Hjelp, jeg skal ha medarbeidersamtaler

Foto: Rolf Ørjan Høgset

I går var dagen hvor jeg som leder hadde satt av tid til medarbeidersamtaler. Jeg følte det var på tide å ta en prat med teamet jeg jobber sammen med og høre hvordan det går med alle sammen. Vi startet LA Lifestyle AS i september og jeg har aldri verken drevet et AS eller vært leder før, så jeg er ydmyk og tror absolut ikke jeg kan og vet alt. For meg er det viktig å lytte til de jeg jobber sammen med og ikke ha en ovenifra og ned holdning. Tvert imot. I mange tilfeller gir jeg de andre lederansvaret. Det er ikke sikkert det er rett, men hvertfall har min lederstil hittils vært slik at jeg gir mye frihet , tillit og ansvar til de som jobber for LA Lifestyle. En forutsetning for å jobbe i LA Lifestyle er at man har en misjon og et brennende ønske om å bidra til at andre blir en sterkere utgave av seg selv.

Så lenge man er positivt innstilt og har kunnskap som kan deles slik at vi sammen i et team skaper gode resultater for våre kunder tror jeg mye er gjort. Jeg synes det er viktig å skape et godt arbeidsmiljø der alle blir sett, forstått og får både utfordret og utviklet seg samtidig som de blir spilt gode og opplever mestringsfølelse. Samtidig tror jeg det er viktig at hver og en person i et team tar initiativ og er selvgående samtidig som man er teamorientert og jobber sammen mot felles mål.

Vi har ikke oppdatert våre nettsider i det siste, men vi er nå 5 webcoacher , en designer/ backhouse og en koordinator/ assistent. Jeg leder altså 7 personer per dags dato. For meg var det viktig å høre hva de synes har fungert og hva jeg og vi kan gjøre bedre for å fungere godt i et team. Jeg spurte på Facebook og snapchat om gode innspill til spørsmål jeg kunne stille og her er noen av tipsene fra mine følgere og venner på Facebook:

 • Vær deg selv
 • En annen svarte «En leder skal være en leder og ikke bare seg selv»
 • Å vær på en, avslappa humoristisk…. men seriøs måte
 • Stille gode spørsmål og begynne med: Hva ønsker du du å snakke om i våre samtaler?
 • Vær deg selv så fikser du dette lett
 • «Always end the talk on a high note». Ta de dårlige «nyhetene» først, de gode sist.

  Medarbeidersamtaler bør være «målbare» og skal dokumenteres. Med målbare mener jeg at agendaen bør handle om medarbeiderens «performance», og vedkommendes oppnåelse av egne målsetninger (som er SMARTe) og KPIer.

  Med SMARTe tenker jeg på:
  – Spesifikke
  – Målbare
  – Ambisiøse
  – Realistiske, og
  – Tidsbestemte

  Også synes jeg det er greit å tenke på at vi har to ører og en munn. Medarbeideren bør snakke mer enn deg

 • Så spennende 🙂 Mine tips er å spørre hva de forventer av samtalen og si hva du forventer. Hva er målet med medarbeidersamtalen? Greit å ha et felles utgangspunkt for samtalen. Dessuten er det viktig å bli enige om nye målsettinger. Alt dere blir enige om bør være skriftlig og følges opp. I mine samtaler med min leder syns jeg det er fint når hun forteller meg hva jeg er god på og hvis hun har tanker om hva jeg kan forbedre 🙂 Lykke til, høres veldig spennende ut
 • Samtalen bør dreie seg om utvikling og utviklingsmål.
  Konkrete tilbakemeldinger. ?
 • Du spør, men jeg vet at dette kan du Lene Alexandra Øien❤love you?be you
 • Vær en god lytter, og gi mer positiv feedback enn evt negativ feedback. Husk å begrunne feedback’en — da blir den nyttig og troverdig for mottaker (men dette kan du jo, vet jeg ?) Lykke til, dyktige Lene Alexandra Øien
 • En god ledersamtale savner jeg selv (selv som leder). Større spørsmål jeg spør om, og noen som jeg savner selv.
  Eksempler:
  -Hvor ser du deg selv om 2-5 år?
  Hvordan/hvilken support trengs fra leder og annet team på denne veien?
  Hva kan du gjøre for at bedriften kan bli bedre?
  Hvordan kan du bli bedre på det du er mindre god på? Og hvordan kan du bli enda bedre du er god på?
  (Alltid motiverende å bli enda bedre samtidig som man fokuserer på det man trenger å bli bedre på og ikke BARE «dritten» ??
  Også kommer alle delmål inn der da Seff… ?

  Jeg liker de lengre perspektiv…

 • Jeg spør alltid mine : Hva kan jeg som din leder gjøre for deg for at du skal bli bedre i din jobb? Hvilke mål skal vi sette sammen for at jeg skal styrke deg og du skal få utvikle deg?
 • La medarbeiderne snakke om hva de føler de har lykkes med først og fremst – deretter spørre om det er noe de synes har vært mer utfordrende. Så kan du legge planer sammen med de for å styrke medarbeiderne dine med det de synes er utfordrende.

Jeg synes det var mange supre innspill og gjorde nok mye rett samtidig som jeg ser at jeg har et stort potensial og kan bli en mye bedre leder. Nå jobber jeg med å bli enda bedre på å stille de gode spørsmålene og å forstå hvert enkelt individ slik at jeg kan motivere og lede de og teamet på best mulig måte. Jeg hadde aldri noen plan om å bli leder. Nå har det bare blitt slik og jeg synes det er både utfordrende og spennende. På mange måter føler jeg at de jeg jobber med gjør meg bedre hver eneste dag ved å gi meg både konstruktiv og positiv feedback.

Jeg gleder meg til fortsettelsen. Spent på hva framtiden vil bringe <3

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *