Hva er Ulcerøs Kolitt?

Foto: Fra jeg ble akutt innlagt på Diakonhjemmet forrige uke

 Det er mange som spør hvordan jeg har det og jeg setter enormt pris på all kjærlighet og omsorg. Alle som har vært syke vet jo at man ikke akkurat føler seg som den sterkeste utgaven av seg selv akkurat da. Jeg synes det er viktig å vise flere sider av meg selv og å vise menneskelighet. Sykdom er også en del av livet. Selv om jeg er en offentlig person er jeg bare et menneske. Jeg er ikke en maskin eller et Supermenneske som ikke har følelser eller som aldri blir syk. Tvert imot har jeg vært en del uheldig opp igjennom livet mitt selv om jeg også har vært heldig. For meg er det viktigere å dele mine erfaringer og min kunnskap til å inspirere og hjelpe andre enn at jeg framstår som en perfekt barbiedukke. Da kunne jeg likesågodt forsatt «boobsreisen» videre fra 2008 framfor å gjøre en endring.

I mange år slet jeg med å vise sårbarhet og å be om hjelp. Jeg strebet etter perfeksjonisme og følte det var svakhet og be noen om hjelp eller å innrømme at alt ikke var perfekt. Det siste året har jeg vært enormt heldig å ha noen viktige støttespillere i mitt liv som har gitt meg trygghet. Disse personene har lært meg at det faktisk er noen som er til å stole på og som jeg kan be om hjelp. Det er noen mennesker som er der på både gode og dårlige dager. Det finnes faktisk til og med de som kun kommer når de ser jeg har utfordringer i livet. Så akkurat nå har jeg fått en del telefoner fra mennesker jeg ikke ser så ofte. Det varmer <3

Jeg har ingen problemer om å snakke om min kroniske lidelse «Ulcerøs Kolitt». For jeg er fortsatt bra nok. Jeg trenger bare få hjelp av spesialister og hvile litt. En av grunnene til at jeg nok føler meg såpass komfortabel når det kommer til å snakke om dette er nok fordi jeg har hjulpet utallige mennesker i endringsprosesser hvor de har hatt ulike fysiske og mentale utfordringer siden jeg startet som personlig trener i 2012 og senere som coach. Jeg VET at vi alle har et liv bak fasaden 😉 Jeg håper allikevel at jeg er tilbake til mine Supergirl krefter om ikke så altfor lenge. Som leder kjenner jeg virkelig på ansvaret og jeg føler det er mange som trenger meg. Det er fint å vite, men samtidig er jeg nå nødt til å ta tiden til hjelp. Teamet mitt styrer skuta mens jeg er borte og de brenner alle sammen for å bidra til at du er den sterkeste utgaven av deg selv. Jeg føler meg heldig som er omringet av kunnskapsrike og omsorgsfulle coacher som brenner for det samme som jeg.

Jeg satser på at dette ikke er noe alvorlig og at dette kun er en liten hump i veien. Tross sykdommen føler jeg meg utrolig inspirert og det er så spennende å lese meg opp mer på mage og tarm. Jeg hadde nesten glemt at jeg hadde denne kroniske lidelsen, men så utrolig spennende det er å lære mer om dette. Da jeg fortalte om dette fikk jeg utallige meldinger fra dere og da forstod jeg at vi er ikke alene. Samtidig trenger vi å få mer fokus rundt sykdommen og dele kunnskap slik at flere kan tørre be om hjelp. En del mennesker synes det er flaut og skammer seg over å ha denne sykdommen. Noen stenger seg inne og går ikke ut. Jeg må si at denne hendelsen har gjort meg enda mer ydmyk, empatisk og forståelsesfull. Livet byr på opp og nedturer. Det er sikkert og visst. Men det som ikke knekker oss gjør oss sterkere.

Dessuten skjer ting for en grunn. Vi har lenge snakket om at vi ønsker å endre fokuset til LA Lifestyle vekk fra Bikinifitness. ( Hvorfor vi ønsker jobbe mindre med Bikinifitness kan jeg skrive mer om senere). Det at jeg nå havnet akutt på sykehuset gjorde noe med meg. Det føltes som et tegn.  Nå endrer både jeg og selskapet fokuset fra Bikinifitness til helse. Dette betyr ikke at vi ikke tar på oss kunder som ønsker å jobbe mot prestasjonsrettede mål. Vi har kunnskapen og tar alle våre kunder på alvor enten de ønsker stille i fitness eller ønsker tilrettelagt kosthold og treningsplan  hvor de trenger hjelp med helserelaterte utfordringer. Saken er faktisk den at vi har kunder over hele Norges land fra 18 til 60 og de er svært få av våre kunder som ønsker å stille i fitness. Så nå ønsker vi å jobbe mer rettet mot jenter flest. Vi fungerer som støttespillere for våre kunder og hjelper de med utfordringer i livet. Vi er opptatt av å se hele mennesket. Dette kan være alt fra mentale utfordringer, vektnedgang, livsstilsendring, diabetes, mage og tarm, bli sterkere.

Det føles veldig riktig å fokusere på helsen. For når alt kommer til alt som har vi ingenting uten helsen. Ingen helse ingen livskvalitet! 

I morgen skal jeg inn på sykhuset igjen og gjennomgå en undersøkelse( Kolonoskopi) hvor jeg får et rør med kamera oppi ræva og hvor vi kan se alt på storskjerm. JIPPI! NOT!  Sist gang jeg gjorde det som 14 åring var legen uforsiktig å dyttet røret oppi ræva uten å være særlig forsiktig. Grunnet den traumatiske hendelsen har jeg ikke turt gjøre den siden da..Så wish me luck!

Jeg har skrevet litt fakta om sykdommen under for de av dere som er nysgjerrige. Min fastlege printet ut en del info fra Norsk elektronisk legehåndbok til meg.

 

——————————————————————————————————–

Hva er Ulcerøs Kolitt?

 

Ulserøs betyr sårdannende. Ulcerøs kolitt er en betennelsessykdom som rammer endetarmen og nedre deler av tykktarmen, men sykdommen kan angripe hele tykktarmen.

 

Ulcerøs Kolitt er en kronisk betennelsessykdom ( inflammatorisk sykdom) i tarmen. Tilstanden kan være vanskelig og diagnostiere fordi symptomene kan ligne på andre tarmsykdommer som f.eks bakterieinfleksjoner i tarmen eller Crohns sykdom som er en annen kronisk inflammatorisk tarmsykdom.

 

Ulcerøs Kolitt påvises oftest blant personer i alderen 15-40, men både barn og eødre mennesker kan noen ganger utvikle sykdommen. I befolkningen forekommer Ulcerøs Kolitt hos 2-3 av 1000 personer. Antall nye tilfeller pr år er ca 14/100.000 i Norge.

 

Årsak:

Årsaken er ukent. Den mest populære teorien er at kroppens immunsystem ragerer på et hittil ukjent virus eller en bakterie og utvikler antistoffer som ved en feil angriper celler i tarmens slimhinne. Dermed oppstår en kronisk betennelse.

 

Arvelige faktorer spiller trolig en rolle. Psykisk stress og andre sykdommer er ikke en årsak til Ulcerøs Kolitt, men de kan ofte føre til oppblussing av symptomene.

 

Symptomer:

 

De vanligste symptomene ved Ulcerøs Kolitt er magesmerter og blodig diaré. Du kan også oppleve slapphet, vekttap, nedsatt matlyst,  blødning fra endetarmen og generelt tap av næringsstoffer.

 

Omkring halvparten har milde plager. Andre kan oppleve feber, blodig diaré, kvalme og kraftige magesmerter. Hos ca 25% kan også leddbetennelser, øyebetennelser, leversykdom, beinskjørhet , hudutslett, anemi ( nedsatt blodprosent) og nyrestein oppstå.

 

Kolonoskopi er den undersøkelsen som brukes for å kunne stille en sikker diagnose. Koloskopet er et bøyelig fingertykt rør med påmontert ly og kamera som gjør at bildene inne i tarmen kan vises på storskjerm. Skopet føres inn i endetarmen og videre oppover gjennom hele tykktarmen. Dette gir legen mulighet til å granske slimhinnen, se etter betennelsesforandringer og sår i hele tykktarmen. Det er vanlig å knipe av små vevsprøver ( biopsier) fra slimhinnen med en tang som føres gjennom en egen kanal i skopet. Disse vevsbitene studeres i mikroskop og er av avgjørendre betydning for å skille Ulcerøs Kolitt fra Crohns sykdom.

 

Behandling:

 

Målet med behandlingen er å avbryte akutte anfall og å forebygge tilbakefall. Kirurgi er den eneste behandlingen som kan helbrede tarmsykdommen. Akutte episer med Ulcerøs Kolitt kan være både farlige og plagsomme, og de krever ofte intensiv behandling på sykehus. Hos noen personer utløses symptomene av visse typer mat. Ved å unngå disse matslagene kan de til en viss grad være i stand til å kontrollere sykdommen. Det dreier seg særlig om sterkt krydret mat og melkeprodukter. Hver person opplever sykdommen på hver sin måte. Derfor er det avgjørende å tilpasse behandlingen individuelt. Psykologisk og følelsesmessig støtte vil være veldig viktig.

 

Noen pasienter vil ha gode perioder i noen måneder og år der symptomene er borte. Men hos de fleste vil symptomene komme tilbake. I behandling brukes først og fremst 2 typer medisin: Kortisol og mesalazin. Medisinene finnes både i tabletter og til lokalbehandling ( klyster) i tarmen. Ved mer uttalt sykdom benyttes behandling emd omminmodulerende medikamenter som azatioprin og tumornekrosefajtor alfa-blokkere. Ved langvarig forløp eller ved svært alvorlig tarmbetennelse kan man være nødt til å fjerne tykktarmen.

 

Prognose:

 

Etter det første akutte anfallet blir de fleste pasienter symptomer en kortere eller lenger periode. De aller fleste har et eller flere tilbakefall i løpet av en 10 årsperiode. Noen få  har mer eller mjindre kontinuerlige plagsomme symptomer som ikke lindres av medisin. Hos disse er operasjon ofte den beste løsningen.

Hos noen oppstår en akutt alvorlig tilstand som krever intensiv behandling og mange ganger akutt operasjon. Etter mer enn 10 år med sykdommen er risikoen for å utvikle tykktarmskreft noe økt. Det er sannsynlighvis av betydning at du får tilbud om et kontrollopplegg for tidlig påvisning av eventuell tykktarmskreft.

 

Ønsker du tilrettelagt treningsplan og diett? Ta kontakt på webcoaching@lalifestyle.no 

Takk for all positiv energi <3

LA

Kilde: Norsk elektronisk legehåndbok

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *