Jeg har mye å lære som leder!

 

Våren 2017 skrev jeg et blogginnlegg som het «Hjelp, jeg er leder!» og det var før jeg innså hvor utfordrende det var å være leder når tempoet økte betydelig og alle avgjørelser åtte taes raskt! Ja, jeg synes det var utfordrende, men opplevde den gang at jeg mestret det ganske bra med tanke på at jeg ikke hadde særlig med ledererfaring.

Men hva vil det egentlig si å være leder?

I følge Det Norske Leksikon:

Lederskap kan forstås som det å påvirke en gruppe i retning av et gitt mål. Den eller de som har rett til å bestemme gruppens normer og kontrollere at disse etterleves har lederskap. Lederskap kan også bety personlige egenskaper og trening av betydning for å utøve ledelse. Les mer her.

Jeg har aldri hatt noe sterkt ønske om å bli leder. Allikevel har mange ofte sett på meg som en leder og jeg har havnet i situasjoner hvor jeg har vært nødt til å lede. Jeg lurer hvorfor. Hm… Jeg inviterte mine barndomsvenninner på middag i byen. De sa «Du var jo ledern og vi var followers» . Jeg var ikke klar over det da jeg vokste opp. Jeg har alltid vært veldig ærlig og direkte på godt og vondt. Før sa jeg min mening selv når folk ikke spurte og det var ikke alltid så positivt. Heldigvis har jeg de senere årene lært at man behøver ikke si sin mening om man ikke blir spurt og man må tenke seg om hvem man kommuniserer til før man svarer. Ikke alle takler feedback like bra og det er viktig at det blir gjort på den rette måten. MEN det er lettere sagt enn gjort. Jeg tror dessuten alle vi mennesker kan ha perioder der hvor vi ikke er like gode på å skille person og sak. Dette har jeg lagt merke til at vi mennesker, inkludert meg selv blir dårligere på når vi utsettes for høyt stressnivå. Dette synes jeg er utrolig interresant. Selvfølelsen er sterkest når vi er i balanse og har overskudd. Da er det enklere for oss å skille person og sak.

I starten av 2017 opplevde jeg mestring som leder, men senere det året opplevde jeg det motsatte av mestring. Hvorfor? Jeg skulle ønske jeg hadde klart å se ting klarere da, men det er ofte ikke så enkelt når man er midt oppe i det og etter å ha hatt mange samtaler med ledere har jeg forstått at vi alle tar på oss for mange arbeidsoppgaver noen ganger og da til slutt opplever man det motsatte av mestring. Det er 24 timer i døgnet og så skal man forsøke å være så effektiv som mulig for å få maks ut av tiden sin. Noe som da er viktig er å delegere. Dette er enklere sagt enn gjort og noe jeg har måttet trene på å bli bedre på. Jeg jobber fortsatt på å forbedre meg på dette. MEN så er det ikke alltid man har noen å delegere til heller. Spesielt ikke når man er i oppstart av et selskap slik var. Jeg konkurrerte i fitness samtidig og det var ingen smart kombo. Det ser jeg jo tydelig nå. Samtidig var jeg for opptatt av detaljene. Jeg er en av de som liker å ha kontroll på ting og dette er ok en av mange grunner til at jeg har nådd målene mine også. MEN det kan bli for mye av det gode. Det var ikke mulig å ha kontroll på alle detaljer etterhvert da selskapet eksploderte. Alt skjedde så raskt og jeg ble leder uten at jeg egentlig følte meg klar for det. Blir man noensinne klar? Jeg var vel egentlig ikke klar over om det var noe jeg ønsket å være heller. Det rakk jeg ikke å tenke på. På et tidspunkt hadde jeg arbeidsoppgavene til 10 ulike personer og jeg klarte ikke mer. Jeg kollapset og havnet på sykehus. Samtidig var jeg da nødt til å få inn en Daglig Leder som kunne styre selskapet mens jeg lå nede for telling. Så endret vi fokuset i selskapet vekk fra det ekstreme og mer over på helse og velvære. Dette ble en stor endringsprosess som foregikk store deler av 2018. Daglig leder tok over alt backhouse som jeg ALDRI bør bruke tid på og har jobbet med å forbedre struktur og rutiner. Samtidig har vi utvidet teamet vårt. Våren 2017 var vi 4 coacher. Nå er vi 10 coacher i LA Lifestyle og vi ønsker å være 20 coacher i slutten av 2019.

I slutten av 2017 mistet jeg troen på meg selv som leder. Når tempoet blir for høyt svekkes mine kommunikasjonsegenskaper og de kan få negative konsvekvenser. Jeg er i overkant direkte når det blir for mye stress og det er ikke alle som opplever det like positivt selv om noen synes det er topp. Uansett om jeg alltid mener godt er det ikke alltid jeg blir oppfattet slik når jeg er i overkant tydelig har jeg lært. Vi er jo alle ulike personlighetstyper og man bør kommunisere ulikt til ulike typer. Lettere sagt enn gjort i praksis når det stormer som verst har jeg nå erfart og lært. Vel, man lærer av å feile. Det finnes mange måter og lede på har jeg lært at daglig drift med administrative oppgaver og med fokus på økonomi er ikke noe for meg. Akkurat nå ønsker jeg ikke å være leder for å være ærlig. Jeg har MYE å lære som leder. En dyktig forretningsmann jeg pleier sparre med skrev til meg at han sjelden opplever 100% kontroll og mestring. Det gjorde at jeg senket skuldrene og innså vel egentlig at om man skal være leder, må man bare akseptere at man ikke kan ha full kontroll på alle detaljer til enhver tid og at selv de mest erfaring dyktige lederne gjør feil. Altså legge vekk perfeksjonismen / flink pike og gi mer F!

Det er mange måter å være leder på har jeg lært og i mange sammenhenger har jeg jo vært leder og jeg kommer til å være det i framtiden. Men noen daglig leder med administrativt og økonomiansvar blir jeg veldig sjokkert om jeg blir i framtiden. DET kan noen andre mye bedre enn meg!

Jeg trer derfor inn i en stilling som passer meg bedre framover. Nå kommer jeg til å ha ansvar for å inspirere og å fronte selskapet. PR, salg og markedsføring samt coaching. Alle de tingene jeg synes er gøy og det jeg har mest erfaring med. JIPPI! Det jeg brenner aller mest for er jo å inspirere og hjelpe mennesker til å gjøre positive endringer i livet sitt og dette ligger mitt hjerte nærmest. Når jeg gjør dette har jeg det best. Dette gir meg mening <3 Det er viktig å jobbe med det du har størst lidenskap for og det du er best på. Så kan noen andre utfylle deg og gjøre de tingene du ikke er god på.

Grunnet omstrukturering la vi en del konsepter og prosjekter på is i 2018, men i 2019 kjører vi igang igjen og det gleder jeg meg enormt til.

Dette tilbyr vi i LA Lifestyle 2019:

Våren:

Webcoaching«Fit & Fab» Treningscamp i juniLivsstilskurs( dato og info kommer snart)- Pink Power weekend 5.april ( Mer info kommer)

Høsten:

Webcoaching«Fit & Fab» Treningscamp i slutten av august – LivsstilskursPink Power weekend 11.oktober

For mer detaljert info: webcoaching@lalifestyle.no

Jeg håper å se deg på et av våre events i 2019! 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *