Jeg er inne i en akklimatisering

 

 

10b781c78d553b8871849128a18a51a7

 

Nå er jeg inne i en akklimatiseringsperiode, som jeg liker å kalle det. Akklimatisering er et ord av latinsk opphav som betyr tilvenning eller tilpasning i forhold til klima og klimaendringer. Uttrykket brukes om det å tilpasse seg endrede livs- og utfoldelsesvilkår, og i dag mest om det å venne en menneskekropp til større høyder og tynnere luft. Jeg bruker begrepet på morro nå, fordi jeg er inne i en fase hvor jeg prøver å «akklimatisere» meg til en mer nøktern livvstil. Det er ikke fordi jeg har hatt en ekstrem eller dyr livsstil, men fordi jeg har som mål å se om jeg kan klare meg med mindre en periode for å nå mer langsiktige mål.

En viktig del av en slik endringsprosess er å lære seg å leve med mindre. Det å f.eks plukke bort dyre uvaner. Ofte når vi skal gjøre store endringer i livet, vil ikke hverdagen fungere som normalt og økonomien kan bli litt dårligere for en periode. Ta f.eks. de som har vært ansatt med en høy årslønn og skal starte som gründer hvor de kun får betalt per gjennomførte time som konsulent. Når du er vant til å leve med f.eks 1 million og du kanskje ikke klarer å tjene i nærheten av halvparten første året kan det bli en STOR overgang og gå utover din livskvalitet. Jeg har jobbet med mange i situasjoner som dette og har forstått at det er ikke lett å kvitte seg med dyre vaner.  For ofte er det slik at jo mer folk tjener jo mer bruker de. Da må du tenke smart og se nye muligheter eller å omstille din tankegang. Som når jeg går i butikken stiller jeg meg alltid spørsmålet «Trenger jeg denne»?

Jeg husker selv da jeg hoppet av min karriere som glamourmodell. Jeg hadde opparbeidet meg en kjent merkevare og tjente bra. Året etter da jeg hadde fjernet silikonen og sluttet som glamourmodell ble jeg liggende på sofaen nesten et år. Kundene visste ikke lenger hva merkevaren Lene Alexandra tilbød og jeg visste jo ikke selv engang hvilke tjenester jeg kunne tilby. Det året var det ikke mye lønn på meg gitt. Riktignok var jeg utbrent og overtrent i tillegg. Heldighvis var jeg heldig å kunne få være hos min kjære mor.

Jeg husker media skrev om at det var ikke så mye penger å tjene med små pupper nei.. Vel, på samme måte som mange selskaper som går igjennom en endring fikk jeg dårligere økonomi. Endringen skjedde veldig raskt. Det kan være lurere å endre mer gradvis for å slippe så store endringer økonomisk. Jeg lærte enormt mye av denne hendelsen. Det ga meg en wake up call og derfor har jeg blitt bevisst på å forberede meg på endringer og å gjøre de mer gradvis framfor å «kaste meg utenfor stupet» før jeg har lagt planer for hvor jeg skal lande. Før tenkte jeg rett og slett ikke så langt og så derfor ikke konsekvensene av valg jeg tok. I ettertid har jeg blitt flinkere til å tenke flere skritt fram og ta mer strategiske valg framfor å bare ta valg med høy risiko. Nå forsøker jeg å ta mer kalkluerte risikovalg.

Så nå er jeg inne i en akklimatisering hvor jeg har fokus på å kutte kostnader så mye jeg bare kan. Jeg utfordrer meg selv og lærer meg til å leve så enkelt som mulig. Men hvorfor gjør jeg dette frivillig? Jo, fordi jeg har en drøm. Og for å nå drømmen må jeg bli mer økonomisk, effektiv og få bedre orden og struktur. Dette har jeg jobbet for å bli bedre på en stund og jeg har hatt framgang. Men jeg ønsker å bli enda bedre da jeg ser det er hensiktsmessig for å nå mine mål for framtiden. Og jeg synes dessuten dette er gøy å bli bedre på.

Dette er noen av tiltakene jeg gjør:

Jeg bytter ut min Audi med kollektiv trafikk og å bruke beina:  Her sparer jeg både penger, gjør noe for miljøet og for min egen helse. Vi trenger bare én bil når vi bor så sentralt som midt på Frogner.

Jeg skal farge håret til min egen hårfarge så jeg slipper å gå til frisøren hver måned: Her sparer jeg både penger og tid. Dette blir utrolig nok den største utfordringen siden jeg føler min identitet er som blondine. Spent hvor lenge jeg klarer å holde denne..Kommer eget innlegg om dette .. 😉 Skikkelig jentegreie..lol..

Jeg har med meg matpakke hver dag og kjøper ikke kaffe ute: Dette både sparer jeg mer penger på, det er effektivt og det er bra for helsen.

Tar sommerferien hos min far i Spania: Bor gratis i leiligheten hos og med min far, istedet for å bo på hotell. Kjøper flybillett m Ryan Air. Maten er dessuten mye rimeligere i Spania.

Kutter kostnader på dyre hudprodukter og hårprodukter: Bruker det jeg har liggende i skapet. Her spares mye 😉

Handler lite klær og sjelden her hjemme hvor det er så dyrt: Kun på outlet i USA hvor det er mye billigere og jeg kan kjøpe kvalitet og tidløse klær som varer lenge.

Takker nei til de fleste invitasjoner: Tidligere var jeg på mange happenings, men det tar både tid og koster penger. Derfor er det viktig for meg å prioritere. Om det ikke er i tråd med mine verdier må jeg takke nei.

Jeg har byttet fra SATS til Fitness Express: Her sparer jeg penger på rimeligere medlemskap + at det faktisk er et veldig inspirerende gym. Folk som går dit er skikkelig interresert i trening og trener bra!

Vi handler matvarer kun en gang i uken og handler kun ting på handelisten: Her sparer vi penger + at det er mer effektivt. Å handle ofte på impulsmetoden blir fort dyrt, ikke minst om du er sulten! Jeg prøver alltid å handle når jeg er mett.

Har møte med Regnskapsfører og kontaktperson i banken en gang per mnd: Her kan jeg høyst sannsynlig få noen gode tips til hvordan jeg kan bli enda mer effektiv, lønnsom og strukturert. Vi blir jo som de vi omgåes 🙂

Investerer i bolig: Jeg betaler ned på lånet og ser på det som sparing under press. Dette ser jeg på som min penjonistsparing 🙂

Alle disse tiltakene gjør jeg fordi jeg ønsker å bli bedre på økonomi, effektivitet og struktur. Det at jeg gjør disse tiltakene vil ikke bare gjøre meg bedre på disse tingene. Det vil også gjøre at jeg setter ekstra stor pris på når noen f.eks kjører meg et sted, spanderer en kaffe på meg eller jeg i framtiden kan spise ute på restaurant eller dra på en luksusferie. Jeg skal altså ikke leve så asketisk for resten av livet, men jeg har valgt å leve slik en periode for å lære av det. Den beste måten for meg å lære på er ved å gjøre og erfare.  Så jeg kommer til å etterstrebe å følge disse tiltakene ut året.

JEG SYNES FAKTISK DETTE ER ET MORSOMT PROSJEKT OG MED DISIPLIN ER DET MULIG! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *