Mister man menstruasjonen på diett?

Olympia-PreJudging-IMG_9208

Foto: Flexonline.com

Mange sier at man mister menstruasjonen når man er på diett, men det tror jeg er veldig individuelt. En del bikinifitnessutøvere ligger på 10% i fett når de konkurrerer. Jeg er nå på 11,2 % i fett og har ikke mistet menstruasjonen. Uansett sies det at det skal stabilisere seg raskt når man får stresset ned igjen etter konkurranse. Altså er det noen som mister menstruasjonen og noen som har normal syklus tross veldig lav fettprosent, men det er nok mer vanlig å miste den i perioder. Det gjelder også mange idrettsutøvere, de går lange perioder uten menstuasjon pga mye belastning på kroppen og ofte lav fettprosent. Toppidrett er ikke først og fremst helse , men prestasjon. Kvinnekroppen er laget slik at man skal ha overskudd til å kunne kunne bli gravid og å bære fram et barn. Dette overskuddet har man ikke når man trener beinhardt med trening og følger en diett med kaloriunderskudd. Som sagt stabiliserer det seg som regel ganske raskt dersom man har en noen lunde «rolig» reduksjon i fettprosent. Selv foretrekker jeg små endringer over tid for varige endringer framfor å gå raskest mulig ned i vekt. Jeg leste nettopp at Aina Cesilie som vant VM gikk 9 mnd på diett f.eks. Selv har jeg valgt en litt raskere fra november til 23.januar. Altså i underkant av 3 måneder, men jeg opplever ikke dette som stressende. Det kan være fordi jeg har såpass gode rutiner fra før og allerede var såpass lavt i % da jeg startet.

Så man behøver altså ikke miste menstruasjon i fitness, men noen gjør det også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *