Diett er lett

IMG_3827

Bilde: Pinterest

 

Diett er for mange et negativt ladet ord, men det betyr i grunn bare å ha en plan enten du skal opp i vekt, ned i vekt eller å opprettholde vekten. For det er faktisk slik at spiser du mer kalorier enn du forbrenner går du opp i vekt og spiser du mindre enn du forbrenner går du ned i vekt. Spiser du altfor lite kan du riktignok ødelegge din egen forbrenning og det vil du ikke. Når du spiser for lite kan det tære på musklene dine og musklene er verdifulle siden de både gjør oss sterke + at maskineriet fungerer bedre og forbrenner mer jo mer muskler vi har.

Altfor mange kompliserer dette med kosthold. Det behøver ikke være så vanskelig. Noen er hysteriske og prøver alle type dietter i desperat forsøk på å få drømmekroppen. Jeg hadde selv en periode i mitt liv hvor jeg testet det meste og det er mye derfor jeg sitter med en del mer kunnskap nå enn da jeg var yngre i tillegg til at jeg har utdannet meg som personlig trener. Vi lærte riktignok ikke så mye om ernæring der, men jeg er over middels interresert i kosthold siden jeg vet hvor mye det har å si for resultatene vi får på treningen enten det er fysisk eller estetisk.

Proteiner er byggesteinene i kroppen og kroppen bruker mer energi på forbrenne kalorier. Derfor holder vi oss mette lenger. Proteiner hjelper oss å oppretteholde musklene som gjør at vi opprettholder forbrenningen. Jo mer muskler jo bedre forbrenning. Vi forbrenner også mer når vi hviler om vi har mer muskelmasse. Kylling, fisk, egg, cottagechees og rent kjøtt er gode eksempler på proteiner.

Karbohydrater gir oss energi. Det virker som om mange er redd for karbohydrater, men det er da absolut ikke noe å være redd for. Vi har alle ulike behov og selv spiser jeg en god del karbohydrater siden jeg har lav fett% og tåler dette. Mens noen andre som har en høyere fett% og en mer stillesittende jobb ikke tåler ikke like mye karbohydrater og bør spise noe mindre kalorier og heller ha mer protein og sunt fett i sin diett. Vi har dessuten ulike typer karbohydrater. Noen er høye og noen er lave i Glykemisk indeks. Glykemisk indeks: Hvor mye blodsukkeret stiger når man spiser en karbohydratinnholdig matvare. Ofte når man spiser karbohydrater sammen med fett og proteiner senkes den glykemiske indeksen og blodsukkeret holdes derfor mer jevnt. Derfor sverger til en jevn fordeling av protein, karbohydrater og fett i hvert måltid. Alle grønne grønnsaker kan du spise så mye du bare vil av. Det er veldig lite kalorier i dette. Fullkornsris, søtpotet og byggris er forholdsvis lavt i glykemisk indeks og fungerer fint å spise. Bruk sunn fornuft og alt med måte.

Fett er bra for hud, hår og negler. Vi har ulike former for fett.  Noen har fettfobi, men jeg ser ingen grunn til å ha det. Hjernen vår trenger både fett for å fungere og blir den underernært eller feilernært kan du i verste fall bli deprimert. I know.. Been there done that. Så litt av hvert er bra.  Gode kilder til det sunne, umettede fettet er plantebasert kost som nøtter, avokado, vegetabilske oljer og myke plantemargariner. I tillegg er fet fisk en god kilde til umettet fett.

Husk at det er mye kalorier i fett, så spis med måte.

DONT COMPLICATE THINGS! Keep it simple! Spis rent, nok og næringsrikt! 

 

For mer info om fett se her

4 Comments on “Diett er lett

    • Fortell gjerne om lavfoodmap. Dette kan jeg ikke så mye om! Jeg er langt fra utlært! 🙂

    • Jeg er ydmyk og er langt fra utlært 🙂 Del gjerne din kunnskap!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *