Kvinnekraft med Elin Reitan

ElinReitan

 

Foto: I min nye spalte “Kvinnekraft» inviterer jeg inspirerende og engasjerende kvinner til en prat. I en hektisk hverdag sliter fler og fler med å finne tid til å være i bevegelse, derfor inviterer jeg ut spennende kvinner på en powerwalk i 15 minutter. Jeg er lidenskapelig opptatt av å få folk i aktivitet og Elin Reitan vet verdien av fysisk aktivitet. 

 
Elin Reitan jobber som forbrukerøkonom og er et av Nordea sine ansikter utad i media. Hun blogger og gjør en utrolig viktig jobb med å få flere mennesker til å bli mer økonomiske. Ofte er økonomiske problemer grunnen til at mange får utfordringer med helsen. Elin tror på at vi lærer av å presse oss selv til å gjøre ting vi egentlig ikke tør og motgang har gjort henne sterkere. Hun var en gang en flink pike og opptatt av perfeksjonisme, men nå er hun bedre på å leve i nuet og ta ting som det kommer. Men det betyr ikke at hun ikke er ambisiøs lenger. Hun drømmer om å bli forfatter og gi ut en bok.

Hva er du best på?

Jeg er god på å jobbe effektivt, og dette er noe jeg blitt flink på etter jeg at jeg fikk barn. Jeg tror også at jeg er god på å knytte relasjoner, samt skape tillit. Dette tror jeg er egenskaper jeg har utviklet som journalist, da dette er viktige egenskaper i et slikt yrke. Jeg synes det å knytte relasjoner, samt å jobbe med å bli bedre på dette, er utrolig interessant. Det er også noe som er veldig viktig i kommunikasjon, og derfor har jeg hatt et ønske om å utvikle disse egenskapene.

Hva motiverer deg?

Når jeg ser at andre får til ting blir jeg motivert, og jeg lar meg inspirere av de som er gode. Jeg motiveres også av å oppnå mine mål, og bruker en del tid på å sette meg hårete mål som jeg kan jobbe mot.

Hvilke verdier er viktigst for deg?

Tillit. Det at man kan stole på folk er veldig viktig, og for meg er det selve grunnlaget i alt. Det gjelder både i forhold og i arbeidslivet og når det kommer til venner og det sosiale. Er ikke tilliten der er ingenting der! Så det er den aller viktigste verdien for meg.

Hvordan sørger du for jevnt påfyll av læring?

Siden jeg er travel småbarnsmor kan jeg ikke konsumere det omfanget av informasjon som jeg skulle ønske, men jeg forsøker i hvert fall å holde meg oppdatert på dagsaktuelle nyheter da det er viktig i jobben min. Min jobb krever at jeg holder meg oppdatert til enhver tid, og heldigvis er jeg også veldig glad i å lese bøker som berører emner som kan gi meg faglig påfyll.

Hva gjør deg lykkelig?

Familien min gjør meg lykkelig, naturligvis. Det å være sammen med dem. De små øyeblikkene. Også noe så enkelt som en kaffelatte kan skape lykkefølelse for meg. Så de små øyeblikkene i livet gjør meg lykkelig. Jeg har blitt flinkere å leve i nuet de siste årene. Jeg tror dette er en forutsetning for å virkelige kjenne på lykkefølelsen. Om man lever i fortiden eller framtiden tror jeg ikke lykkefølelsen blir reel. Men det er ikke så lett å leve i nuet, synes jeg. Så jeg må hele tiden minne meg selv på det.

Hvordan fyller du på den daglige dosen energi?

Fysisk aktivitet er ekstremt viktig for meg, og også viktig for at jeg skal ha energi i hverdagen. Derfor prøver jeg å bevege meg så mye som mulig, om det så er å gå til jobb, ta en joggetur eller stikke innom et treningssenter. Jeg prioriterer trening høyt, og finner plass til det i en travel hverdag. Trening er egentlig litt som med penger, det handler om å prioritere.

Bærer du fortsatt på en barnedrøm du håper å oppfylle? Fortell!

Helt siden jeg var en liten jente har jeg hatt mange hårete drømmer. En av dem er å skrive en bok, og dette er også noe jeg håper på å realisere i framtiden. Om det blir i nær framtid eller langt der fremme i pensjonisttilværelsen er for tidlig å si. Jeg har alltid vært veldig glad i å skrive og som lita jente satt jeg foran vår gamle datamaskin, en sånn med slike store disker, og skrev historier og drømte om å blir forfatter.

Jeg lar meg inspirere og blir veldig engasjert av andre mennesker. Har du noen personer som har vært viktige for deg i din utvikling?

Om jeg skal trekke frem en spesifikk person så må jeg nevne Gunnar Stavrum, som ga meg mange muligheter da jeg som relativt ung og nyutdannet ble ansatt i TV 2 Interaktiv. Han har vist meg mye tillit og latt meg få gjøre mye forskjellig, og det er ikke noe jeg glemmer så lett.

Om du kunne velge en egenskap du kunne tenke deg å få eller å bli bedre på, hvilken ville det vært?

Jeg vet at mange i omgivelsene mine irriterer seg litt over at jeg er så utålmodig, og jeg må innrømme at det hender seg at jeg skulle ønske at jeg hadde vært litt mer tålmodig. Samtidig er det en egenskap som har vært veldig fin å ha, både i jobbsammenheng og ellers så jeg bryr meg egentlig ikke så mye om det.

Det store spørsmålet: om du fikk leve livet ditt på nytt, ville du ha gjort noe annerledes?

Jeg skulle ønske jeg ikke hadde vært så stressa da jeg var ung, spesielt når det gjelder studiene. Jeg var veldig pliktoppfyllende, så en del av meg tenker av og til at jeg skulle vært litt mindre «flink pike». Hadde jeg visst det jeg vet i dag hadde jeg nok stresset litt mindre, men det var først i slutten av 20-årene jeg fikk den lærdommen. Jeg vil oppfordre alle, spesielt unge, til å stresse mindre. Ta det med ro, det ordner seg!

Noen kaller det vendepunkt. Andre milepæl og noen ganger kaller vi det høydepunkt. Er det steder i livet der du har stoppet opp, eller i ettertid sett deg tilbake og tenkt at dette var et øyeblikk som har definer deg o må lagres?

Å få barn! Jeg ble singel da jeg var gravid og hele den reisen med å være alene fra starten av har helt klart påvirket meg som person. Jeg lærte mye om meg selv. Da jeg var ung var jeg opptatt av at alt skulle være perfekt, men jeg fikk erfare at livet ikke alltid går som planlagt og at det man tror vil skjer ikke nødvendigs skjer. Det har gjort at jeg tar livet litt mer som det kommer. Det har også bidratt til at jeg bekymrer meg mindre for fremtiden enn det jeg gjorde før.

Hva føler du er største grunnen til din suksess?

At jeg ofte har beveget meg utenfor komfortsonene min. Jeg presser meg selv og prøver så ofte som mulig å gjøre ting som jeg i utgangspunktet synes er ubehagelig. Jeg husker da jeg begynte å jobbe som journalist; jeg synes det var utrolig ubehagelig å intervjue folk og jeg gruet meg veldig hver gang jeg hadde en intervjuavtale. Da tenkte jeg at dette er noe jeg må gjøre mer av, og gjorde det jeg kunne for å booke inn intervjuavtaler. Og slik har det egentlig vært med mye. Det jeg synes har vært ubehagelig, det har jeg gjort mer av i håp om at det vil føre til at det ikke lenger føles ubehagelig. En annen ting som har vært viktig for meg er å alltid gjøre mitt beste, spesielt i jobben min. Selv i situasjoner hvor jeg har innsett at dette er ikke jobben for meg, eller jeg har mistrivdes, så har jeg gitt maks. På den måten har jeg alltid kunne stått for det jeg har gjort, og det har vært viktig for meg.

Har du et tips til jenter som går med en grunderdrøm i magen, eller som har drømmer de ikke helt tør leve ut?

Stol på magefølelsen din og ikke gjør ting som du ikke kan stå for. Det er viktig å være ydmyk, men samtidig tror jeg det er bra å tørre å stå for sine meninger. Ikke la deg bli pushet til å gjøre noe du egentlig ikke føler er deg eller noe som ikke føles rett for deg. Og når du kommer ut i arbeidslivet, og møter kvinner og menn med lang erfaring og mye kunnskap, så er det viktig at du er tro mot deg selv og dine verdier. Vit også at du har noe å bidra meg. Når du er nyansatt i et stort konsern er det fort gjort å tenke at de som jobber der ikke har behov for dine synspunkter, men den kunnskapen du har som ung er ekstremt viktig for arbeidsplassen.

Hvordan liker du å tilbringe din ”me time”?

Med å jogge, og det om det så er sommer, vinter, høst eller vår. Det synes jeg er helt fantastisk. Og mest fantastisk synes jeg det er å stå opp tidlig om morgenen, ta på meg treningsklær og løpe ut døren. Det er noe jeg gjør hele året. Det gir meg tid til å reflektere over dagen som kommer, samtidig som jeg får fysisk aktivitet.

Hva er bra nok for deg?

Bra nok er å gjøre sitt aller beste! Det trenger ikke å være perfekt, men så lenge du har gjort ditt aller beste har du jo gjort det som er bra nok!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *