LA ØKONOMITIPS :)

978x Jeg er så heldig at jeg omgåes mange høyt presterende målbeviste mennesker og har derfor begynt å se et mønster og forstår stadig mer av hvorfor noen skylder penger og noen sine pengesekker vokser.

Dette handler om disiplin og mindset. Det handler om de valgene man tar hver eneste dag. Jeg må innrømme jeg blir overrasket når jeg hører om mennesker som har 500 000 kr i lån på kredittkort pga shopping i tillegg til boliglån og studielån. Man kan jo ikke bruke mer penger enn man har?! Disse menneskene kan umulig klare å si nei og må nok føle at de er redd for å gå glipp av ting eller må ha alt «de andre har». Ikke vet jeg. Trist er det hvertfall siden dette har mye å si for vår helse å gjøre.

Mister du jobben, blir syk eller opplever et samlivsbrudd blir den økonomiske situasjonen snudd på hodet. Det er derfor viktig å være økonomisk rustet.

Veldig mange mennesker har ikke engang et budsjett og vet ikke hvor mye de har i faste utgifter hver måned. Dette handler om – og + på samme måte som med kalorier. Du kan ikke bruke mer enn du har!

Derfor er det viktig med en bevisstgjøring:

 • Spar alle dine kvitteringer en mnd og regn sammen alle pengene du har brukt
 • Skriv ned alle dine faste utgifter og regn sammen hvor mye du har i faste utgifter per måned
 • Forsøk å se hvor du kan kutte kostnader
 • Tenk «trenger jeg virkelig denne?» før du drar kortet
 • Du kan handle på Rema 1000 framfor Meny
 • Du kan ha med matpakke framfor å spise ute
 • Du MÅ ikke være med ut hver gang venner spør
 • Du MÅ ikke ha de dyreste merkene
 • Du kan legge av litt penger hver måned og spare
 • Du kan investere i bolig slik at du betaler mindre skatt
 • Du kan legge deg opp en buffer ( penger i tilfelle krisesituasjoner)
 • Ikke bruk mer penger enn du har
 • Du MÅ ikke bruke opp alle pengene hver måned
 • Du kn legge inn et lite autotrekk på kontoen din som går rett til en sparekonto så du knapt merker det

De seneste årene når jeg har jobbet som personlig trener har jeg sett at dette med økonomi tar knekken på mennesker. Veldig mange jobber hardt for å leve opp til noe de ikke er og føler de må opprettholde fasaden.

Selv mener jeg personlig at det er absolut ikke noe i veien med å like luksus og fine ting, men om det går på bekostning av helsen og fører til skilsmisser og psykiske problemer er det rett og slett ikke verdt det. For hvor mye må du egentlig tjene for å ha et godt liv? Det er gjort en del undersøkelser på det og det er ikke nøvendighvis slik at jo mer du tjener jo bedre har du det. Tenk over hva som er viktig for deg og hva som gir deg energi. Gjennomsnittslønnen i Norge i 2013 var på 489.200 kr.

Når man søker på gjennomsnittslønn i google kommer det opp masse diskusjoner om lønn, så dette er tydelighvis noe mange mennesker er opptatt av. Men det som er viktig er at DU er happy med DIN lønn og at den er BRA NOK for DEG !:) Selv ønsker jeg å eie mindre og å ha mer frihet.

NO HEALTH NO WEALTH! 🙂

Om du er en av de som nå føler deg truffet ville jeg søkt hjelp. For det er faktisk mulig å få hjelp også på dette området. Og dette er ikke noe å skamme seg for. Dette kan skje alle. Det er mulig å få tilbake den økonomiske balansen i livet ditt. Det krever bare at du setter ting i system og har et mål og en plan for hvordan du skal komme deg dit. I en slik situasjon kan det være smart å kontakte en rådgiver.

Det er ikke kynisk å være opptatt av økonomi slik en del kan mene. Det handler om å være bevisst. Det er så enkelt som at om du ikke har nok penger til livets opphold vil det gå utover helsen og din livskvalitet generelt. Og det er kun DU som kan ta ansvar for deg selv og din egen økonomi.  Den økonomiske helsen er viktig å ta på alvor.

Selv har jeg stor passion for økonomistyring og forsøker hele tiden å lære å bli bedre på dette siden jeg er opptatt av å ha frihet i livet mitt og en god helse 🙂 Håper mine enkle økonomitips kan være til nytte 🙂

 

Klem fra LA <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *