SI NEI!!

Et tema som stadig går igjen når jeg har sessions med kandidater som lifestylecoach er at folk sliter med å si nei.

Hvorfor er det så ubehagelig å si nei? Jo, mange sliter med lav selvfølelse og er redd for ikke å bli likt. Veldig mange er JA mennesker og sliter med å si nei. Dette betyr ikke at de ikke mener nei, men de sier ofte ja for husfredens skyld og jatter for å unngå konflikter eller diskusjoner. Når noen av disse menneskene først forsøker å si nei sier de det ofte på en krass måte fordi de ikke har helt tro på at de faktisk kan si nei og bli akseptert. Dette skaper ofte irritasjon eller i verste fall en konflikt med motparten.

Man må trene seg på å bli god til å si nei med samme selvfølgelighet som man sier ja og dette har jeg trent mange i det siste året. Jeg husker selv i 2008 da jeg skulle begynne å si nei. Jeg følte det var alt annet enn populært og jeg sa nei på en veldig krass måte i starten.

Men det er så utrolig gøy når man innser at når man tror på det man sier og mener å si nei blir det akseptert som den største selvfølgelighet. Mange av de jeg har coachet har kommet tilbake til meg og fortalt meg stolt om at de klarte si nei og at det funket. Slike tilbakemeldinger gjør at jeg elsker min jobb. Det å kunne hjelpe andre til å bli en bedre utgave av seg selv enten det gjelder i slike enkle kommunikasjonsutfordringer i hverdagen, business eller på vei mot Ironman eller om noen ønsker bli golfproff.

Jeg digger å gjøre andre gode;)

Har lyst til å ta et eksempel i forhold til at tydelig kommunikasjon fungerer:
(har fått lov å dele den lille historien)

Jeg hadde lenge trent en dame som jeg forøvrig også har hjulpet ned 20 kg. Selvfølelse henger ofte sammen med dette. Jeg hadde trent henne å si nei i lengre tid og hun kom engasjert og hadde noe å fortelle meg. Hun hadde greid å si nei! Hun hadde sittet i møte med en del menn og de skulle avtale et nytt møte. Så hadde de foreslått en tid og hun svarte: Beklager, da skal jeg fikse neglene:) Jeg brøt ut i latter. Lo med henne såklart, mens jeg spurte ivrig hvordan de reagerte. Og vet dere hva? Hun var tydelig og de aksepterte det!

Vanlighvis er jo ikke negler viktigere i en slik sammenheng, men det var den gangen hun valgte å prøve å si nei. Siden hun var så tydelig og overbevisende ble hun hørt og hun opplevde mestring. Dette gjorde henne mer selvsikker og hun vokste på det.

Så det hjelper å trene på å si nei og det er faktisk helt ok å si nei.

Men det kan være smart å si nei på en tydelig, men vennlig måte;)

Lykke til:)