Whats in it for me?

Det er trist med mennesker som bevisst går inn for å gi andre dårlig samvittighet for å få seg selv til å føle seg bedre. Noen mennesker gir for å få uten å ha stilt krav når de valgte å gi, noen gir betingelsesløst uten mål og mening mens noen gir kun når de vet de får noe tilbake.  Verken det ene eller det andre er rett eller galt. Folk er ulike og det synes jeg vi bør respektere. Ikke bare anta! Still spørsmål om det er noe du trenger klarhet i!

There's no such thing as a free lunch.

Foto: Pinterest

Lets be real. Ingen gidder å gi om det bare går en vei. Mange sier at de gir kun fordi de har lyst. Ja, en prosentandel personlighetstyper er skrudd sammen på den måten, men det er viktig å se at vi aller er ulike. Noen andre tenker alltid «Whats in it for me?», andre igjen er mer samarbeidsvillig og stiller direkte spørsmål hva de får igjen.  Mens andre igjen gir betingelsesløst uten mål og mening og disse blir gjerne utbrent!

Det er viktig at det er en balanse for å skape en god relasjon og en vinn vinn. Men da er det viktig at begge parter tar ansvar. Man kan ikke bare forvente at den andre parten tenker som en selv. Dette handler mye om forventningsstyring. Selv synes jeg det blir veldig utfordrende med mennesker som tror man kan lese deres tanker og som tror at alle tenker likt som de. Vi har jo alle en ulik sannhet og ser ting forskjellig og i NLP finnes en grunnantagelse som går slik «Bak enhver handlinger ligger en god intensjon». Selv forsøker jeg alltid å tenke og tro det beste om folk og jeg er inneforstått med at jeg må selv tørre å stille spørsmål for å forstå.

Noen oppfatter meg til tider som for ærlig og direkte, men dette er fordi jeg ønsker å forstå personen foran meg slik at vi sammen kan komme fram til best mulig løsning for begge parter. Jeg tror ikke jeg kan lese alle andres tanker. Dessuten er verken det ene eller det andre rett eller galt. Det finnes ikke EN fasit. Men i en relasjon må man sammen bli enig om hva som er ok og ikke. Om noen ønsker noe fra meg stiller jeg gjerne et spørsmål direkte tilbake om hva jeg får igjen slik at jeg ikke går inn i et samarbeid eller en relasjon på feil premisser og føler meg urettferdig behandlet.

Vi har selv ansvar for å dekke våre egne behov. Derfor er det viktig å sette grenser og si nei. Når du sier ja til noe  må du gjøre det fordi du har lyst på grunn av premissene som har blitt satt ikke pga de forventningene du har basert på hvordan DU mener det BURDE være. Den du inngår relasjonen eller samarbeidet med kan ha en HELT annen oppfatning av hvordan ting bør være. Dette handler om verdier og der er vi folk ulike.

Så tenk deg nøye om neste gang du klager på et annet menneske. Gå inn i deg selv og tenk over situasjonen. Er du så feilfri at du kan kritisere andre eller gi de dårlig samvittighet fordi de ikke oppførte seg eksemplarisk i forhold til dine forventninger som de ikke engang visste du hadde? Husk at alt dreier seg ikke om deg. Vi er alle brikker i et spill. Det kan være lurt å lære seg og ikke ta ting for personlig og å svelge noen kameler.

En ting er helt sikkert og det er at du kommer til å bli skuffet flere ganger i løpet av livet og om du stiller høye forventninger til de rundt deg er det større sjanse for å bli skuffet. Forventer du lite blir du heller positivt overrasket.

Raushet viser du først når du gir av deg selv når du egentlig har mest lyst til å gi noen et slag i trynet. Det krever mer å være raus mot noen du mener ikke fortjener det framfor å være raus mot positive og sprudlende mennesker.

Jeg anbefaler dere å lytte til Marco Elsafadi og hans budskap om raushet. Vi har alle mye å lære fra han. Vi er alle mennesker i en prosess og under utvikling. Ingen av oss er perfekte såvidt jeg vet, så det er viktig at vi klarer å se litt lenger enn nesetippen. Hva vi ser er en ting, men hvordan mennesker har det bak fasaden vet vi egentlig ikke. Alle har sine utfordringer..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *