ANTIKLIMAKS

B39R0275Foto: Rolf Ørjan Høgset i spania hos min far..

Når man har jobbet hardt mot et mål over lengre tid og har nådd målet har man en tendens til å oppleve et antiklimaks og man kan miste litt motivasjonen. Dette opplevde jeg spesielt da jeg vant «SVD» i 2008. Husker jeg tenkte «Hvordan skal jeg toppe dette?» og jeg følte fallhøyden plutselig var stor.

Etterhvert som årene har gått og jeg har kastet meg ut i ulike fysiske og psykiske utfordringer har jeg innsett at jeg etterhvert har blitt sterkere mentalt og mer utholdende enn mange. Dette har jeg ikke alltid vært. Jeg har trent på dette. Det handler om å presse seg utenfor sin komfortsone og jobbe hardere enn man tror man kan. Ikke gi opp når du tror du vil gi opp. Vi klarer ofte så mye mer enn vi tror.

Se på meg da! Maraton lissom! Gsus.. Jeg sitter her og må innrømme at jeg forstår ikke helt at jeg faktisk løp et maraton på lørdag. 4,2 mil assa! Shit, alt gikk så fort etter jeg bestemte meg 2 dager før.

Men nettopp derfor opplevde jeg ikke et stort antiklimaks i denne sammengheng siden det var ikke så stort for meg å løpe et maraton. Vel, misforstå meg rett. Jeg er stolt over å ha gjennomført og jeg vet at mange ser på det som imponerende. Men det er andre ting som imponerer MEG mer. OG i dette tilfellet var jo dette kun et delmål på veien mot Iron man 2015.

Etter man har gjennomført et maraton eller lignende harde konkurrranser sies det at man bør ta seg en litt fri fra treningen eller å trene kortere distanser på lavere intensitet siden det er en stor belastning for kroppen og den trenger å restituere seg godt og hvile før man kjører i gang igjen. Da jeg løp halvmaraton i 2010 var jeg nødt til det siden jeg var så øm i knær og rygg i en uke etterpå. Siden den tid har jeg trent mye styrketrening og sånn sett er nok kroppen min mer gjennomtrent og stødig. Det var hvertfall slik jeg opplevde det etter maratonet og når jeg nå sitter her etter å ha løpt 10 km langs stranden ( Varmet godt opp med 20 min rask gange og løp rolig i ca 7-8 km i timen). Jeg hadde altså 4 dager og kroppen kjentes bra da jeg løp. Så jeg merner det er høyst individuelt og jeg mener man bør lytte til sin egen kropp framfor å tro blindt på alt man leser fra uliek bedrevitere som mener de sitter med fasiten. Som regel finnes det ikke kun EN fasit i trening. Det handler om å lytte til sin egen kropp først og fremst. Men hvilen er også en del av treningen og viktig for optimal prestasjon. Så etter et løp er det viktig å hvile godt, få i seg nok veskee, få i seg nok næring. Og vi var på massasje søndag også. Det anbefales også for å løsne opp i spent muskulatur. Ta gjerne en tur til lege eller naprapat for å sjekke at alt er som det skal også.

Hvordan unngå Antiklimaks?

For å unngå antiklimaks anbefaler jeg å sette seg et nytt mål raskt etter målet er nådd eller før slik som jeg gjorde ( Ironman) . Det er alltid bra med noen dagers pause for å klappe seg selv på skuldren og å evaluere hva som var bra og hva man kan gjøre bedre. Men har man ikke et nytt mål er det fort gjort at den hvileperioden strekker seg ut og blir litt for langt. Det som skjer da er at mange spiser seg opp litt mye, trener ikke og det blir veldig tungt å sette i gang igjen. Men om dette funker for deg, why not! 🙂 Alle må gjøre det på sin måte. Har en del Norseman kompiser og vet en del av de kjørte på så hardt mot konkurransen at de ikke har kommet i gang igjen.

Det som også kan være bra er å ha en venn eller trener som drar deg i gang igjen så smått

Begynn pent. Du trenger ikke å fortsette der du slapp før konkurransen med hardcore trening

Tren ting du synes er gøy hvor det ikke er fokus på prestasjon

Sug på karamellen og vær stolt av din prestasjon

Det var utrolig deilig å løpe 10 km i dag uten å tenke prestasjon i det hele tatt. Det eneste jeg tenkte på var å komme i gang og å kose meg . Det er så utrolig deilig å løpe langs stranden, se solen treffer havet, bølgene skvulpe og kjenne solen steike. Dette gir meg energi og jeg får sortert masse tanker . Løpingen er virkelig noe som betyr mye for meg. Det er avkobling. Jeg får tid til å tenke over livet og hva jeg vil samtidig som kreativiteten blomstrer og jeg setter meg nye mål mens jeg løper.

Om jeg som hatet å løpe har lært meg å like det kan hvemsomhelst lære seg å like løping!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *