GET FIT

Først og fremst mener jeg at man bør ha et mål med treningen. Selv hadde jeg aldri klart å motivere meg selv uten et mål. Det spiller ingen rolle hva slags mål det er. Målet er DITT og det skal sørge for at DU trener. Personlig endrer jeg ofte mitt fokus fra kroppens utseende til kroppens funksjon siden det gir meg en mye bedre selvfølelse. Men det er heller ikke noe i veien med å ønske å gå ned i vekt, få større biceps, gå opp i vekt eller hva det enn måtte være. Det finnes ingen fasit og du vet best hva som motiverer deg. Uansett hvor mye jeg velger å fokusere på helsen er det faktisk sånn at de fleste som tar kontakt med PT f.eks er opptatt av det estetiske og det bør ikke være noe galt i det. Men det spiller ingen rolle hvordan mål du har så lenge det gjør at du trener.

Alt er bedre enn ingenting!

Det mange gjør feil er at de er overambisiøse og setter urealistiske mål. Det er fint å ha et mål å strekke seg etter, men det må også være mulig å nå. De fleste som melder seg inn på treningssentrene i januar har sluttet allerede i januar samme år. Man blir ikke verdensmester med en gang folkens. Uansett hva man skal lære tar det tid før man blir god på det og det samme gjelder med trening. Man blir god på det man trener på. Så husk å legge inn realistiske delmål og sørg for at du setter smarte mål!

S – spesifikt : Målet må være spesifikt

M – Målbart : Målet bør være målbart

A – Attraktive : Målet bør være spennende nok for deg til at du gjør det som skal til for å nå det.

R – Realistiske: Det er viktig at målet er realistisk

T – Tid: Det er viktig at du setter av tid til å gjøre det som skal til for å nå målet

E – Evaluerbart: Det er viktig at du evaluerer underveis og ser hva du kan gjøre bedre

Trening hjelper for alt og det føles spesielt deilig etter treningsøkten.  Men er du nybegynner kommer det høyst sannsynlig til å være smertefullt til å begynne med. Den smerten må du tåle. De som tåler smerte vil lykkes.  MEN den verste smerten er forbigående. Kroppen vender seg etterhvert til belastningen. Mange føler mentalt at de har trent bra når de er skikkelig støle, men om du er godt trent og ikke er støl kan du allikevel ha hatt en bra trening. Når man har trent en stund blir man rett og slett ikke så støl som i starten siden kroppen tilvender seg.  Men smertefull og hard trening trenger lenger restitusjon for å hente seg inn igjen, så det er viktig at du ikke trener like hardt hele tiden. Det er viktig å periodisere (ulike faser med ulikt fokus).

Alt avhenger av målet!

Et mål om bedre helse trenger ikke være så smertefullt:)

Uansett er det viktig å begynne forsiktig og øke tempo, varighet, belastningen skritt for skritt. Det er viktig å kjenne mestringsfølelse for å holde ut over tid. Det er dessuten psykologisk bevist at mestring gir økt selvtillit og ingenting er bedre enn balanse mellom vårt indre og ytre mener jeg.  Og målet bør jo være å få en sunnere livsstil som varer livet ut.

Om du sitter hjemme i sofaen og tenker på at du skulle trent og ikke vet helt hvor du skal begynne:

– Spør deg selv hvorfor du vil trene og sett deg et mål!

– Når du har funnet et mål, sett en startdato

– Spør deg selv hva du liker eller vil trene

– Ta så kontakt med noen som kan det du vil trene og finn et team (Familie, venner, PT osv)

– Treningstøy kan gi deg ekstra motivasjon

– Snakke med en treningsveileder og spør om råd

– Få deg gjerne en PT om du har mulighet til det

– Legg en plan. Uten en plan kan lett andre distrahere deg og dra deg med på å nå deres mål istedet.

– Fokus på målet

– Og det er viktig at det kommer fra deg og at du ikke gjør det for noen andre

– Ikke la noen fortelle deg at du ikke kan. Ha tro på deg selv og viljen til å nå ditt mål! Målet må tenne deg!

 

Det kan for noen kanskje være litt skremmende å komme inn på et treningsstudio de første gangene, men jeg kan bekrefte at de som jobber der er veldig interresert i å hjelpe deg. Ikke vær redd for å spørre! Og ikke vær bekymret for om noen ser at du ikke kan øvelsene så godt. De fleste er mest fokusert på sin egen trening.

Har man mulighet til å trene på dagtid er det litt mindre skremmende. Jeg trener selv på dagtid og da er det både roligere og mindre folk på gymet.

Husk at  «Rome wasn`t built in one day!»

YOU CAN DO IT!

3 Comments on “GET FIT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *