Hva er Peakweek?

Foto: www.pinterest.no

 

Peakweek er den siste uken med å forberedelser for en kroppsbygger eller fitnessutøver skal konkurrere. Inntak av vann, salt, proteiner og karbohydrater er nøye planlagt med vitenskapelig nøyaktighet for å få den mest optimale looken på scenen. Målet er å oppnå et perfekt resultat for å få fram fysikken på best mulig måte. Du kan sammenligne det litt med å strigle en hest før hesteutstilling eller polere en bil før utstilling.  Akkurat som jeg må få vekk det siste fettet samtidig som jeg opprettholder muskelmassen. For man vil ikke miste rumpa. Da ødelegger man «kunstverket» man har jobbet hardt for å skape. En bodybuilder eller fitnessutøver skal være tørr med fin trykk i muskelen. Uken starter med «depletion»

Hva er Depletion?

Også kjent som «tømming». Utøverne tømmer glykogenlagrene i musklene sine og får i gang en slags renselses prosess hvor målet er å tømme seg for vann. Mange trener «tømmeøkter» som består av en rekke helt vanlig øvelser for overkroppen og ved å spise veldig små mengder karbohydrater og noen lar være å spise karbohydrater i det hele tatt. Så drikker mange store mengder vann ( flere liter). Fordi vann fordriver vann og man går da ofte og mye på toalettet. Så drikker man gradvis mindre. Som regel over en periode over 3-5 dager før vannet kuttes helt og man starter på oppkarbing.

Hva er oppkarbing?

Når kroppen er dehydrert og tømt for vann og musklene er klare for å opp fylle gykogenlagrene for å få fin fylde i muskulaturen. Oppkarbing består av måltider med en del høyere andel karbohydrater enn til vanlig i dietten.

Vannet befinner seg på 3 forskjellige plasser i kroppen

1. Blodet, 2. utenfor cellene(under huden) 3. Inni cellene.

Det vi ønsker er å få så mye som mulig av vannet til å flytte seg inn i blodet og cellene.
Disse tre områdene har en fantastisk evne til å distribuere vannet seg i mellom slik at når du fjerner vann fra et sted, så flyttes det til et annet slik at veskebalansen opprettholdes.
Mekanismen for å flytte vann under huden, fungerer enkelt fortalt på denne måten: Du begynner med å redusere vannet i blodet. Kroppens mekanismer fungerer da slik at den bestemmer seg for å flytte vann som befinner seg under huden inn i blodet. Reduserer du imidlertid vannet i blodet, for raskt, vil nivået under huden også reduseres raskt, og for å kompensere vil kroppen da hente vann fra cellene, og da er du tilbake til utgangspunktet. Det er vannet som befinner seg inn i cellene som gir muskler det fulle og runde utseende på muskulaturen.

Løsningen er dette:
1.Sørg for å ikke holde for mye vann de siste 4-5 ukene før konkurransen..

2.Ta det rolig, og ikke få panikk. Fjerner du for mye vann kommer du inn på scenen flat, men det er i grunnen det minste problemet. Langt mer alvorlig er det at veskebalansen i kroppen er knyttet nær sammen med distribusjonen av såkalte elektrolytter, og denne balansen er viktig for at hjertet skal fungere optimalt. Det er dette som er grunnen til at kroppsbygger forbundene forbyr vanndrivende midler.

Vitamin C og høyt protein inntak virker vanndrivende. Vitamin C er et vannløselig vitamin. Når vi her snakker om at høyt protein inntak er vanndrivende, mener vi i realiteten et høyt inntak av aminosyrer. Vi vet at aminosyrer ikke kan lagres i kroppen, og vi vet at kroppen på en eller annen måte må kvitte seg med det overflødige. Du kan tenke deg at aminosyrene består av en karbon del, og en nitrogen del. Når kroppen har for mye aminosyrer, splittes disse fra hverandre. Karbon deler begir seg ut på en ferd for å substanser som lagres som energi, for eksempel fett. Nitrogen delen på sin side omdanner seg umiddelbart til ammoniakk. Ammoniakk er så giftig for kroppen at to ammoniakk molekyler sveises sammen for å forme urea, som ikke er like giftig og som kan forlate kroppen gjennom urinen. Og det er nettopp det vi vil, for samtidig tar det naturlig nok med seg vann.

Så dette er litt forklaring på hva vi som deltar i NM i fitness går igjennom uken før vi skal på scenen 🙂

 

 

 

 

 

Kilde: iform.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *