Jeg vil gjøre Norge sterkere!

Foto: Christopher Brown / www.wearefit.com 20% med Rabattkode LALifestyle /

Jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg noen ganger kan snakke over hodet på en del folk fordi jeg glemmer hvor mye kunnskap jeg har om trening. Jeg beklager dette om det er tilfelle for noen av dere. Dette er for meg litt fjernt siden jeg fikk såpass mye kritikk da jeg nettopp hadde blitt PT på SATS i 2011 og startet dele den kunnskapen jeg da hadde fått på sosiale medier. Jeg var jo vant til å føle meg dum som «Boobs Lene», men det var utrolig trist da jeg hadde et sterkt ønske om å hjelpe at jeg ble så mye kritisert. Ikke var jeg så selvsikker da heller, så jeg tok det faktisk til meg i starten. På et tidspunkt fikk jeg så mye kritikk for knebøyen min at jeg tvilte på om jeg i det hele tatt klarte ta en knebøy. Så jeg hyret en styrkeløftcoach for å bli skikkelig god på det.

Det at jeg fikk så mye kritikk av «bedrevitere» stoppet meg nok litt fra å tørre dele kunnskapen min desverre. Dette var trist siden kunnskap inspirerer. Selvfølgelig bør man ikke dele feilaktig kunnskap, men det har jeg da aldri bevisst ønsket. Jeg har alltid en god intensjon hvor jeg ønsker å hjelpe. Dessuten er det jo slik at det sjelden finnes EN fasit når det kommer til trening og det er jo gjerne det som er frustrerende også for mange. Det kan jeg forstå når man selv ikke innehar særlig med kunnskap på området. Jeg ønsker at dere stiller dere kritisk til både det jeg og andre fagpersoner sier. Det som fungerer for en fungerer ikke nødvendighvis for en annen. Du må finne den treningen og livsstilen som er bra for DEG og DIN helse! Jeg ønsker hvertfall å dele den kunnskapen jeg har i håp om at stadig flere blir inspirert til å bli en sterkere utgave av seg selv.

 

Selv føler jeg alltid at jeg kan lære mer, men jeg ser jo at jeg noen ganger kan se meg blind på hvor mye jeg kan og at jeg da desverre ikke treffer de av dere som knapt har trent en knebøy. Uff, jeg ønsker jo veldig gjerne å kunne inspirere og få dere med på laget også! Jeg har etterhvert forstått at det er en del av dere som synes det er skummelt å gå på treningsstudio alene. Det syntes jeg en periode av livet mitt også da jeg hadde sosial angst. Det kan jeg få tilbakefall på den dag i dag. Da tar jeg bare på meg mine Bose hodetelefoner og går inn i min egen verden mens jeg fokuserer på å følge mitt treningsprogram. Det er noe helt unikt med å ha et treningsprogram som jeg følger til punkt å prikke. Det er så herlig å slippe å tenke. Bare gjøre. En fin avkobling. Noe jeg også synes fungerer bra er å trene med en coach eller en treningspartner.

Styrketrening er en stor lidenskap for meg. Jeg elsker følelsen av å føle meg sterk og det var styrketreningen som fikk meg ut av spiseforstyrrelsene. Nettopp derfor betyr det så utrolig mye for meg å rekruttere flere jenter til styrketreningen. Jeg VET at styrketrening kan være veien ut av spiseforstyrrelsene og jeg har selv blitt mer selvsikker av mestringsfølelsen den har gitt meg. Da jeg hadde ligget på sofaen over et år utbrent, overtrent og med sosial angst etter jeg vant Skal vi danse i 2008 var det min lidenskap som fikk meg opp av sofaen.

Mitt fokus ble endret fra å bli tynnest mulig til å bli sterk! 

Jeg hadde litt vondter i knær og rygg. I starten klarte jeg bare 40 kg i markløft, 30 kg i knebøy, ingen chins og kun stanga i benkpress. Mens nå har jeg hatt pers i markløft på 106 kg, knebøy 97,5, benk 75 kg og jeg har greid 11 chins og 50 pushups. Men husk at dette er fra 2011 til 2017. Det er så herlig å føle seg sterk! Det er bevist at mestring gir økt selvtillit. Styrketrening er et utrolig fint verktøy til å oppleve mestring og bli mer selvsikker. Jeg har coachet både menn og kvinner til å bli sterkere og mer selvsikre.

Det er viktig at dere ikke sammenligner dere med de som har trent i mange år. Vi alle må starte et sted og ta et skritt av gangen. Setter man seg et altfor stort mål vil man raskt kunne miste motet. Du kan godt drømme stort, men det er lurt å sette seg noen mindre delmål på veien som er mer realistiske. Finn deg gjerne en coach som kan hjelpe deg å finne et mål som kan være mulig for deg å nå.

Det å ha en stor og frisk muskelmasse gir redusert risiko for hjerte og karsykdommer og diabetes 2, og dermed reduseres dødeligheten. Bare for å gi deg et perspektiv på hvordan det står til med helsa i Norge for tiden.

En gjennomsnittlig norsk mann på 40 år veier i dag 5 kg mer enn en 40 åring gjorde rundt 1985.

Over halvparten av norske 40-45 åringer er overvektige når vi legger verdens helseorganisasjon (WHO) definisjon til grunne.

I løpet av 11 år gikk menn i 20 årene opp 7,9 kg og kvinner 7,3 kg i gjennomsnitt!

Dette viser tallene fra helseundersøkelsene i Nord Trøndelag i 1984-86 og 1995-97.

I Oslo er hvert 5 barn overvektig!

(Det sies at overvekt forekommer hyppigere blant grupper med lav enn høy sosial status.)

Så hva kan vi gjøre med dette? 

  • Styrketrening gjør at du får økt muskelmasse og når du får mer muskelmasse får du en større etterforbrenning. Dette vil si at du også forbrenner mer ETTER treningen. Det at du får mer muskler gjør altså at ditt maskineri brenner mer fett.
  • Gjennomfører vi vektreduksjon kun ved å endre kostholdet eller sammen med kondisjonstrening er jeg redd man kan miste muskelmasse og da kan forbrenningen bli dårligere.Dette gjelder spesielt om energiinntaket reduseres mye. Man bør helst ikke gå for raskt ned i vekt siden man da kan risikere å miste den dyrebare muskelmassen som er viktig å ha for å forbrenne fett. Hvileforbrenningen reduseres altså og da kan det være vanskelig å holde den «nye vekten».
  • Jeg tror det aller beste er å gjøre hele Norge sterkere med styrketrening slik at vi øker muskelmassen, hvileforbrenningen og det totale energiforbruket. Få opp aktiviteten! Mer bevegelse! Dette vil gjøre at fettmassen minsker og forbrenningen øker.

Vi klarer ikke dette alene. Vi må alle gjøre noe for å forbedre Norges helse. Det store overvektsproblemet som nå er koster staten mye. Er det dette skattepengene våre skal gå til?

 

Kilde: Styrketrening i teori og praksis

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *