La oss ta den sexpraten

Health-flash.com

Foto: www.health-flash.com

Jeg er vel egentlig født open minded og pleide snakke rett fra levra helt til jeg innså hvilke konsekvenser det kunne få etter jeg ble en offentlig person. Da jeg kom i rampelyset forstod jeg raskt at det jeg sa ofte kunne bli dratt ut av proporsjoner. Det var greit da jeg hadde rådgivere som ønsket at jeg skulle skape så mye oppmerksomhet som overhodet mulig og med strategien «All pr god pr». Men med nye rådgivere ble jeg etterhvert ble mindre spontan i mine uttalelser. Dette ser jeg på både som positivt og negativt. Selv setter jeg pris på mennesker som er seg selv.  Min intensjon er uansett alltid først og fremst og inspirere andre til økt livskvalitet enten jeg snakker om trening, økonomi, kosthold eller sex som jeg i dag ønsker å gå inn på.

Jeg brenner spesielt for å inspirere unge jenter og slik jeg har forstått det er det mange foreldre som kvier seg for å ta denne berømte «sexpraten». Derfor tenkte jeg at jeg skulle ta ansvar for å skrive litt om sex og sånn på min blogg i håp om at dere unge jenter eller andre som har behov kan la dere inspirere. Mange unge jenter synes visst det er litt kleint når foreldrene ønsker å ta denne praten. Det er ikke sikkert dere lærer noe nytt, men jeg tenkte hvertfall å dele mitt syn på saken.

Jeg opplever at mange har blitt og fortsatt opplever å bli seksuelt undertrykt. Dette synes jeg er forferdelig. 

Selv hadde jeg en naturfagslærer som skulle fortelle oss om sex på ungdomsskolen og det eneste jeg husker han sa var at vi måtte si NEI. Som om sex var noe galt og noe man burde skamme seg for. Det ble heller aldri snakket om noe særlig hjemme etter hva jeg kan huske og når da jeg ble for åpen om teamet ble jeg bare hysjet på som om det ikke var ok å snakke om.  Så på mange måter kan du vel si at jeg føler jeg ble oppvokst med at sex var et ikke tema og noe man burde skamme seg over. Dette synes jeg er trist.

Fortsatt føler jeg det er ok å være åpen seksuelt som mann, men som kvinne opplever jeg det som om at  man er litt «slut» om man er seksuell. Dette synes jeg ikke er rettferdig. Mange kvinner synes det er vanskelig å snakke om seksuell nytelse. Det bør være like mye aksept for kvinner å ha sexlyst som for menn.  Både menn og kvinner har behov.

Sex er bra for helsen. Det styrker parforholdet.  Nærhet og sex er noe vi har behov for. Det forebygger stress og det holder oss unge og friske. Sex har vi for reproduksjon eller ren skjær nytelse på lik linje med sjokolade eller for andre å perse i markløft.

Jeg ønsker ikke å fremme sex som noe negativt. Tvert imot. Bra sex med noen du er glad i kan gi deg en herlig godfølelse og masse deilig energi. Men jeg ble inspirert av å skrive om det etter å ha lest denne saken i KK her om at mange skammer seg etter å ha hatt sex. Da tenker jeg kanskje at forutsetningene på forhånd kan ha vært litt feil. Vi er alle ulike. Det kan som skrevet i saken være at du har hatt uheldige erfaringer på området tidligere i livet og dette kan resultere i at du skammer seg eller får en følelse av tomhet etter du har hatt sex. Men om du har sex med en du elsker vil du høyst sannsynlig ikke føle det på samme  måten. Kanskje partneren var feil? Personlig synes jeg det burde være mer aksept for å være seksuelt fri og å kunne utrykke seg seksuelt om det er en del av din personlighet. Så lenge man behandler andre mennesker med respekt må man kunne få lov til å være seg selv med alle sine fasetter. Jeg oppfordrer flere til å bli mer åpne om sex. Hvorfor ikke snakke mer om det i hjemmet. Det er bedre å ta den praten med barna sine en å risikere at de kommer hjem gravide som 14 åringer eller pådrar seg en kjønnssykdom er det ikke?

Noen råd til deg som ung jente:

 • Ikke ha sex fordi du tror det skal være sånn
 • Ikke ha sex med noen om du ikke føler deg klar for det
 • Se på deg selv som verdifull og ikke ha sex med noen bare fordi de vil det
 • Det er lov å si nei om du ikke har lyst
 • Drit i om venninnene dine har debutert
 • Ha sex om det føles riktig og du er klar for det
 • Husk å bruke prevensjon så du unngår kjønnssykdommer og risikerer å bli gravid i altfor ung alder uten å være forberedt på det
 • Det er viktig at det er gjensidig repsekt mellom deg og den du skal ha sex med
 • Vær flink til å sette grenser og ikke gjør noe du ikke føler deg komfortabel med
 • Om partneren ikke respekterer et nei eller at du setter grenser er han ikke verdt å samle på
 • Ikke vær redd for å snakke om sex. Ikke hold det inni deg
 • Be om hjelp om du føler du har et problem

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *