TERSKELTRENING på SYKKEL MOT IRONMAN

10596280_10152163762006895_2011149768_n

 

 

Den største delen av Ironman er jo syklingen og derfor er dette et viktig fokusområde. Det er syklingen som tar mest tid og her du kan gjøre størst forskjell. I Norge er vi jo ikke like heldig som andre land når det kommer til været og derfor har vi ikke like mange måneder å bli god på å sykle utendørs som i varmere strøk.

Jeg er så heldig at jeg kjenner mange erfarne triathleter og andre kunnskapsrike mennesker i miljøet som har deltatt i flere Ironman og Norseman og de deler gledelig sin kunnskap. Dette passer meg perfekt da jeg lærer mest og best når jeg praktiserer og kan snakke med mennesker som selv har erfaring på ormådet. Det er dessuten meget motiverende å lytte til deres erfaringer. Merker jeg blir skikkelig gira! En ting er hva man leser i en bok, men ting fungerer som regel annerledes i praksis.

Jeg rådfører meg blant annet mye med Arild Tveiten som er sportssjef i Norges triathlonforbund blant annet. Han er veldig «to the point», konkret og inspirerende. Even Jarstad på Nimi får jeg også mye gode råd av.

Når det ikke er sykkelføre ute anbefales det jo selvfølgelig at man tar en treningsleir i utlandet så man får inn kilometerne i beina, men har man ikke mulighetene til dette anbefales rulle eller spinning.

Selv må jeg finne meg et studio med spinning da jeg kommer til å trene spinning 2 ganger i uken og gjerne økter på 75-90 minutter hvor 30-45 minutter er terskeltrening. Dette er trening hvor du jobber tett opp i mot syra og presser på slik at kroppen din blir flinkere til å eliminere bort syra. For under et Ironman skal du holde ut i mange timer og da må vi unngå å få syra for å holde det gående.

Det er da smart å ta en laktattest for å finne ut i hvilken sone du bør ligge for å få best mulig effekt. Det funker ikke med lapskaustrening. For best mulig resultat er du nødt til å være så spesifikk som mulig, kjenne kroppen din og ha fokus på terkselintervaller når det er på planen og rolig sone 1 når det står på planen.

Laktattest kan du f.eks ta i forbindelse med o2 test. Selv anbefaler jeg Even Jarstad på Nimi da jeg har brukt han i flere år , sendt flere kunder til han og vi er alle veldig fornøyd 🙂

I følge Even må man ikke ta en laktatprofil- og VO2maks test for å beregne pulssoner. Makspulsen og pulssonene kan du beregne utifrå ein ren makspuls test som du utfører i slakk motbakke. Varm først grundig opp i 25-30 min. Ta to min pause (lett jogg) før du gjennomfører 2 intervalldrag på 3 min hver, med 2 min lett jogg mellom. Det første intervalldraget kan kjøre til 90 % av det du mener er utmattelse. Det siste draget kjører du til total utmattelse på nøyaktig 3 min, dvs greier du 15 sek mer enn 3 min før du blir utmattet, så gjør du det selvsagt, men greier du 4 og 5 min før du blir utmattet har farten vært for lav. Den høyeste pulsen du oppnår kan du benytte som makspuls ved løping. Gjennomfør det samme på sykkel slik at du får ein sykkelspesifikk makspuls også, denne kan være 5-15 slag lavere enn makspuls på løp.

Jeg anbefaler en time hos Even. Det er meget motiverende!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *