Hvordan bli kvitt vinterdepresjonen?


Foto: Rolf Ørjan Høgset

Kjenner du at kulden og mørket går utover humøret ditt og at hverdagen er litt tyngre? 

Det må jeg ærlig innrømme at det gjør for meg. Kroppen trenger sol for å danne viktige D vitaminer. Og jeg ser virkelig fram imot å reise på treningsreise nå!

Når kroppen utsettes for sollys, dannes det D-vitaminer i kroppen. D-vitamin er viktig fordi det hjelper kroppen til å ta opp kalk, som er nødvendig for knokler og muskler. Mangel på D-vitamin øker risikoen for beinskjørhet og kan gi muskelsmerter og svake muskler. Hvor mye D-vitamin som dannes i kroppen er avhengig av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA.

D-vitamin-mangel?

Heldigvis kan man få D-vitamin fra andre steder. For eksempel gjennom matvarer som fisk, kjøtt, egg og melkeprodukter. Særlig fet fisk som sild og laks er gode kilder til D-vitamin.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er det vanskelig å få dekket hele behovet for D-vitamin utelukkende gjennom maten. Og da er vi tilbake til sollyset. Får vi nok sol her i Norge på denne tiden av året?

Jeg er ikke så sikker. Personlig merker jeg STOR forskjell på meg selv både fysisk og mentalt på denne tiden av året sammenlignet med vår og sommeren. Tidligere sleit jeg mye med vinterdepresjoner og hadde mørke og tunge tanker. Det som har fungert bra for meg er å fokusere på det jeg faktisk får gjort noe med. Det å gjøre det beste ut av situasjonen og ikke sutre så mye over det. Jeg legger hverdagen til rette og lytter til min egen kropp og mine egne behov. Jeg trenger for eksempel ekstra søvn på denne tiden av året. Litt som bjørnen. Jeg går i hi. For meg fungerer det aller best å være hektisk med jobb og derfor sørger jeg for å ha en hektisk kalender så jeg slipper å tenke så mye. Har jeg for mye tid i kalenderen til å tenke ender jeg bare opp med å stille de store livsspørsmålene denne tiden på året desverre. Hvorfor lever vi? Hva er meningen med livet?

Jeg ønsker heller å jobbe mest mulig slik at våren kommer så raskt som overhodet mulig. Nå er jeg superheldig siden jeg skal reise til Fuerteventura på Girlpower treningsreise med en gjeng 30 damer i regi av Apollo i desember. Tror det er EN ledig plass på den turen grunnet sykdom, men ellers ble reisen fullbooket rett over sommeren. I januar er det fortsatt ledige plasser for deg om du trenger noen solstråler og en boost for å klare deg igjennom denne kalde mørke delen av året. Jeg gleder meg hvertfall enormt siden jeg mener at en treningsreise sammen med andre sporty likesinnede i varmere strøk på denne turen av året gjør at tiden fram mot sommeren blir kortere.
Noen enkle tips for å minske vinterdepresjon:

 • Dra på Treningsreise
 • Få deg en personlig trener
 • Tren mer
 • Sett deg et mål
 • Ta et kurs og øk kunnskap
 • Få nok søvn
 • Sørg for å ha en hektisk kalender
 • Ta en massasjetime
 • les en god bok med noe godt i koppen, varmt pledd og en varmeovn + stearinslys
 • Bruk tid med mennesker du er glad i
 • Fet fisk, kjøtt, egg og melkeprodukter

Kilde: Forskning.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *