POSITIV EGOISME

trying-my-best-quote-pictures-good-sayings-pics

 

Positiv egoisme som jeg skriver om i boken min «Bra Nok!» handler om at for at vi mennesker skal ha noe å gi til andre mennesker er vi nødt til å dekke våre grunnleggende behov først slik at vi har noe energi å gi til andre mennesker.

Den seneste tiden har jeg lagt merke til at veldig mange mennesker strever hardt for å bli likt. Det er nærmest som en konkurranse blant folk om å bli best likt. Veldig mange unngår å si hva de mener eller å si hvilke behov eller ønsker de har i frykt for og ikke bli likt. Mange av disse menneskene trykker «liker» på alt på sosiale medier og gir komplimenter til alle, gir gaver og snakker aldri om sine negative sider eller sier hvordan de egentlig har det. Mens i virkeligheten sliter de både med kjærlighet og økonomi.

Det er ekstremt mye fasadeliv ute og går og for all del.. Det er bra folk ikke sutrer unødvendig og tar seg sammen for å gjøre det beste ut av enhver situasjon, men vi mennesker har behov for å ha en dårlig dag og det er lov å gråte en skvett innimellom. Det er menneskelig å ha en dårlig dag innimellom.

Vi mennesker går igjennom ulike faser i livet og om man går igjennom et brudd , sliter med økonomiske problemer eller har opplevd traumatiske opplevelser får man minus på selvfølelseskontoen og trenger mer oppmerksomhet og bekreftelser. Desverre er det mange både menn og kvinner som i en slik situasjon spiller på sex for å få oppmerksomhet fra det motsatte kjønn fordi de trenger oppmerksomheten og ser ingen annen mulighet siden de ikke ser sin verdi og tenker at ingen vil være med de ellers. Dette gir en kortvarig lykkerus og det kan også gi noen følelsen av å bli brukt som vil gjøre at det blir enda mer minus på selvfølelseskontoen. Etter et brudd bør man heller bruke tid på å bygge seg opp fra innsiden ved å fokusere på seg selv og de tingene som gir energi og glede i sitt liv.

Det som er skummelt når mennesker er så sårbare som etter et brudd f.eks er at de i denne fasen lett kan bli utnyttet siden de er så svake mentalt og derfor sliter med å si nei i fare for ikke å bli likt. Behovet for oppmerksomhet er stort og i noen tilfeller spiller det ingen rolle hvilken type oppmerksomhet de får bare de blir sett på en eller annen måte.

Mestring gir økt selvtillit, så det gjelder å sette realistiske mål og å finne en balanse slik at man føler man får det til. Setter man for høye mål og  unngår å ha respekt for seg selv og sette grenser, får man det motsatte av mestring og man kan bryte sammen mentalt og i verste fall få angst og depresjoner.

Det mange mennesker ikke forstår er at vi har ikke ubegrenset med energi og den må fordeles ut på en fornuftig måte. Og det er faktisk sånn at positive opplevelser og sosiale sammenkomster OGSÅ tar krefter fra oss. Vi kan IKKE si ja til alt! Joda, det er bra å være en JA person, men sier du for mange ganger ja, kan du bli utbrent og da blir du sittende der alene stort sett. Når du er utbrent har du ingenting å gi. For ofte i livet handler det jo om hva vi har å gi..

Derfor er det viktig å sette grenser for deg selv. Desverre er det kun dine ekte venner som vil respektere deg og dine behov. Veldig mange andre vil tenke «What`s in it for me?» og den dagen du ikke har noe å gi vil de være borte. Så se deg rundt. Hvilke mennesker er der den dagen du sitter og griner?

Du kan ikke please alle og bli likt av alle! Kjenn etter i magefølelsen din. Hva er viktig for DEG? Er det viktig at du blir likt av ALLE? Eller er det viktig at du har en god helse og føler at du er bra nok akkurat som du er og kan leve det livet DU har lyst til?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *