ER HUN ELLER HAN EN EKTE VENN?

093b-jpgr-dmerket-ik-6671

 

( Mamma er en av mine beste venner og min bauta )

I det siste har jeg sett flere ulike personer legge ut et innlegg på sine sosiale medier hvor de forklarer at dette er året hvor de rydder opp og prioriterer de som stiller opp for dem og «sletter» de som ikke er der for dem. Jeg støtter så absolut at vi må prioritere de vennene som gir oss en god følelse, som gir oss god innflytelse og de vi kan være oss selv med. Vi blir jo som de vi omgåes. Og ingen er tjent med å bruke tid på energityver som drar oss ned.

MEN en ting jeg har lært de seneste årene er å se saken fra to sider og ikke bare tenke på meg selv. Etter å ha vært støttespiller i mange ulike menneskers liv hvor mange betror seg til meg og deler personlige ting fra sitt privatliv har jeg fått et annet syn på alt dette. «Å stille opp for noen» kan dessuten ha veldig ulik mening avhengig av hvem personlighetstype som snakker. Noen trenger gaver, noen trenger komplimenter, noen trenger at du holder rundt de når de gråter, noen trenger at du blir med de på party, noen trenger bare at du ligger på sofaen i joggings med de og sier minst mulig og noen ønsker ehlst å bli avbildet med deg på instagram eller andre sosiale medier. Vi er alle ulike og det gjelder å forstå hverandre før man «sletter» noen fra sitt liv. Ingen er uansett tjent med å ha uvenner eller fiender.

Fakta er at vi kun har 24 timer i døgnet og at vi mennesker hele tiden har opp og nedturer. Når vi har mer enn nok med våre egne utfordringer har vi ofte ikke noe ekstra å gi. Når man ikke er den beste utgaven av seg selv og er i balanse er det kanskje ikke alltid man ønsker å være med på et jenteparty eller å ha masse mennesker rundt seg og det bør bli respektert. Personlig kjenner jeg veldig mange mennesker og hver uke får jeg mange meldinger med mennesker som spør om en kaffe eller om vi skal finne på noe. Og jeg skulle så gjerne ha truffet alle disse fantastiske menneskene, men faktum er at om jeg skal få nok søvn, få i meg nok mat, jobbe for å tjene til livets opphold, trene for å ta vare på helsen er det ikke så mange timer igjen. Ofte liker jeg å ta det helt med ro og lese en bok på hytta eller å gå på ski på fjellet når jeg først har fri og jeg har behov for min «me time». Dette gir meg energi. Derfor har jeg innsett at jeg har ikke så mye tid til overs. Men jeg trenger ikke slette venner av den grunn. Ekte venner vil alltid være der. Uekte venner som skal ha noe av meg kommer og går 😉 Jeg synes alltid det er spennende med nye bekjentskaper, men til hverdags har jeg desverre altfor liten tid. Og grensesetting er utrolig viktig!

Mine viktigste verdi er helsen. Tar jeg ikke vare på den har jeg ingenting.

 

NO HEALTH NO WEALTH!

Jeg er en ja person og synes ikke det er enkelt å si nei til alle som spør, men jeg har innsett at jeg kan ikke være der for alle. Jeg er nødt til å være der for meg selv først og fremst for å være den beste utgaven av meg selv. Dette handler ikke om at jeg ikke vil henge med de jeg sier nei til, det handler KUN om at tiden desverre ikke strekker til og det synes jeg er veldig trist.

Selv har jeg i løpet av livet hatt mest guttevenner siden jeg gjennom livet har opplevd mye sjalusi fra jenter og jeg ikke har vært noen typisk «jente jente». Så jeg må si jeg noen ganger får litt bakoversveis over alle «reglene» mange jenter har. Er man ikke alltid med på de sosiale tingene, så er man ikke med i gjengen og ofte må man gjøre som alle de andre. Kjører man sin egen stil er det ofte ikke så poppis.  Og har man en periode hvor man er sliten og ikke har noe å gi så er det ikke nødvendighvis noen som vil henge med deg.. Da skygger de banen.

Kjenn etter hva som er riktig for deg. Vi er alle ulike. Noen mennesker får energi av å være på hyttetur med 30 mennesker og noen får energi av å gå en tur alene i skogen. Ingen av delene er rett eller galt, men DU må gjøre det som gir DEG mest. Du kan uansett ikke please alle.

Det hender noen spør meg hvor lenge de skal være der for en person som sliter. Vi har alle ups and downs i livet og det er supert å støtte en person som sliter. Men først og fremst må vi ta vare på oss selv for å ha noe å gi til andre mennesker. Det er en grunn til at det finnes fagpersoner som leger og psykologer. Ja, gode samtaler med venner som virkelig bryr seg om oss og viser kjærlighet kan bety mye. Men å være «søppelkasse» over tid tar MYE krefter. Jeg er en person som liker å være der for mennesker i krisesituasjoner og jeg har vært mye støttespiller i løpet av mitt liv, men på et tidspunkt må du «slippe de». For noen tar så mye energi å hjelpe at du selv kan «gå under» og det er ingen tjent med. Så på et tidspunkt må du hjelpe din venn å få profesjonell hjelp. Og forhåpentlighvis vil din venn forstå din avgjørelse og takke deg når de er på beina igjen 🙂

Ekte venner er der selv om du i en periode er hektisk og må ta ansvar for ditt eget liv.

Mens falske venner kun er ute etter energien din eller noe du har som du kan gi de..

Det må være en balanse mellom å gi og å få i et forhold eller en relasjon enten det er vennskap, kjærlighet eller jobb. Min erfaring er at dette fungerer best om man kan kommunisere åpent og si ifra om det er noe man savner , men også å rose den andre parten når det er noe du virkelig er takknemmelig for. Jeg opplever ofte at mange føler de gir mer enn de får, men vi må ta ansvar for oss selv. Føler vi det slik er det lov å ta en samtale om det å si hva man ønsker.

Hvordan skal din venn, kjæreste eller kollega vite dette om du ikke sier ifra? De fleste av oss leser jo ikke tanker 🙂

Det er en del som «forventer at du skal forstå». Disse menneskene har jeg nå slettet fra mitt liv.. Jeg foretrekker mennesker som er ærlige og sier det de mener framfor å spille det spillet altfor mange spiller.. Overfladisk fjas kan du få billig av meg.. Det var en av mange grunner til at jeg endret retning i 2008.

BE YOURSELF ! EVERYONE ELSE IS ALREADY TAKEN 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *