Kvinnekraft med Isabelle Ringnes

Isabelleoglene_7870

I min spalte “Kvinnekraft»  inviterer jeg inspirerende og engasjerende kvinner til en prat. I en hektisk hverdag sliter stadig flere og flere med å finne tid til å være i bevegelse, derfor inviterer jeg med meg noen spennende kvinner med på en powerwalk i 15 minutter. Denne gangen har jeg vært så heldig å få med meg teknologigrunder Isabelle Ringnes som har flyttet hjem fra New York etter flere års studier ved The New school hvor hun har tatt en master i media management. Isabelle har også en bachelor i økonomi og ledelse fra BI. Videre er Isabelle lidenskapelig opptatt av teknologi og har skapt teknologinettverket Tenk hvor målet er å få flere kvinner til å bli interessert i teknologi. Isabelle  drømmer om å skape et innovativt produkt som kan hjelpe mange mennesker og hun håper å kunne bli en leder som utfordrer den tradisjonelle måten og drive business på ved å bruke teknologi. Isabelle har mange jern i ilden og mye hun ønsker å utrette. Hun er uredd og tør å tenke stort!  Nå for tiden jobber  hun frivillig  som digital leder for likestillingskampanjen #HunSpanderer.

Hvorfor kampanjen #HunSpanderer?

Jeg brenner for likestilling. Vi har formell juridisk likestilling i Norge, men statistikken viser at det enda er langt igjen før vi har nådd reell likestilling. #HunSpanderer skal belyse de subtile kjønnsdiskriminerende situasjonene og kjønnsstereotypiene som vi opplever daglig, men som er vanskelig å få øye på. Vi opplever dem gjerne dråpevis og derfor oppfattes de ikke som harmfulle- men det er den rungende totalen som får en langvarig effekt på utviklingen til både menn og kvinner. De forutinntatte kjønnsstereotypiene vi (ofte underbevisst) besitter har en effekt helt fra barndommen- og generasjonene som vokser opp nå kan endre dette! I organisasjonen Young Men 4 Gender Equality vil vi jobbe for et samfunn som støtter og oppfordrer unge jenter og gutter på lik linje til å bli hva og hvordan de vil.

Hva er du best på? 

Jeg tror jeg er god til å kommunisere med mennesker. Jeg er flink til å lese situasjoner og jeg er god til å få ting gjort.

Hva motiverer deg? 

Å jobbe for noe større. Noe som er mye viktigere enn meg selv og som gir langvarige effekter. Følelsen av at den innsatsen jeg gjør kan være med på å gjøre verden til et bedre sted. Dette høres kanskje idealistisk ut, og jeg mener ikke at jeg alene skal redde verden fra sult, men at jeg for eksempel ved å jobbe med likestilling kan være med å gjøre Norge til et bedre sted. Jeg mener at Norge, som et av verdens mest likestilte land i verden, skylder andre land som opplever opplagte brudd på menneskerettigheter å bevise at reell likestilling både er mulig og lønnsomt for samfunnet. Jeg er også opptatt av å inspirere flere kvinner inn i tech-bransjen (en svært mannsdominert bransje) slik at vi som land kan produsere flere og bedre innovasjoner og produkter som gjør oss konkurransedyktige i et globalt marked.

Hvilke verdier er viktigst for deg?

Familie og venner er grunnmuren i livet mitt. Det er viktig for meg at de har det bra og at jeg har et godt forhold til de. Men det å ha et meningsfullt arbeid er også viktig for meg- i tillegg til en sunn og god livsstil. Mye av roten til lykke ligger i ta vare på seg selv og de rundt seg og ikke minst det å være åpen for forstå og lytte til perspektiver og synspunkter og mennesker fra hele verden. Det at man ønsker andre vel- det har alltid vært viktig for meg. Å ikke være kritiserende, stigmatiserende eller nedverdigende ovenfor andre mennesker.

Hvordan sørger du for jenvt påfyll av læring? 

Jeg reiser veldig mye. Gjerne alene og snakker med alle jeg treffer. Jeg graver i menneskers fortid og tanker og stiller mange spørsmål. Jeg er ekstremt nysgjerrig. Det er uvant å svare på så mange spørsmål, ler hun. Jeg drar mye på bransjevents. Jeg er lidenskapelig opptatt av teknologi og snakker med industriledere og folk som kan mye mer enn jeg kan. Jeg har en saying

” If you are the smartest person in the room, you are in the wrong room”

Når jeg omgåes mennesker jeg føler meg litt liten ved siden av tenker jeg at det er da jeg lærer mest. Jeg får masse påfyll av nettet og kan sitte i timer og sluke meg igjennom New York Times, Medium og Fast Company og nyte alle de interresante vinklingene på ting.

Hva gjør deg lykkelig?

Nye opplevelser. Det å hele tiden oppleve og pushe meg selv til å oppnå nye ting. Tre utenfor komfortsonen. Hver eneste gang jeg får en ny jobb eller et eller annet oppdrag som jeg tenker sånn “Dette er skummelt, dette er jeg ikke god nok til , dette kommer jeg ikke til å klare”, da går jeg noen runder med meg selv inni hodet. “Du har sagt til deg selv at dette skal ikke skremme deg”  . Det går sikkert helt greit. Det kommer sikkert til å gå bra for det har det gjort før når du har hatt samme følelse. Ikke vær dum- forbered deg så går det fint. Det å ta de “challengene” og bare gjøre de. Det gjør meg skikkelig lykkelig! Mestring!

Hvordan fyller du på den daglige dosen energi?

Jeg prøver å bevege meg mye. Jeg liker å løpe og forsøker å løpe på kvelden når alle har lagt seg. Så er jeg veldig glad i å gå. Jeg har bodd mange år i New York og der går man. Jeg går overalt. Jeg spiser sunt. Stort sett vegetarkost. Det får jeg masse energi av. Jeg synes det er litt tungt å fordøye kjøtt, så jeg merker på meg selv at det fungerer bedre. Så får jeg energi av å være sammen med andre mennesker. Selv om jeg er sliten så hjelper det ofte å bytte miljø eller mindset. Det hender jeg kommer hjem fra en lang dag på jobb og har lyst til å legge meg på sofaen, men så blir jeg egentlig bare mer sliten av det. Hvis jeg bare kommer meg ut på en konsert, revy, event eller er sammen med et par venner eller helt ukjente så plutselig får jeg nytt energi påfyll. Jeg jobber aller best i ro hjemme, men når jeg har fri, da unngår jeg hjemmet.

Bærer du fortsatt på en barnedrøm du håper å oppfylle? Fortell!

Ja, jeg har alltid hatt lyst til å lede. Og jeg har alltid hatt lyst til å starte mitt eget selskap en dag. Det er nok en god stund frem i tid, men jeg har lyst til å bygge et produkt som vil glede mange mennesker og som  gjør deres liv bedre. Det hadde vært veldig kult og finne opp og få ut i verden. Men så må man jo ikke bare snakke om det- man må ut å gjøre det.

Jeg lar meg inspirere og blir veldig engasjert av andre mennesker. Har du noen personer som har vært viktige for deg i din utvikling? 

Absolut! Mange! Det har vært mamma og pappa selvfølgelig. De har vært grunnstener i livet mitt som har ledet meg hele veien fra barndommen på en måte som jeg respekterer og er ekstremt takknemmelig for at de har gjort. Og så er det selvfølgelig personer som jeg beundrer fra langt hold . Som de som har startet Google eller Elon Musk i Tesla. Det er folk som pusher for å gjøre det umulige mulig. Det er en viss galskap over dem og det er herlig å følge med på. Men så er det også veldig mange jeg har jobbet med. Jeg vil nevne Marie Sunde (27) som er min kampanjeleder nå.  Hun er kirurg og tilbringer 72 timer på vakt i strekk mens hun redder liv, men legger seg ikke før hun har jobbet videre med #HunSpanderer kampanjen i håp om å få et mer likestilt Norge. Så er hun svært aktiv i flere organisasjoner som alle har en fellesnevner- å gjøre verden et bedre sted. Når jeg er sammen med henne tenker jeg “WOW! Jeg skal aldri klage på at jeg har dårlig tid”. Mennesker som henne blow your mind!  Mange vil vel tenke- jaja, men hun er en superkvinne. Men faktumet er at hun jobber hardt og er dedikert- og hun fortjener all ære for det. Hun bruker hodet og energien sin til noe som gagner andre mennesker.

Om du kunne velge en egenskap du kunne tenke deg å få eller å bli bedre på, hvilken ville det vært?

Det er veldig mange. Jeg kunne sikkert vært mye bedre til å holde jevnlig kontakt med venninner her hjemme i Oslo. Jeg får dårlig samvittighet noen ganger. Jeg har ikke helt 100% kontroll på hva som skjer i livene deres og jeg vil jo veldig gjerne være med, men det blir ofte til at jeg er ute i verden og gjør ting hele tiden. Så et mål er å bruke mer tid på mine venninner. Men rent faglig, så har jeg ambisjoner om å bli bedre på teknologi. På sikt vil jeg lære meg å utvikle (kode) og forstå mer. Kan man kode så kan man nærmest gå fra ide til produkt så raskt man vil! Så vil jeg bli en bedre leder. Jeg er uerfaren og jeg har masse å lære. Kanskje jeg kan bli bedre på å prioritere noen ganger? Jeg sier ja til mye og føler tidvis at det går utover personlige aktiviteter og ting jeg gjerne skulle ønske jeg kunne være med på.

Det store spørsmålet: om du fikk leve livet ditt på nytt, ville du ha gjort noe annerledes?

Det er vanskelig å si, for jeg er egentlig veldig fornøyd med livet sånn det er nå. Jeg føler at om jeg hadde gjort noe annerledes så vet jeg ikke om det ville vært slik det er i dag. Det er sikkert små valg jeg har tatt underveis i livet som jeg kanskje ikke burde ha gjort, men jeg tror ikke at det er et enkeltstående valg jeg har tatt som har definert meg og dratt meg i feil retning. Det er ikke alltid man tar de riktige valgene, men jeg ser hvordan ting henger sammen, hvilke synergieffekter ting har, hvilke lærdommer man har hatt underveis. Det er jo det oppvekst handler om. Å leve, utforske sine egne veier, ta valg og lære av dem. Ofte så fører et galt valg til et riktig et senere- og selvom ikke alt føles personlig motiverende så blir det som regel noe godt ut av det allikevel.

Noen kaller det vendepunkt. Andre milepæl- og noen ganger kaller vi det et høydepunkt. Er det steder i livet der du har stoppet opp, eller i ettertid sett deg tilbake og tenkt at dette var et øyeblikk som har definert deg og må lagres?

Ja. Da jeg flyttet til New York og kom ut av ”BI boblen”, ut av det “trygge og kjente” Oslo. Jeg ble forelsket i mangfoldet og alle de ulike kulturerene, menneskene og måtene å gjøre ting å gjøre på .Hele verden er smeltet sammen inn i en by. I tillegg begynte jeg å studere psykologi og traff noen av de smarteste proffesorene i verden. Det åpnet virkelig mitt livssyn.  Det er steinhardt å få det til der, men man blir veldig inspirert av å være der fordi man er omringet av doer`s og pushers. Og du er ikke i New York med mindre du er veldig flink på det du driver med. Så det var et vendepunkt for meg. Det var definitivt New York!

Hva føler du er største grunnen til din suksess? 

Jeg omformulerer spørsmålet til lykke. Det å føle seg lykkelig er suksess. Jeg tror at jeg, som deg og mange andre, har erkjent at jeg er meg og det er godt nok. Jeg kan alltid strebe etter å bli bedre, men på et punkt så er ting godt nok. Det er veldig viktig å akseptere at andre mennesker er som de er også. Man må ikke la seg skuffe eller bli demotivert av at andre mennesker ikke har samme motivasjon, mål eller perspektiv som en selv. Å akseptere at mangfold og variasjon i kjønn, bakgrunn og meninger er bra fremfor å mene at alle bør tenke som seg.

Har du et tips til jenter som går med en grunderdrøm i magen, eller som har drømmer de ikke helt tør leve ut?

Bare gjør det! Du har ingenting å tape. Alt virker så overveldende med en gang siden alt virker så stort og utfordrende. Du har en visjon om hvordan alt skal være. Det er så mange biter som skal på plass og det krever masse arbeid- i tillegg til konstant motivasjon og engasjement i oppgang-og nedgangstider. Men sett deg delmål. Bare begynn her og der. Alt trenger ikke å være perfekt. Det er en grunn til at dette startup-mantraet lean og agile har blitt så populært. Man må bare produsere kontinuerlig og se hva som fungerer og ikke fungerer- og så blir det til underveis. Det er også verdt å investere i networking- og da mener jeg ikke den overfladiske typen. Invester i gode forhold til mennesker. Bry deg og tenk over hvordan du kan bli en positiv ressurs for andre. Et godt og genuint nettverk er viktig for å få ting til å skje raskere. Litt dra-hjelp fra flinke mennesker og selvfølgelig- mye arbeid.

Hvordan liker du å tilbringe din ”me time”?

Det kommer ann på sinnstemningen, men jeg er veldig glad i å sitte på datamaskinen og lære meg nye ting. Hva enn det matte være. Enten det er en kodegreie eller et designprogram. Jeg har ikke TV-tilgang lenger. Det å oppleve noe nytt og annerledes. Se seg rundt og se hva som skjer i byen. Jeg liker å planlegge opplevelser i fremtiden- jeg tror det er viktig å alltid ha ting å glede seg til, selv om det er småting. Men enda viktigere er det og kjenne at jeg gleder meg skikkelig over små gleder i hverdagen, som en god frokost, en inspirerende samtale eller et godt glass rødvin. Jeg liker å snakke med folk- jeg liker virkelig det å treffe nye mennesker. Hvis jeg har fritid er jeg ikke redd for å gå ut helt alene og sette meg ned et sted og bare begynne å prate med noen.

Hva er bra nok for deg?

At jeg føler at jeg pusher meg selv utenfor komfortsonen.  Ikke sånn at jeg føler at ting må være perfekt., men at jeg bare gjøre det! Jeg forbereder meg, gjør det og ser blir det hva det blir til. Så er jeg forhåpentligvis fornøyd med egen innsats og det er godt nok.  Men jeg vil føle at jeg pusher meg selv , selv om det er mye jeg føler er kjempeskummelt hele tiden. Ta vare på meg selv og andre. Det å føle at jeg gjør mennesker rundt meg glad. Det at jeg faktisk kan ha positiv effekt på andre mennesker. Det er mer enn godt nok!

 

 

 

2 Comments on “Kvinnekraft med Isabelle Ringnes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *