Hva er din trivselsvekt?

 

Foto: Aller / Se og Hør fra Idol / Jørgen Orlin fra NM i oktober 2016

2016 var året da jeg ønsket å lære meg mest mulig om fitness og derfor deltok jeg i 4 fitnesskonkurranser på et år. Jeg er jo en person som liker å gå all in når jeg først skal lære meg noe. Det var mye snakk om at det var så ekstremt og det spørs vel hvem som ser. Alt er relativt og alt avhenger av utgangspunktet i forhold til målet du skal nå. Det sier seg selv at det vil føles mer ekstremt og kreve mer av deg om du er langt ifra målet og du har kort tid på deg til å nå det. Det er ikke den sunneste måten å gjøre det på. Det er bedre å gjøre endringer gradvis og bygge stein for stein er min erfaring. Men det tok mange år med prøving og feiling før jeg forsto dette. Jeg sleit selv med spiseforstyrrelser, overspiste og ble liggende i stabilt sideleie på sofaen med dårlig samvittighet etter å ha sultet meg selv over en lengre periode og overtrent. Det tar tid å lære å kjenne sin egen kropp. Det er viktig å ha en god grunnmur og et fundament med gode rutiner og struktur i bunnen før du kan finpusse og spisse planen mot målet for å peake formen om det er ønskelig.

Så er det mye snakk om tiden etter scenen. Vi informerer tydelig de utøverne vi jobber med at de må forberede seg på at det kan bli tøft når de går av scenen og for noen kan det være DA den virkelige utfordringen starter. Du har da vært i ”din livs beste form” ( hvertfall estetisk / konkurranseform) og når du har gått såpass lenge på kaloriunderskudd og ligget lavt i fett% sier det seg selv at kroppen ønsker å legge på seg så raskt som mulig. Det er ikke sunt for kroppen å ligge så lavt i fett% som man gjør på scenen. Det er konkurranseform og hører IKKE hjemme i hverdagen. De siste dagene før scenen slipper mye av vannet i kroppen og det første du legger på deg når du starter å spise igjen er gjerne disse kiloene vann. Så man legger ganske raskt på seg når man starter spise etter konkurranse og dette er ofte fordi mange da spiser alt de ikke kunne spise på dietten. Noen går opp 10 kg i løpet av en uke og det kan være tøft mentalt for mange å håndtere. Perioden etter du har godt av scenen kan være en fin tid å bygge muskelmasse da kroppen suger til seg næring som en svamp. Trener du ikke hardt og spiser næringsrikt og rent kan du risikere og gå opp i fett% og ikke muskelmasse.  Så det er viktig å ta bevisste valg og å ha en plan fra du går av scenen. Her er det individuelt hva ulike coacher anbefaler og hva som fungerer for hver utøver. Noen coacher mener du bør gi kroppen den næringen den trenger mens noen mener du bør kjøre reverse diet. Dvs at du gradvis øker kaloriene slik du gikk gradvis nedover på kalorier på vei mot konkurransen.

Selv forsøkte jeg første gangen å kjøre en reverse diet siden jeg hadde hørt det var krevende mentalt når jeg skulle gå opp i vekt igjen. Dette gikk veldig fint og jeg taklet derfor tiden etter konkurransen godt mentalt. Jeg hadde dessuten en shoot med Treningsforum coveret, så jeg kunne ikke spise alt jeg kom over selv om jeg må innrømme jeg tok litt av da vi var i Vegas etter å ha konkurrert i LA. Så startet jeg å trene styrkeløft og fokuserte mer på prestasjon framfor estetikk og det fungerte meget bra for meg. Nå etter siste konkurransen derimot ga jeg fullstendig f og tenkte at nå skal jeg bare spise fritt. Jeg satt i gang prosjekt ”Hvor mye klarer jeg gå opp i julen?” . Jeg er overrasket over at jeg ikke greide å gå opp mer. Jeg veide meg siste dagen i Dubai etter en uke med solide hotellfrokoster, gourmet restauranter med hamburgere og ostekaker og tallet på vekten viste ikke mer enn 60! ( Fortsatt 5 kg fra den høtyeste vekten jeg noensinne har hatt i mitt liv) Jeg må innrømme at jeg følte meg veldig mett og magesekken sprengte! Rasjonelt sett VET jeg jo at jeg ikke var eller er tjukk, men når du har krympet magesekken etter å ha gått på fitnessdiett og starter å spise like mye som øynene var vant til FØR konkurransen kan du fort føle deg veldig ”stappet” eller oppblåst. Jeg veide 51,1 kg på NM.3  dager før NM 53,4 ( Det skjer altså mye de siste dagene når vannet slipper) 8 dager etter NM veide jeg 54,5. En uke etter Olympia amateur veide jeg 57,8 og nå veier jeg altså 60.

Min trivselsvekt er på ca. 55 kg. Nå har jeg eksperimentert veldig med min egen kropp og det handler om hvordan du selv velger å tenke om deg selv og din egen kropp. Det er nok også derfor jeg takler å være 5 kg mer enn min trivselsvekt nå. Det er fordi jeg har tatt et bevisst valg om å gi F og slippe meg litt løs. Jeg har ikke fokus på lavest mulig fett% nå. Den eneste grunnen til at jeg skulle hatt lav fett% og ruter nå ville være for å brife på instagram og det føler jeg ikke jeg har behov for. Jeg vet at jeg kan om jeg vil. Jeg har kunnskapen og vet hva som skal til for å oppnå et slikt resultat. Nå derimot ønsker jeg å kvalifisere meg til NM i styrkeløft og da er det viktigere å få i seg nok mat. Det passer meg perfekt da jeg elsker mat og er kjent for å spise som en mann. Skal du bli sterk må musklene vokse og da trenger de bra med fuel. Jeg liker uansett å følge en plan, så jeg kommer til å få litt struktur på dietten ( plan) framover. Dere må bare ta kontakt her om dere ønsker skreddersydde dietter og treningsplaner. Nå spiser jeg høyfettkosthold da det skal fungere bra i forhold til å bli sterk og å bygge muskler.

En typisk dag for meg kan da se ut slik:

Frokost:

Omelett med ost. Bær. Omega 3, multivitamin, zink

Etter Trening:

Proteinshake

Lunch:

Kyllinglår, brokkoli, nøtter eller avocado

Middag:

Kjøtt, laks eller grillet kylling, brokkoli, asparges  og nøtter eller avocado

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *