HVA BØR JEG TRENE DERSOM JEG ØNSKER FORBEDRET KROPPSSAMMENSETNING?

Foto: Over på bildet ser du eksempler på noen eldre bilder av tidligere fett% alt i ifra konkurranseform, foodbaby og ca. min normale fett% nederst til venstre.

Hva er forbedret kroppssammensetning? Mer muskler og mindre fett. Dette gir en mer atletisk look. Mindre fett og mer muskler er dessuten bra for helsen vår.

Det er veldig mange som spør meg hva de skal trene for å forbedre sin kroppssammensetning. Mange ønsker mindre fett og en mer atletisk look med mer markerte synlige muskler. Desverre er det fortsatt veldig mange som tror at jo mer du løper eller trener annen kondisjonstrening jo mer «Fit» vil du bli. Du forbrenner mer fett der og da, men risikoen er at du mister muskelmasse og at hvileforbrenningen på sikt senkes.

Du blir god på det du trener på. Trener du kun styrketrening får du selvfølgelig best økning i styrke og muskelmasse.

Trener du mest løping for du best økning i kondisjon og du brenner mest fett der og da. Men du risikerer da å miste dyrebar muskelmasse og å senke din hvileforbrenning.

Mange kvinner spesielt ønsker ikke bare mindre fett på og synlige muskler. De ønsker sprettrumpe. Desverre er mange kvinner redde for å legge på seg og derfor løper de mer fordi de tror at da blir de «fit». Det de etterhvert forstår er at sprettrumpa uteblir. Den bli kanskje til og med flat.

Du kan tenke litt på styrketreningen som grunnmuren av et hus. Om du ikke trener styrketrening vil kroppen før eller siden stå «ustødig» og pådra seg en del skader. Veldig mange som løper mye f.eks får en enorm belastning på knær og rygg. Noen risikerer og etterhvert ikke kunne drive med løpingen som de elsker. Da kan det være lurt og tenke litt smrtere og mer langsiktig. Legg inn styrketreningen og tenk skadeforebyggende.

En annen ting som er vanlig for kvinner er å spise for lite fordi man er redd for å legge på seg. Skal vi bygge muskler og få sprettrumpe må vi få i oss nok næringsrik mat. Det å løpe og å sulte seg gir ikke det resultatet du ønsker!

Foto: Tammy Hembrow( 8000 følgere på instagram) er en av de som tidligere trente lette vekter, spiste lite og trente mye cardio. Til høyre ser dere hva som skjedde da hun startet og spise mer mat, løfte tyngre vekter kombinert med kondisjonstrening.

Konklusjon:

Om du kun løper får du IKKE forbedret kroppssammensetning og sprettrumpe med mer muskler og mindre fett.

Du kan få mindre fett der og da, men du kan samtidig risikere og miste muskelmasse som samtidig gjør at du senker din hvilleforbrenning på sikt.

Skal du forbedre din kroppssammensetning er det beste for de fleste med en kombinasjon av styrke og utholdenhetstrening.

Kilder
Hutchinson, Alex (2017). Is Endurance Training Killing Your Strenght?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *