Måling av framgang

Roger Holmedal er fagansvarlig på Optimal Trening hvor jeg trener mine «Superkvinne» og «Supermann» grupper. 

Der jeg jobbet tidligere brukte vi «Tanita» maskinen for å måle fett%, muskelmasse og for å måle framgang på våre klienter. Roger måler med fettklype og siden dette var nytt for meg valgte jeg å la han teste på meg for at jeg skulle erfare hvordan det fungerer før jeg evt velger å anbefale dette for mine klienter.

Den siste tiden har jeg ikke hatt fokus på fett% i det hele tatt og funnet enn bra balanse i livet mitt generelt. Jeg har aldri følt meg bedre faktisk:) De siste 2 årene har jeg trent mer prestasjonsrettet mens jeg nå trener mest med fokus på helse siden jeg jobber såpass mye at jeg ikke har nok overskudd til å ha prestasjon som mål. Dette har tydelighvis hatt en meget god effekt på meg. Jeg har alltid hørt at måling med fettklype er meget eksakt og jeg forventet at jeg skulle få en høyere % siden jeg ikke har gått inn for å senke den nå.

Men jeg havnet på 14,8  i fett% og 49,4 kg i muskelmasse og det er vel den laveste målingen jeg noensinne har hatt i fett% og på nivå med en toppidrettsutøver. Roger kunne fortelle meg at jeg tydelighvis ikke var stresset, men at jeg tydelighvis er laidback og fornøyd med livet for tiden. That`s right! Men jeg fikk beskjed om at jeg kunne sove litt lenger. Gledelig!;) Takk!

Jeg mener ikke at målet bør være å ha lavest mulig fett%. En normal fett% for kvinner ligger ca. mellom 20-25 % for kvinner og 15-20 for menn. Blir fett% for lav kan det få en del konsekvenser som at man mister menstruasjonen og kroppen ikke fungerer helt slik den skal. Men dette er meget varierende fra person til person. Vi har alle ulike gener og noen kan ha lavere fett% uten at det er noe problem. Selv er nok grunnen til at jeg nå har såpass lav fett% at jeg har fått mer muskelmasse og da øker blant annet hvileforbrenningen. Jo mer muskler jo bedre forbrenning. Og jeg er mer opptatt av å ha muskler og være sterk nok til å takle hverdagens utfordringer enn å være tynnest mulig.

«Strong is the new skinny»

Stress er jo vår verste fiende. Når vi stresser produserer kroppen stresshormonet kortisol som er både fettbesparende og muskelnedbrytende. Om man bare bruker sunn fornuft og ikke overdriver , men er god mot seg selv blir kroppen glad:)

Balance is the key

Fettprosent måling med kaliper blir brukt på 12 referansepunkter for og mest nøyaktig måle din fettprosent.
I motsetning til mange billige instrumenter for måling av kroppsfett er en kaliper svært nøyaktig om det blir gjort av noen som kan dette. Hudfolden med underliggende fett er det eneste som blir roger@optimaltrening.com@optimaltrening.com og derfor spiller ikke mengde muskelmasse/vev noen rolle.
Som med alle metoder er det ingen som er perfekt , så det gjelder og ikke se seg blind på tall, men kjenne etter hvordan man føler seg. Og etterhvert som man har testet med mange ulike måter som «Tanita», målebånd, klype osv blir man kjent med kroppen sin og man får en «feeling» på det. Men en erfaren kaliper måltager skal visst være best for dine målinger, om du skal måle fremgangen din i følge Roger som har spesialisert seg på disse tingene.

Uansett anbefales det at du velger og bruker en metode av gangen, da det blir enklere for deg å måle fremgangen, som jo er det viktigste. Jeg benyttet meg som sagt av «Tanita» på mine klienter på det forrige stedet jeg jobbet og vi kunne se tydelig framgang siden vi brukte samme metode hver gang. Du må bare prøve deg fram og finne det som passer for DEG 🙂 Bare ikke la deg styre for mye av tallene, men bruk de til det de er ment for.

Men når det er sagt så har jeg gått litt bort ifra å bruke slike målinger til enhver tid siden enkelte mennesker kan bli litt for fokusert på tallene, så jeg anbefaler det ikke for alle.

For de som ønsker en slik test kan dere ta kontakt med min kollega Roger Holmedal på Optimal trening:

roger@optimaltrening.com

Roger er også en meget dyktig personlig trener.

Hils så mye fra meg:)

LA:)