Hvor mange sett og repetisjoner bør jeg trene?

#annonse

_MG_3009

Foto: Jørgen Orlin. Tøy : Run and Relax Location: Fitness Express

Det er mange som sender meg meldinger på snapchat og et av spørsmålene jeg ofte får er hvor mange sett og repetisjoner som er best å trene. Alt avhenger av målet! Er målet å bli sterk , bygge muskler eller å gå ned i vekt? Hvilket nivå er du på? Nybegynner? Eller er du viderekommende?

Når det kommer til trening er det veldig ofte at det ikke er ET svar med to streker under svaret og det kan være frustrerende for mange. Er du nybegynner får du resultater nesten uansett hva du gjør de første 6 ukene mens om du har trent dedikert i flere år krever det mer avanserte programmer og mye variasjon for å få framgang enten i form av økt vekt, repetisjon og øvelser. Når det gjelder sett og repetisjoner var det før slik i følge forskning at få repetisjoner og tunge løft var best for styrke, mens 10-12 repetisjoner var mer for muskelvekst. Nå i den senere tid viser det seg at det ikke nødvendighvis er sort hvitt.

Så diskuteres det mye i forhold til hvor mange økter du bør ha per uke og hvor mange sett du bør trene per muskelgruppe i løpet av en uke for å få best mulig muskelvekst. Bør man trene helkroppsøkter, halvkropp eller splittprogram? Dette igjen avhenger av ditt utgangspunkt og hva som er målet. Hvilken genetikk du har og ikke minst hvilken sivssituasjon du er i. Er du ung og har kun deg selv å tenke på eller har du fulltidsjobb og mange barn? Det er mange hensyn å ta.

Selv trener jeg igjennom kroppen min 2 ganger per uke. Jeg trener to dager underkropp og to dager overkropp. Jeg trener som regel 6 øvelser av 3 sett og jeg varierer mellom alt ifra få repetisjoner og tunge vekter helt ned til 1 RM og opp til høyrep på 25 repetisjoner. De andre dagene trener jeg litt ekstra på mine fokusområder som er rumpe og skuldre. Kondisjon trener jeg svært sjelden for tiden. Jeg tar  treningsfri om jeg føler jeg har behov, men jeg liker å ta en liten økt hver dag selv om det noen dager kanskje bare blir en rolig gåtur eller en poseringstrening for gøy 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *