ER DU BEVISST PÅ DINE EGNE FØLELSER?

Som jeg nylig nevnte på Instagram har jeg startet i MBT ( mentaliseringsbasert terapi.) Du kan lese mer om dette her om du er interessert. Jeg har ikke blogget så mye på en stund, men tenkte dette var en fin anledning til å starte igjen siden dette er noe jeg selv synes er meget spennende og jeg opplever at mange er nysgjerrige og ønsker vite mer om dette med psykisk helse, terapi og den slags. Jeg har fått overveldende respons etter at jeg skrev på instagram at jeg skulle starte i gruppeterapi for å jobbe med traumer fra barndommen. Jeg kommer til å dele litt og litt når jeg føler meg klar for det. Det er viktig for meg å ta ting i eget tempo da grensesetting også er en av de tingene jeg jobber med. Det er dessuten viktig for meg å jobbe meg igjennom ting og få det på avstand før jeg kan dele kunnskap og erfaring videre for å kunne inspirere og hjelpe andre.

Gruppeterapi starter med et innledende kurs og i går var følelser på agendaen. Følelsesbevissthet er bra for vår psykiske helse og vår selvfølelse. I dagens samfunn opplever jeg at det er hektisk for de fleste og det er kanskje ikke like enkelt å være i kontakt med sine følelser til enhver tid. Jeg selv skrudde av mine følelser og forsøkte være en maskin en periode. Det var visst ikke så lurt??‍♀️ Da kan man nemlig miste kontakt med egne følelser og en av de tingene jeg jobber med i terapien er å komme mer i kontakt med mine egne følelser igjen. Vi har noe som heter grunnfølelser. Det er litt uenighet om hvor mange vi har, men dette er hvertfall noen av de følelsene vi trenger ha i oss:

  • Glede
  • Tristhet / Sorg
  • Frykt/angst
  • Sinne
  • Skam
  • Skyld
  • Interesse/engasjement
  • Avsky

Du kan lese mer detaljert om de ulike grunnfølelsene her. Følelsene våre er livsviktige og de bør derfor ikke undertrykkes. De sørger for at vi unngår fare, forblir tilknyttet til våre nærmeste slik at vi overlever. Vi mennesker trenger hverandre. Følelser fargelegger opplevelsene våre og styrker våre minner. Våre følelser organiserer oss innvendig , binder opplevelser og hendelser, samt skaper mening slik at vi kan forstå. Følelsene våre hjelper oss å bli kjent med hva vi liker og ikke, ta valg og de er med på å navigere i hvilken retning livet vårt skal gå. Så ikke undertrykk dine følelser. Noen kan synes at følelsene er for heftig til å kjenne på og kan ha ulike strategier for å få tankene over på annet. Dette kan f.eks være å shoppe, overarbeide, drikke alkohol, overspise, ha hyppig sporadisk sex for å få tankene over på noe annet. Selv kaller jeg dette å rømme fra virkeligheten. Vi har like mye behov for å føle på sinne og tristhet som glede og forelskelse.

Finn noen du kan snakke med som tåler hele deg og som du tør vise sårbarhet til ❤️

Foto: @fotografhilde / Styling: @stylisteminam / Makeup & Hair : @hanne.hairandmua Outfit: @trendpartner

#coachlenealexandra #gruppeterapi #traumer #psykiskhelse #mentaliseringsbasertterapi #følelser #itsaprocess #knowledge #change #growth #lalifestyle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *