Lets talk about hormones and being a woman

Foto: Johs Bøe / Tara

Har du noen gang vært supergiret på å gjøre en endring hvor du har satt i gang, men merker etter få uker at du mister motivasjonen og ikke føler deg like gira? Har du merket at du har følt deg slapp, usikker og mistet troen på deg selv? Har du lagt merke til at på noen økter føler du deg som superwoman, mens bare noen dager etterpå så føler du deg HELT pudding og ute av shape? Du tør kanskje nesten ikke å gå inn på gymet engang fordi du er redd for at noen skal se du gjør øvelsen feil? Du er ikke alene..

Dette innlegget er i hovedsak rettet mot kvinner. Jeg har fra 2012 til 2016 trent mest mannlige næringslivsledere og de har ikke disse svingningene på samme måte. De senere årene har jeg jobbet med å bli flinkere til å lytte til min egen kropp og tilrettelegge treningen samtidig som jeg har hatt mange interresante samtaler med andre kvinner og lest en del om hvordan vi kvinner fungerer. For om jeg skal være ærlig må jeg innrømme at jeg synes det som coach er mer utfordrende å coache kvinner.

HVORFOR?

Vi er kvinner og det svinger gjerne litt mer for oss! Vi har denne berømte syklusen «Røde bølgen» som jeg liker å kalle den. Jeg er den som gjerne setter meg tydelige mål og er villig til å gjøre nesten hvasomhelst for å gjøre det som skal til, følge planen til punkt og prikke så jeg når målet. Men er det så lurt nødvendighvis? Alt avhenger av målet. Er du toppidrettsutøver er det en ting. Da er det viktigste å vinne og helsen blir sekundær. Men dette innlegget er ikke skrevet for toppidrettsutøverne. Dette innlegget er skrevet til deg som er som jenter flest og jeg ønsker å bidra til at du får de resultatene du ønsker på trening, men at du får en høyere bevisstgjøring rundt deg selv og din egen kropp slik at du kan ta vare på helsen din på vei mot dine mål.

Vi kvinner svinger i humøret. Slik er det bare. Enkelte mannfolk kan jo aldri vende seg til det og blir like overrasket hver måned når PMS eksplosjonen kommer. Jaja, de om det. Det eneste vi kan gjøre er å ta ansvar for oss selv jenter. Selv noterer jeg i kalenderen min når syklusen slår inn slik at jeg til enhver tid har kontroll på når «den røde bølgen» er på vei. Jeg har lært min kropp å kjenne og VET at jeg nesten halve måneden trekker til meg vann og veier noen kilo ekstra i tillegg til at jeg blir mer usikker på meg selv, griner lettere og har kortere lunte. Jeg vet at mange også får søtsug og kjenner større behov for sjokolade. Kjenner du deg igjen? GRATULERER, du er kvinne!

SYKLUSEN VÅR BESTÅR AV TO FASER:

FOLIKKELFASEN:

Dag 1-14 – Fra menstruasjonens første dag og frem til eggløsning dag 14.

I denne fasen føler jeg meg som en superwoman. Her føler jeg meg som regel tight og fin i kroppen, jeg kan løfte tungt. Jeg kan følge trening og kostrutiner som normalt. I denne perioden tåler kroppen litt ekstra karbohydrater.

LUTEALFASEN:

Dag 15-28 – Fra eggløsning til første menstruasjonsdag.

Dette er den verste fasen av syklusen synes jeg. Skikkelig dritt! Dette er den fasen hvor vi blir usikre og gråter lett. Vi blir mer følsomme og får søtsug. I denne fasen samler vi vann og går ofte opp i vekt. Som regel når kvinner jeg coacher ikke har gått inn i cm eller ned i vekt er det fordi de har PMS eller mensen. Med mindre de har vært «naughty» og spist noe som ikke stod på planen da seff 😉 Selv har jeg kraftig PMS og unngår booke viktige oppdrag i denne perioden. Vi er mer klønete på trening i denne fasen og klarer gjerne ikke løfte like tungt. Vi trenger mer mat og fett i kosten. Du kan oppleve en liten dipp i serotonin (feelgood-hormon), som gjerne gjør det lettere å ty til sjokolade for å få humøret opp igjen.

En gjennomsnittlig syklus varer i ca. 28 dager. Dette kan variere alt ifra 21-35 dager. Dette avhenger av hvordan du lever. Det er mange ulike faktorer som kan spille inn på din syklus. Spiser du for lite, sover for lite eller kanksje du opplever for mye stress i livet ditt? Da kan syklusen forskyves til neste måned eller i verste fall utebli. Jeg har flere ganger vært vitne til fitnessutøvere som har mistet sin menstruasjon. Risikoen ved dette er at det kan skape problemer for deg senere i livet. Det kan i verste fall gjøre at du kan få større problemer med å få barn og det kan sørge for at du får dårligere beintetthet.

Når du nå vet dette. Hva gjør du? Du kan være mer bevisst på dette og tilrettelegge treningen etter dette. Selv har jeg benyttet meg av coacher helt siden 2011 fordi jeg liker bli pushet/ utfordret eller holdt igjen samt at jeg liker den måten å lære på. Jeg lærer mye av å teste ut ulike coacher. Jeg har trent mest med mannlige coacher og en del av de kan ingenting om hvordan vi kvinner fungerer og driter vel egentlig i det også. De er mest opptatt av at vi skal følge planen til punkt og prikke. Javisst bør man følge planen for å nå målet, men med oss kvinner bør man faktisk tilrettelegge etter syklus for at vi ikke skal miste motivasjonen.

Selv trener jeg litt lettere i lutealfasen og legger gjerne inn en cheatday eller spiser bær om jeg er fysen på noe søtt.Selv har jeg ikke det store suget etter sjokkis, men har skjønt at det er vanlig. Når jeg coacher noen kan jeg tillate de å spise sjokolade, men alt avhenger av målet og da legger vi det bare inn i kaloriregnskapet slik at man fortsatt kan nå målet som er satt. Jeg har lagt merke til at det er annerledes å coache kvinner. Menn liker som regel alltid utfordringer og gjør som de får beskjed om. ( Ikke alle selvfølgelig..En del liker faktisk gjøre tvert imot.. hehe) Mens med kvinner flest krever det mer mental coaching og snakking.En gang i måneden f.eks er det ofte mye snakk om menn. Jeg må ofte hjelpe de til å akseptere seg selv og at det er ok å feile. Når en mann skal ta en øvelse jeg instruerer de i tror de at de gjør det dritbra selv om de ikke nødvendighvis gjør det. Når jeg instruerer en øvelse til kvinner og de skal gjøre det sier de ofte «Jeg er ikke så god på dette jeg». Merkelig, men virkeligheten ofte. Ikke alle kvinner selvfølgelig. En del kvinner har mer maskuline sider og det er jo avhengig av hvor vi er i livet mentalt. Men det er et helt eget innlegg.

Jeg håper dette innlegget var nyttig for dere og at dere deler det videre om dere mener det kan være nyttig for deres venninner 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *