STERK = FIT

PicSheslls

Det er veldig mange jenter som kontakter meg og ønsker å bli «Fit» eller å stramme opp. Mange ønsker beachbody 2015. De ønsker å bli i sitt livs beste form noensinne og mange måler dette i hvordan de ser ut. Jeg jobber mye med unge jenter med lav selvfølelse og spiseforstyrrelser og jeg har god erfaring med å fokusere på å bli sterkere og oppleve mestring framfor å fokusere kun på det estetiske. Når du blir sterkere blir du dessuten mer fit samtidig.

Selv har jeg vært kvitt mine spiseforstyrrelser siden 2010 og det skjedde ved at jeg tok en kroppsanalyse som viste at jeg var normalvektig. Når jeg så fakta svart på hvitt kunne jeg jo ikke lenger gå rundt å tro at jeg var feit. Dessuten startet jeg å trene styrketrening hvor jeg opplevde mestringsfølelse og jeg startet studere personlig trening og etterhvert som jeg fikk mer kunnskap og flere bein å stå på mens jeg  jobbet med mitt indre ved å lese selvhjelpsbøker o.l lærte jeg å akseptere den kroppen jeg hadde fra genetikken sin side og heller gjøre det beste ut av den. Nå er jeg veldig stolt av den kroppen jeg har og hva den er i stand til.

Etter å ha fått mer kunnskap om trening har jeg både trent bort skadene jeg hadde i kne fra håndballen og den svake korsryggen jeg hadde + at jeg har fått mer muskler og mindre fett ved å ha fokus på å få en sterkere og mer solid kropp som fungerer i alle utfordringene jeg kaster den ut i. For meg er det viktig å ha balanse mellom mitt indre og ytre.

Selv synes jeg det er veldig motiverende å ha små delmål som gir meg mestring. Det er viktig for meg å periodisere treningen min så jeg holder motivasjonen oppe og opplever treningsgleden som er noe av det viktigste for meg. Det er viktig for meg med utfordring, mestring, variasjon og jeg ønsker være atletisk og allsidig slik at kroppen min fungerer i hverdagens utfordringer.

dubai_4

Under finner du et skjema hvor du kanse ditt nivå i f.eks knebøy, benkpress og markløft:

http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html

( Det var flere på instagram som lurte på dette 🙂 Her kan du måle hvordan du ligger ann i forhold til gjennomsnittet. Om du er nybegynner eller på et mer avansert nivå. Når du har et utgangspunkt er det mye enklere å måle framgang.)

Det er veldig motiverende å se at du blir sterkere, så jeg anbefaler at du tester ditt maksløft ca hver 6 uke. Da er det viktig at du er uthvilt , har sovet og spist godt og er mentalt forberedt. Varm også godt opp.

Selv hadde jeg ikke gjort dette på en stund og ble meget overrasket over at jeg lå på «Advanced» uten å ha jobbet spesifikt for det. Det er jo så mange bedrevitere som mener de vet akkurat hvordan det skal gjøres og de mener selv at de sitter på fasiten.

Selv sverger jeg til variasjon i treningen og Treningsglede er noe av det aller viktigste for meg for å kunne ha kontinuitet i treningen, noe jeg mener er veldig viktig for resultater. Selvfølgelig gjelder prinsippet om spesifisitet. Du blir god på det du trener på, men det er mange faktorer som spiller inn og det er individuelt hvordan vi mennesker presterer best.

Å oppdage dette gjorde meg så enormt glad! 🙂 Hvorfor følge boken når du faktisk kan ha det gøy? Hahaha..Vel , jeg har jo trent i alle år og har en grei intuisjon. Fokuset mitt er alltid på skadeforebygging,  symmetri i muskulaturen rundt ledd og styrke svakheter.

Vi bygger jo ikke hus uten grunnmur!

Først teknikk og skadeforebygging, kroppsvektøvelser, SÅ kan du legge på vekt og gradvis ha fokus på å bli sterkere.

Nå for tiden kjører jeg et rumpefokusert program siden jeg tester ut en del av det jeg har lest den seneste tiden og jeg tester det samtidig på noen venninner av meg. Flere av jentene har allerede fått mer styrke/ spenst i rumpa og gått ned i cm rundt midjen. Dette er et program som har fokus på å bli sterkere i baseøvelsene og da vil du også bli mer sterk og spenstig utseendemessig.

Selv har jeg satt meg noen mål som gjør meg motivert:

Chins: 10 stk før juni 

( Min rekord var nesten 10 i 2012 da jeg jobbet spesifikt for det, men jeg har ikke trent chins noe særlig siden den tid)

Knebøy: 90 kg / Elite nivå ifht min nåværende vekt

Her var jeg utrolig nok på Advanced nivå jeg som aldri føler jeg har fått til knebøy noe særlig. Dette var en super mestringsfølelse som ga meg masse motivasjon.

Benkpress: 65 kg / Elite nivå ifht min nåværende vekt

Her er jeg allerede på Advanced nivå, men jeg ønsker å komme på Elite nivå. Jeg var overrasket over hvor sterk jeg var i benkpress, men når jeg tenker meg om er det jo ikke så rart når min treningskompis i Spania har de monsterbrystene og alltid skal ha meg med på brysttreningen sin. + at jeg har jo trent en del bryst for å stramme opp siden etter operasjonen. Kult at det gir resultater!

Markløft: 120 kg / Elite Nivå ifht min nåværende vekt

Her er jeg nesten på samme vekt som da jeg jobbet spesifikt og trente hardt med coach for å bli sterkest mulig i markløft i 2012. Trenger jobbe opp grepsstyrken gitt. Den som stoppet meg. Vel, vi er jo ikke sterkere enn vårt svake ledd, så da får jeg bare skjerpe meg da! Sprøtt at jeg ikke har mistet mer styrke siden den tiden, men gøy å oppdage at Treningsglede også gir resultater!

Jeg har valgt og ikke sette noen tid på dette, men bare kose meg med det og se ann hvordan kroppen responderer. Det er så mye som skjer ellers i livet mitt at jeg ønsker ikke så mye press på trening akkurat nå. Treningen er mitt fristed. Fokuset mitt er på treningsglede og mestring.

Jeg trener nå 5 dager i uken og har fri i helgen. Det er utrolig godt å bare hvile og lese bøker i helgene. Da skrur jeg av sosiale medier, drømmer meg bort og er kreativ. Me time gjør meg så godt <3

bildetriathlon

Fram mot våren kjører jeg på med økning i styrke og fra mars-april går jeg nok ned til 1-2 styrkeøkter per uke og 3-6 kondisjonsøkter per uke avhengig av hvor hektisk timeplanen er. Er det noe jeg har blitt bevisst på de seneste årene så er det at det handler om den totale belastningen på kroppen og at det faktisk tar krefter det som er gøy også. Så selv om jeg jobber med noe jeg virkelig brenner for er jeg nødt til å legge in hvile og fritid i min kalender for å lade så jeg har nok å gi 🙂

På våren når jeg trener mer kondisjon og spiser lettere mat blir jeg alltid litt lettere, så who knows kanskje chins`a blir lettere da? 🙂 Vel, nå skal jeg hvertfall spise næringsrikt og godt for å bli sterk. For uten mat og drikke duger heltinnen ikke 🙂

Fra våren kommer jeg til å sykle, svømme og løpe med mine venner i Team LA Lifestyle. Forrige året lærte jeg virkelig hvor viktig det sosiale aspektet er.

Har du satt deg noen mål for året?

Jeg anbefaler deg til å skrive ned noen mål. Husk at det må være et mål for DIN del. Noe som er viktig for DEG og ikke for alle andre. Og ikke glem å ha delmål så du opplever mestring og økt selvtillit på veien 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *