«Kvinnekraft» med Vibeke Klementsen

Vibeke Klemetsen er yogaguru og medgründer i treningsmerket Run and Relax. Hun har også vunnet Masterchef og gitt ut flere bøker.

Til min faste spalte intervjuer jeg inspirerende kvinner jeg beundrer. Siden jeg er lidenskapelig opptatt av å få andre mennesker i aktivitet tok jeg Vibeke med på en walk & talk. Vibeke ER sprek etter å ha jobbet timesvis på yogamatta. Noe av det jeg liker best med henne er at hun er tøff, men samtidig ærlig og tør vise sårbarhet. Vakker tvers igjennom. 

_Vibeke1

Foto: Run and relax

Hva er du best på?

Jeg vet ikke helt hva jeg er aller best på. Jeg føler jeg er god til flere ting. Jeg er god til å lage mat. Det har jeg skjønt i og med at jeg vant Masterchef. Jeg er god på yoga. Jeg er god på å formidle og jeg får ofte tilbakemelding på kurs at jeg formidler på en enkel og forståelig måte. Jeg prøver å være en god mor. Om jeg er det vet jeg ikke, men jeg gjør en iherdig innsats. Jeg har blitt god på å fokusere på de tingene som er viktig for meg. Det å stenge ute andre forstyrrende elementer. Så har jeg etter hvert blitt ganske så god på å være løsningsorientert.

Hva motiverer deg? 

Det er veldig mye. Det å få tilbakemelding om at noen drar nytte av det jeg formidler motiverer meg til å gi enda mer og til å nå ut til enda flere. Andre ting som motiverer meg er å se folk rundt meg som får til ting.  Kanskje spesielt jenter som tør å gå sine egne veier og stå for det de gjør og mener. Og så er barna mine er en grunnleggende motivasjon for meg.

Hvilke verdier er viktigst for deg?

Tillit og gjensidig respekt er noe jeg setter høyt. Det er ting som jeg er bevisst på i forhold til barna mine og hvordan man skal oppdra barn. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg. Det er noe jeg prøver å formidle til de små.

 

Hvordan sørger du for jevn påfyll av læring?

Jeg er på yogamatta hver eneste dag og lærer mer i Ashtanga praksisen jeg driver med. Ikke nødvendigvis nye ting, men jeg lærer når jeg gjør ting på nye måter. Praksisen gjør at du utvikler deg hele tiden, enten at du blir sterkere eller mykere eller at du får til nye ting. Så mitt daglige påfyll er det jeg gjør på yogamatta. Samtidig er jeg opptatt av å oppsøke andre lærere, gå på workshops og lese mye. Jeg prøver hele tiden å fornye meg og være en oppdatert instruktør.

Hva gjør deg lykkelig?

Det å våkne opp til den lille familien min med barna som hopper opp i senga og verdens fineste mann. Det er lykken på jord for meg. Det å få lov til å dra på yoga når jeg vil og ha en hverdag med fleksibilitet gjør meg altså så lykkelig. Det å få lov til å reise bort regelmessig for å praktisere med andre lærere. Det gir meg påfyll. Det gjør meg jo lykkelig. Jeg har noen av mine lykkeligste øyeblikk når jeg underviser og når jeg ser hva yogaen gjør med folk og de tilbakemeldingene jeg får. Smilene til folk som går ut av rommet gir meg en sånn lykkefølelse, og det bekrefter at det er det her jeg skal holde på med. Det har vært en kronglete vei med opp- og nedturer, men nå er jeg lykkelig og takknemlig.

Til slutt må jeg også si at jeg er glad for at jeg er frisk og har god helse. Jeg har hatt venninner som har gått bort i sykdom og da skjønner man at livet er skjørt og at det er noe man må sette pris på.

Hvordan fyller du den daglige dosen energi?

Yoga.. ler hun J Det er jo bare yoga! Jeg er en ekte yoganerd! Jeg får jo så enormt mye energi av yoga på alle mulige måter. I tillegg vet jeg at riktig mat også gir meg energi. Ashtanga praksisen med pustingen vi gjør er fysisk med på å bygge energi i kroppen. For meg handler det om at når jeg går ut etter at jeg er ferdig med yoga så føler jeg meg så energisk, jeg føler meg så bra. Det er den energien som gjør at jeg da kaster meg ut i andre oppgaver. Yogaen er også med på å samle meg, hjelpe meg til å finne fokus. Yogaen er for meg todelt. Den er på den enes siden fysisk, men også energigivende med den avsluttende delen av praksisen hvor du bare kan ligge ned på ryggen og hvile. Jeg får trent, bygget opp energien, hvilt og samlet energien, klar for å møte dagen og utfordringer.

Bærer du fortsatt på en barndomsdrøm?

Egentlig ikke. Jeg drømte om å bli skuespiller da jeg var liten, men egnet meg nok ikke. Jeg er for sjenert og er veldig redd for å dumme meg ut.

Har du noen personer som har vært viktige for deg i din utvikling?

Jeg har ganske mange opp i gjennom livet. Men jeg må si Thomas, samboeren min som jeg har vært sammen i 7 år. Han har virkelig vært med å knekke kodene for meg. Han er pålen i livet mitt.  Han gir meg den tryggheten jeg trenger. Mye av det jeg presterer og får til er fordi jeg har han som en trygg påle i livet mitt..

Jeg vil også nevne Thorbjørn som er en godt voksen mann. Han ser jeg på som min far nummer to og han fungerer som min rådgiver.  Han er min mentor og støttespiller. Han har hjulpet meg med å konsentrere meg på meg selv framfor å sammenligne meg med alle andre. Både Thomas og Torbjørn har gitt meg den tryggheten jeg har trengt for å rette fokuset innover og har hjulpet meg til å se ting litt annerledes.

Om du kunne velge en egenskap du kunne tenke deg å bli bedre på eller å få hvilken ville det være?

I utgangspunktet er jeg sensitiv og sårbar. Jeg blir fort lei meg og er veldig nærtagende. Jeg kunne tenke meg være litt tøffere. At ting prellet litt mer av på meg. Jeg jobber med saken. Samtidig vil jeg ikke miste den empatien og snillheten som på den andre siden som gjør meg sårbar. Det er en balansegang.

vibeke

Om du fikk leve livet ditt på nytt. Ville du ha gjort noe annerledes?

Det er selvfølgelig noen småting som jeg kanskje ikke ville ha gjort hvis jeg fikk muligheten til å leve om igjen. Men i det store og det hele føler jeg at alle de valgene man tar enten det er når du er 17, 20 eller 30 er med på å forme den du er i dag på godt og vondt. Jeg kunne sikkert ha gjort mye annerledes og kanskje hadde jeg vært et helt annet sted da, men jeg synes jo at jeg er på et bra sted i dag. Det kommer jo an på hvilke mål man har. Jeg har fått tre friske barn og jeg har en fantastisk mann.

Jeg skulle ønske at jeg ikke behøvde å utsette datteren min Sofie for skilsmisse. Kanskje jeg burde gjort noe annerledes da. Men ellers, nei.. Jeg synes jeg skal være fornøyd jeg J

Er det steder i livet der du har stoppet opp eller tenkt i ettertid at dette er et øyeblikk som definerer meg og kan lagres som et slags vendepunkt?

Jeg har flere. Jeg akkurat hadde fått India Leona, hun var én måned gammel. Liam Texas var en aktiv treåring. Dette var et øyeblikk hvor jeg sitter i stuen og ammer, mens Liam hopper rundt og er en ordentlig trassig apekatt, så kommer Sophie og sier hun har kommet inn i voksenlivet som kvinne. Da kjente jeg på ansvaret som mor med tre barn på tre ulike stadier. Realiteten kom som et slag i ansiktet.

Den gangen jeg vant Masterchef var også et spesielt øyeblikk som har betydd mye. Jeg legger ikke så mye i det siden det er et TV program og mye er regissert, men jeg vokste mye av å finne konkurranseinstinktet, mestringen og fokuset. Jeg har jo aldri vunnet noe før. Den følelsen ga meg en indre selvtillit og ro. Tiden etterpå ble også litt annerledes med tanke på jobb og muligheter.

Og det siste vendepunktet. Det handler om å ta læring. Jeg hadde fått kontrakt med en TV-kanal og fikk drømmejobben for meg på TV, men så ble jeg tatt av prosjektet uten noen ordentlig forklaring før det gikk på lufte. Det er kanskje noe av det tøffeste jeg har vært igjennom profesjonelt, men også på andre plan. Det å akseptere at jeg ikke var ønsket, har vært en læringsprosess for meg. Men jeg har også lært mye i forhold til profesjonalitet. Hvordan folk ser på deg i det ene øyeblikket hvor du er attraktiv, til den dagen hvor det snur. Arbeidsgivere som du i utgangspunktet tror er støttende og heier på deg, til at de bare forsvinner og ignorerer deg. Veldig mange er med i medvind, men veldig få i motvind. Når du opplever en sånn nedtur… Hvem er det som står der? De nære…og hvem er de? Da ser du hvem som heier på deg uansett. For meg ble dette et vendepunkt siden jeg lærte at man må stole på seg selv. Jeg sa til meg selv at én manns mening og makt ikke skal ødelegge alt det andre jeg driver med! Så jeg dundret på videre og det har jo vist seg å bli et av mine beste år. Det å mestre en nedtur på den måten har vært kjempelærerrikt og bra for meg.

Hva føler du er den største grunnen til din suksess?

Jeg liker ikke å si at jeg har suksess, for hva er egentlig suksess? Men jeg omdefinerer gjerne og sier at jeg gjør mye bra. Først og fremst handler det om hard jobbing og ha evnen til å jobbe hardt og være fokusert. Så har jeg mye bra folk rundt meg som jeg stoler på og som er med på å gjøre meg god, som min kollega Marianne. Vi gjør hverandre gode. Så handler det også om å være tro mot seg selv og konseptet sitt. Jeg er god på å holde fokus og stenge ute det som ikke er viktig. Dette er viktige faktorer til at jeg oppnår det jeg gjør i dag.

Har du et tips til jenter som går med en gründerdrøm i magen eller en annen drøm de ikke helt tør å drømme ut?

Å vende fokuset innover og gutse. Finne en styrke i seg selv. Om du har en drøm som du ikke tør å leve ut. Finn fram styrken. For min del er det yoga. Den gjør meg både fysisk og mentalt fokusert. Begynn med yoga!

I forhold til gründerdrøm så er det viktigste at man har et produkt eller konsept som man tror på. Det handler om hardt arbeid og å aldri gi opp! Det vil være opp- og nedturer og det vil være perioder hvor man føler at man gjør kjempe mye riktig og bra. Så vil det være perioder hvor man tenker at det her kommer aldri til å gå. Så det handler om å lære seg å lære å manøvrere disse opp- og nedturene. Få tak i mennesker som er god på det man selv ikke er god på, for man er ikke god på alt. Så enten har du med deg en partner som er god på det du ikke er god på eller så må du være så ydmyk at du søker råd hos noen som kan det du ikke kan. Ikke tenk at du kan få til alt selv. Du kan få til alt. Men som regel ikke alene.

Hvordan liker du å tilbringe din ”me time” ?

Yoga! Jeg har veldig liten tid til meg selv egentlig selv om jeg har en fleksibel hverdag. Det å få ligge på en solseng og lese en god bok er kanskje noe av det beste jeg vet.

Hva er bra nok for deg?

Jeg skjønte nå når jeg var med på 4 stjerners middag at jeg er en perfeksjonist. Og jeg har ikke trodd at jeg er så ille, men det er jeg faktisk. Jeg liker at ting er gjennomført og ser bra ut i en eller annen form. Derfor jobber jeg med å tenke at alt ikke behøver å være perfekt. For jeg klarer jo ikke å være en perfekt mor, en perfekt kjæreste, yogautøver, kollega og instruktør til enhver tid. Men hvis jeg klarer å gjøre mitt beste så er det bra nok!

Vibeke2

bloggen: www.vibekeklemetsen.no

Her kan dere handle det superfine treningstøyet: www.runandrelax.com

2 Comments on “«Kvinnekraft» med Vibeke Klementsen

    • Kjenner meg igjen i det du skriver ja! Man kan aldri være 100% trygg. Det går jammen meg opp og ned ja!! 😉 Hva jobber du med tone?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *