg meg helt forjævli!

 

Jeg synes vi må jobbe med vårt indre, være mer rause med hverandre og heie hverandre fram! Sammen er vi sterkere og dessuten tror jeg på karma! Derfor forsøker jeg hver dag og bli et bedre menneske selv om jeg aldri føler jeg får gitt nok. I LA Lifestyle er vi opptatt av frihet til at mennesker skal være seg selv og vi er opptatt av respekt for ulikheter. Vi tror at vi mennesker har det best når vi lever i tråd med våre verdier. Vi ønsker å bidra til at andre mennesker blir den sterkeste utgaven av seg selv. Om vi alle gjør litt kan vi sammen skape et bedre samfunn.

Om du kan gi en person et lite kompliment eller hjelpe med en liten ting kan du gjøre dagen til noen. Og hvor bra vil ikke du føle deg når du kan spre litt positivitet i andres liv?

 

La oss skape en bedre samfunn med mer kjærlighet sammen!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *