Hvordan går det med tarmene dine?

Foto: Quicklime

Det er ikke akkurat med et rør oppi ræva man har lyst til å starte helgen, men i dag var dagen for Kolonoskopien på Diakonhjemmet kommet i Oslo i håp om å få noen klare svar. En kolonoskopi er en undersøkelse hvor man fører et rør med et kamera på ca 70 cm opp i endetarmen og du kan se innsiden av tarmene dine på storskjerm.

Jeg hadde ikke gjort denne undersøkelsen siden jeg var 14 år gammel og fikk påvist diagnosen Ulcerøs Kolitt. Når man har denne kroniske lidelsen skal man helst gå jevnlig til kontroll for å forsikre seg om at man ikke risikerer få kreft i tarmen. Selv fikk jeg beskjed 14 år gammel at jeg kunne få kreft om jeg ikke tok 6 tabletter daglig. Som 14 åring var dette en ganske så dramatisk beskjed å få og dette gjorde at jeg droppet å ta tabletter og bestemte meg for at det legen sa var bare tull. Nå i voksen alder tenker jeg at dette KAN ha vært risikabelt. Denne episoden resulterte den gang i at jeg startet å lese meg opp og forsøkte leve så sunt som overhodet mulig. Dette er en av flere grunner til at jeg har så stor lidenskap for helse. Jeg var hardere rammet av sykdommen da jeg først ble syk, men har greid å holde sykdommen i sjakk ved å ha fokus på en sunnere livsstil hvor jeg har forsøkt unngå for mye stress, holdt meg unna laktose og gluten, samt alkohol, sukker, kaffe og søtningsmiddel bare for å nevne noe.  Jeg har også vært aktiv og generelt forsøkt å være flink til å lytte til egen kropp.

Da jeg tok kolonoskopi 14 år gammel var jeg uheldig å treffe på en usympatisk lege som ikke tok særlig hensyn og kjørte røret opp i endetarmen uten å forklare noesomhelst. Han var rett på sak og jeg følte meg voldtatt i ræva.  Han eide ikke sympati og dette ble derfor en traumatisk opplevelse for meg. Derfor gruet jeg meg enormt til undersøkelse i dag og ba om både smertestillende og beroligende. Jeg begynte grine med en gang jeg kom da jeg følte meg utrolig svak.  Det er en påkjenning og gå rundt med en «gravidmage» når man ikke er gravid og vi mennesker trenger å ha en sunn tarmhelse for å ha det bra. Akkurat nå må jeg innrømme at jeg ikke har særlig lyst til å gå ut. Føler meg helt jævli. Hjernen og tarmene henger sammen og det sendes mange flere signaler fra tarmene til hjernen enn motsatt. Som Hippokrates sa «All sykdom starter i tarmen». Jeg har vært kraftig forstoppet den senere tiden og lette febrilsk på internett etter informasjon om hvorfor. Jeg er en hvorfor person som  liker å vite hvorfor ting skjer og samtidig finne en løsning på problemet. Kunnskapen min har definititvt økt på fagfeltet mage og tarm og jeg kjenner meg mer inspirert enn noensinne. Mage og tarm er jo SÅ spennende. Det er tydelig at en del leger ikke har så mye informasjon om temaet eller hvertfall ikke ønsker å bruke tiden sin på å dele kunnskap. Dette er synd. Det er foreløpig gjort for lite forskning rundt emnet. Mange mennesker er frustert. Det merker jeg bare på hvor mange meldinger jeg har blitt bombadert med den senere tiden etter at det ble skrevet om min kroniske sykdom i media.

Medisiner derimot får man raskt skrevet ut. Det er hektisk i helsevesenet føles det som. Derfor er det utrolig viktig å ta eierskap til sin egen helse, lese seg opp og stå på krava.

Desverre fungerte ikke avføringspreparatene jeg fikk beskjed om å ta før undersøkelse  i dag og derfor fikk ikke Gastroenterolog Njaal Stray gjort undersøkelse helt opp til 70 cm oppi tarmen. Han kunne desverre ikke komme lenger opp en 35 cm. Derfor må jeg bli innkalt til ny undersøkelse i løpet av et par måneder. Uff, jeg som hadde håpet å få dette ut av verden i dag. Jeg kjenner meg slapp i tillegg til at jeg har vondt i leddene. Ikke akkurat supergirl shape med andre ord. Han sa riktignok at jeg var heldig som hadde en midlere form av Ulcerøs Kolitt og den neste kolonoskopien var mest for ordens skyld fikk jeg inntrykk av. Jeg har fått en del kommentarer på instagram i det siste på at jeg gir feilaktig informasjon. Dette mener jeg at jeg ikke har. Ulcerøs Kolitt og Crohns er meg bekjent autoimmune sykdommer som stort sett bør behandles medmedisiner, mens IBS ( Irritert tarm) kan holdes i sjakk med et tilpasset kosthold. Jeg trodde på grunn av disse kommentarene at jeg kunne ha fått nok en feildiagnose, men Gastroenterolog Njaal Stray kunne bekrefte at når jeg har en mildere form for Ulcerøs Kolitt kunne jeg også holde sykdommen i sjakk om jeg var flink til å leve en sunn livsstil. Det gjør noe med deg og bli syk når du er så ung. J

Sykesøstrene var veldig forståelsesfulle i dag og legen virket uten tvil kompetent. Bare så synd han hadde så kort tid. Jeg hadde håpet å få stille flere spørsmål og få lære mer siden jeg er så kunnskapstørst. Han hadde jobbet med sykdommen i årevis , men hadde fortsatt ingen fasit når det kom til ernæring. Det var veldig individuelt mente han. Rådene han ga var typ de samme som jeg har skrevet ovenfor. Han gikk ikke i detalj desverre.

Jeg hadde nå betennelse i nedre del av tarmen og fikk derfor stikkpiller for dette for å regulere det samtidig som jeg fikk avføringspreparater. Legen ville ikke gi noe særlig begrunnelse eller forklare så mye. Selv antar jeg at forstoppelsen kom trolig av betennelsen og at det er stressrelatert. Legen mente magen ville gå ned i løpet av 2-3 uker med preparatene jeg har fått. Ingen quick fix med andre ord. Well, as you may know. «Easy come easy go» . Så jeg blir nødt til å ta det med ro noen uker til før jeg gir gass. Dette er selvfølgelig kjedelig for meg som har så mye ansvar og mange jern i ilden. Jeg stod akkurat klar for å hoppe inn et et nytt prosjekt utenfor komfortsonen, men det får vente. Helsa først <3 Heldighvis er mitt team og mine samarbeidspartnere informert og jeg har delegert bort alle oppgaver slik at jeg nå kan  ha full fokus på å lytte til min egen kropp.

Jeg tenkte skrive litt mer om hvilke tiltak jeg gjør i et senere innlegg.

Tuusen takk for alle lykkeønskninger i dag. Dere er fantastiske 🙂

I morgen skal jeg dra på Kostholdskonferansen med to av jentene på teamet for å øke vår kompetanse om tarmhelsen. Det blir meget interresant!

Jeg er fortsatt redusert og det kommer nok til å ta litt tid før jeg er tilbake til mine Supergirl krefter og kan sprudle slik jeg pleier. Takk for at dere forstår <3

Nå er det viktig at jeg «walk the talk» og practice what I preach. Lytte til kroppen og praktisere «me time» og positiv egoisme». Bra Nok!

GOD HELG!

<3 LA <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *