Jeg må ned i vekt NÅ!

 

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og er du kanksje en av de som har forskyvd det å komme i form og føler nå at det er for sent? Mange forsøker desperate og ekstreme forsøk for å komme seg inn i bikinien eller badebuksa. Som kjent finnes det ingen quick fixes. Easy come easy go!  Personlig mener jeg helt klart at det aller beste er å ha gode rutiner gjennom hele året. Jeg tenkte allikevel komme med noen tips til hva du kan tenke på om du ønsker å gjøre en endring mot en lettere tilværelse. For det behøver ikke være for sent selv om vi er så tett opp imot sommeren. Jeg ser ingen grunn til å gi opp nå. Det er da aldri for sent. Du vil jo uansett føle deg bedre av å komme i gang med et sunnere kosthold og sommerferien er i mine øyne en unik mulighet til å sette av tid til å komme i gang med gode treningsrutiner. Ved å legge om til en sunnere livsstil med nok søvn, næringsrik og nok mat samt trening vil du føle deg bedre. Dette vil gi deg en bedre utstråling og du vil derfor se bedre ut.

I følge de ferskeste tallene fra SSB vises det at 28 % av befolkningen var overvektige i 2015. Det vil si at nesten 1 av 3 er overvektige, og det er mange som ikke bare ønsker å gå ned i vekt fordi de ønsker å se bedre ut, men også svært mange som bør gå ned i vekt for å kunne forbedre sin helse og livskvalitet.

For at du skal klare å gå ned i vekt må du innta færre kalorier enn du forbruker. Det høres kanskje enkelt og logisk ut, men i følge tallene ovenfor på overvekt viser det at det kanskje ikke er like enkelt i praksis. Det krever disiplin og dte krever at du har gode rutiner over tid. Det å inneha kunnskap kan også være en fordel. Mangler du dette vil jeg anbefale å ta kontakt med en fagperson eller å lese deg opp på området.

 

Altså må du spise mindre enn du pleier og bevege deg selv mer om du ønsker gå ned i vekt.

Enkle tips mot en lettere vekt og sunnere livsstil:

 1. TØR Å DRØMME!

Du må tørre å drømme! Se for deg hvordan du ønsker å være. I drømmer setter du ikke begrensninger. Se for deg at du når målet og kjenn etter hvordan det føles. Tenk at Alt er mulig! Noen ganger vil det bare ta litt lenger tid. Jobber du hardt over tid vil du nå målet ditt. Sett deg et konkret mål. Et hårete mål, samt delmål hvor du kan klappe deg på skulderen underveis mot målet. Dette gir mestringsfølelse som igjen gir økt selvtillit.  Det er normalt å møte på motgang underveis. Når du møter motgang er det viktig at du fokuserer på målet og minner deg selv på hvorfor du startet. Akkurat i det du er i ferd med å gi opp er som regel da ting skjer! Hva er det verste som kan skje? Fortsetter du med jevn flyt framover og gode rutiner vil du uansett komme i bedre form enn om du aldri startet eller hva?

 Du har kanskje forsøkt å komme i form tidligere og mislyktes? Tenk over hva som da gikk feil. Hva gjorde at du ikke klarte å nå målet ditt? Når du har tenkt over hvilke fallgruver og feil du kan gjøre på veien er du bedre forberedt og bevisst. Dette vil høyst sannsynlig gi deg større sjanse for at du lykkes med å nå ditt mål.

 Hvordan DU velger å tenke har ALT å si for om du vil lykkes eller ikke. Hva du tenker og sier til deg selv er slik det blir. Så hjernevask deg selv med positive tanker i presens. Eks: ”Når jeg kommer i form og er den sterkeste utgaven av meg selv ser jeg fram imot og sprade rundt i bikini  eller badebukse og å føle meg vel. Jeg skal dra å kjøpe meg en ny fresh figursydd kjole/ dress og invitere mine venninner ut og feire.”

Før du setter i gang kan det være smart å stille seg selv noen spørsmål for å bli enda mer bevisst. Jo mer du vet hvorfor du gjør det du gjør og jo mer verdiankret ( at målet er i tråd med dine verdier og hva som er viktig for deg) jo større sjanse vil det være for at du klarer takle motgang når du på vei mot målet går utenfor komfortsonen.

 

Hva vil det gi deg og gå ned i vekt?

Når du ser deg selv 3 måneder fram i tid. Hva ser du for deg?

 • Hvordan føler du deg nå?
 • Hvordan ser du ut?
 • Kan du beskrive deg selv ?
 • Er du mer aktiv enn tidligere?
 • Hvilke aktiviteter gjør du?
 • Er du mer sosial?
 • Fr du respons fra dine omgivelser?
 • Hvilke ringvirkninger skaper dette for dine omgivelser?
 • Er det å gå ned i vekt et viktig mål for deg?

Hvis du etter å ha svart på alle spørsmålene ovenfor fortsatt er usikker bør du kanskje stille deg spørsmålet OM dette faktisk er viktig nok for deg. For om det ikke er VIKTIG nok for deg vil du ikke lykkes. Det er nødt til å bety mye for deg og du må være villig til å gjøre alt som skal til og legge ned hardt arbeid over tid for å nå målet ditt! Har du ikke bestemt deg for at dette virkelig er noe du vil kommer du høyst sannsynlig til å gi opp når du vil møte på utfordringer på vei mot målet.

Om du derimot kjenner at yes, I wanna do this! Da bør du legge en plan!

 1. TENK POSITIVT, MEN MED EN TOUCH AV REALISTISME!

Å tenke positivt er nemlig vist å redusere sjansen for å lykkes på tvers av mange deler av livet, og vil sjeldent bringe med seg positive endringer. Vi kan nemlig raskt bli så fornøyde med en drøm, at vi ikke legger ned innsatsen som trengs for å oppnå drømmen. Neste steg er derfor litt mer kritiske tanker, og vi vil at du skal spørre deg selv følgende:

Hva kan hindre deg i å nå ditt mål?

Kanskje har du forsøkt før, og feilet? Eller kanskje du lykkes, men gikk opp i vekt igjen så fort dietten var ferdig? Bruk tanker og erfaringer til å komme fram til hva som er din største hindring.

 1. DU MÅ HA EN PLAN!

Det siste steget i dette tankeeksperimentet er å lage en spesifikk plan for hva du skal gjøre om utfordringen du fant ovenfor, faktisk skjer. Hva kan du gjøre for å gjenvinne kontrollen om du går på en smell og sprekker ? Nullstill og start på nytt neste dag med blanke ark. Hver søndag kan du se for deg uken og planlegge hvordan du skal spise, hvilken dag du skal gjøre innkjøp, når du skal lage mat, når treningsøktene skal være, når du skal legge deg og stå opp. Jo bedre forberedt du er på den kommende uken jo større sjanse for at du lykkes. En ting er å ha et stort hårete mål, men du må uansett gjøre det lille som skal til hver eneste dag på veien mot målet. Et skritt av gangen. Få inn gode rutiner og du vil nå målet etter du har repetert mange nok ganger.

 1. Spis rikelig med proteiner

Proteiner har en høyere termisk effekt enn både karbohydrater og fett, noe som enkelt forklart betyr at kroppen din bruker mye energi på å fordøye proteiner. Dette er sannsynligvis også årsaken til at utallige studier viser at grupper som inntar en høyere andel proteiner, som regel går mer ned i fettmasse enn de som spiser mindre andel proteiner. Du holder deg mett lenger og kroppen forbrenner mer. Musklene våre trenger proteiner for å vokse seg store og sterke. Du kan se på proteiner som byggesteinene i kroppen vår. Mange tror at jo mer kondisjon du trener jo tynnere blir du. Personlig mener jeg det er bedre å få inn mer styrketrening som vil gi deg mer styrke og muskler. Jo mer muskler du får jo bedre forbrenning får du og din vekt vil da etterhvert byttes ut med muskler og fettmassen vil minske. Er du opptatt av å forme kroppen og ha et sterkt skjelett ville jeg heller brukt mer tid på styrketrening. Kort forklart så vil du med et høyt inntak av proteiner kunne føle deg litt mer mett, og dermed ende opp med å spise litt færre kalorier totalt sett enn om du spiser mindre proteiner.

 1. Spis og kos deg med mat som har lav energitetthet

Mat med lav energitetthet vil si mat som har få kalorier per gram vare. Ved å la slike matvarer stå for en stor andel av måltidene, så kan du spise større porsjoner med mat, enn om du spiser matvarer med en høy energitetthet. Dette betyr mer mat på  tallerknen og en fullere mage. Da slipper du å gå rundt og føle deg like sulten. Ta gjerne en glass vann før du spiser også for å fylle opp magesekken slik at du føler deg mett.

Dette er en mer behagelig måte å gå ned i vekt på en å følge en esktrem diett hvor du veier hvert minste gram av alt du spiser.

Spis masse grønnsaker som salater, brokkoli, blomkål, grønne bønner, tomater, agurk, bringebær, blåbær, jordbær – alle disse er eksempler på gode valg av matvarer med lite kalorier som du kan spise mer av.

Endringer tar tid og du må starte et sted. Du vil høyst sannsynlig gi opp etter kort tid om du forventer å gjøre alt rett fra første sekund. Still realistiske krav til deg selv og start med å tilføre mer proteiner i kostholdet ditt, spise mer grønnsaker og beveg deg mer!

Alt er bedre enn ingenting og små endringer hver dag vil etterhvert gi gode rutiner som gir fantastiske varige resultater over tid!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *