Livets kontraster og ytterpunkter

#annonse

Foto: Helgesart

Toppidrettsutøver på pallen i høst og på sykehuset i starten av 2018. Livet er definitivt ikke forutsigbart og det er vel det som gjør det så spennende også. Selv har jeg alltid vært en person som spiller på et bredt register og som pusher grensene. Jeg balanserer fram og tilbake mellom ytterpunkter og det er en del av min personlighet. Vi er alle ulike og dette er meg 🙂 Det er definitivt ikke kjedelig å leve mitt liv!

Foto: I dag mandag er magen flat og jeg er 2 kg lettere. Jeg veier nå 60 kg. 6 kg mer enn hva jeg veide på scenen i NM. Nå er jeg på trivselsvekt og en helsemessig ok vekt 🙂

Alright. Nok om meg. Time to share.. Hva gjorde jeg for å få ned denne gravidmagen fra fredag da jeg ankom akutten på sykehuset?

Jeg roet ned. Ofte henger mage og tarm mye sammen med det mentale. Bekymrer du deg mye kan det gi utslag. Selv har jeg tatt på meg enormt mye ansvar og som nevnt i forrige innlegg både vært toppidrettsutøver og gründet selskapet LA Lifestyle i 2017. Dette KAN ha vært en årsak i tillegg til en del annet som har skjedd i mitt liv. Det er altså viktig å legge inn pauser. Hvile er like viktig som å gønne på 😉

Jeg fikk preparater fra lege som Picoprep, Movicol og Klyx. PS: Veldig viktig at disse kun brukes i samråd med lege. Overdrevent bruk kan ødelegge tarmfunksjonen og lamme lukkemuskelen og det vil du IKKE!!! Pico prep f.eks skal kun brukes i forbindelse med tømming før undersøkelse kolonoskopi eller operative inngrep.

Jeg kuttet laktose, gluten,kaffe, søtningsmiddel. Sukker og alkohol er no no! Det får jeg selv lite i meg, men vet mange andre får i seg mye av det. Så dropp dette!

Får du ikke i den melkeprodukter bør du ta kalsiumtilskudd.

Aktivitet er det ingen grunn til å slutte med. Det er bare positivt å være i aktivitet. Skjønner at man ikke føler seg så fresh på gymet med gravidmage. Men bare ta på deg en litt loose topp. Du vil garantert føle deg bedre og sterkere etter en god treningsøkt.

Det er høyst individuelt hva mennesker som har IBD – inflammatoriske lidelser kan spise og ikke. Det er derfor viktig å teste ut litt selv og å lytte til egen kropp. Det som fungerer for en fungerer ikke nødvendighvis for en annen.

Jeg må si jeg ble overrasket over at det ikke var snakk om kosthold fra noen av legene. Jeg spurte sykesøstrene om jeg kunne drikke kaffe og kunstig søtet saft og alle sa ja ja, ikke noe problem. Hm.. Der må jeg si jeg er uenig uten at jeg er verken lege, ernæringsspesialist eller har noen PHD. Jeg er bare kostholdsveileder, er PT og DNCF coach og har egen erfaring. Jeg skal definitivt sette meg mer inn i dette og etterhvert som jeg lærer mer deler jeg selvfølgelig. Og bare spør nedenfor i kommentarfeltet så skal jeg svar så godt jeg kan eller henvise videre til høyere ekspertise.

Disse matvarene er JA mat: ( De funker hvertfall for meg)

 • Havregryn ( Jeg velger glutenfritt da jeg er både laktose og glutenintolerant)
 • egg
 • laks
 • makrell
 • ørret
 • linfrøolje
 • valnøttolje
 • kylling
 • kalkun
 • hvit fisk
 • reker
 • banan
 • papaya ( hjelper på opptak av protein)
 • avocado
 • godt stekte grønnsaker
 • hvit ris
 • finmalt peanøttsmør
 • drikk nok vann! (hvis ikke kan du bli dehydrert og det kan gå utover nyrene)
 • pasta
 • potet
 • grønnsaker uten skall.

Disse matvarene er NEI mat: ( Kilde ibd.as )

• Alkohol (kan irritere tarmen og øke smerte)
• Melkeprodukter
• Kullsyreholdige drikker (bidrar til oppblåsthet)
• Kaffe
• Te (Noen tåler grønn te. Polyfenolene i grønn te kan bidra til å redusere diaré) • Rå sitrus frukt
• Korn skall
• Matvarer med et høyt innhold av uløselig fiber
• Bønner, nøtter, frø
• Rå frukt og grønnsaker
• Tørket frukt
• Sterkt krydret mat
• Fritert mat
• Hele korn og kli (greit å spise hvis du ikke opplever alvorlige symptomer)
• Tyggegummi og sukkerfrie pastiller
• Sukkerfritt godteri

Kjøtt kan bli litt for heavy og fordøye for magen.

Ofte kan man slite med å ta opp næring når man har lidelser som dette, så det å ta ekstra tilskudd kan være lurt. Gå til lege og ta prøver for å se om du har noen mangler. Da jeg var syk forrige gang tok jeg B12 sprøyter i ræva. Ellers kan det være lurt å ta multivitaminer, omega 3. Ta blodprøver hos legen for å sjekke hva du eventuelt trenger.

Jeg hadde også gode samtaler med mennesker jeg er glad i hvor vi lo litt av det hele. Og jeg er enormt takknemlig for den enorme responsen jeg fikk fra dere ved å dele noe som tydelighvis er veldig tabubelaget. For meg handler det mer om å hjelpe andre enn å opprettholde en perfekt fasade. Jovisst er jeg opptatt av å se bra ut, men jeg klarer ikke la være å hjelpe. Det ville være egoistisk av meg og ikke dele. Det er SÅ mange som har takket meg og faktisk veldig mange som føler seg bedre når som mange sier  «en som meg» viser uglamourøse sider. Hehehe.. Jaja, jeg er jo bare et menneske da folkens!

Trenger noen av dere rådgivning i fht kosthold har vi en meget dyktig webcoach i LA Lifestyle som heter Fride. Hun har bachelor i ernæring og har hjulpet mange med utfordringer som dette. Jeg sier IKKE at ALT kan fikses med ernæring, men det er verdt et forsøk 😉

Du kan lese mer om Fride her.

Ta kontakt:

fride@lalifestyle.no 

Takk for all raushet og kjærlighet. Dere ga meg styrke! Magen er i dag flat. Jeg roer ned noen dager til før jeg er klar for nye utfordringer! En stor avgjørelse skal taes. Jeg står klar for å hoppe utenfor komfortsonen igjen.. Story of my my life 😉 If it doesn`t challenge me I dont grow 😉

Love you!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *