ER DU ØKONOMISK BEVISST?

Jeg har alltid vært interresert i økonomi i følge min mor. Da jeg var lita og fikk lommepenger av bestemor eller penger til bursdag og jul sparte jeg pengene og kjøpte meg heller kvalitetsvarer jeg hadde ønsket meg lenge. Mange trodde jeg var bortskjemt, mens sannheten var at jeg var bare god på å spare til noe jeg ønsket meg. Jeg sparte også godteriene jeg fikk på lørdager.

Dere har sikkert sett videosnutten «The marshmellow test» https://youtu.be/QX_oy9614HQ ?

Jeg startet mitt første selskap i 2001(19 år gammel) som modell, artist og skuespiller. Jeg levde av dette til 2008. 2008 var mitt mest hektiske år noensinne. Det året turnerte jeg i Norge og utlandet som artist, jeg deltok i Grand Prix, jeg ga ut album, jeg stilte ALLTID opp for pressen (siden jeg ikke hadde lært ordet nei og selvfølelsen var lav), mine foreldre skilte seg (hvilket var vondt for meg), jeg fjernet silikonen og vant «Skal vi danse».

I denne perioden av livet var jeg aldri minus på konto, men jeg var mindre økonomisk bevisst enn jeg er i dag. Jeg spiste ofte ute på restaurant, reiste masse, handlet masse klær impulsivt jeg ikke egentlig hadde behov for og gikk til frisør og beautysalonger flere ganger per måned bare for å nevne noe. Hår og negler var alltid on point. Hvis ikke kunne jeg ikke gå ut den gangen.

Jeg kom til et punkt i livet hvor jeg følte jeg gikk for mye på tvers av mine verdier og jeg ønsket derfor å gjøre en endring i livet mitt.

Hele 2009 var jeg utladet og lå på sofaen for å finne ut av hva jeg skulle gjøre med livet mitt.

Jeg brukte de siste sparepengene mine som jeg hadde oppspart fra showbiz perioden på en PT utdannelse og startet jobbe på SATS. Etter to dager på jobb hadde jeg slått salgsrekord. Ingen hadde solgt så bra første måneden og det hadde jeg gjort på to dager. Etter 6 måneder startet jeg mitt 2.selskap. Jeg har nå levd av å gjøre andre bedre de siste ti årene.

Etter denne endringen hvor jeg gikk fra å ha en god årslønn som modell og artist til å endre retning gjorde at jeg ønsket bli mer bevisst. Det at jeg ble sengeliggende på sofaen gjorde at jeg var nødt til å begrense pengebruken. På et tidspunkt kunne jeg f.eks ikke tillate meg å gå på cafe med venner. Dette var nok en av flere opplevelser som gjorde meg tvunget til å bli mer økonomisk bevisst.

I 2012 hadde jeg en kjæreste som var veldig opptatt av å tjene penger og han lærte meg å lage et budsjett i excel. Selv var jeg mest opptatt av å hjelpe folk. Det at han lærte meg dette gjorde at jeg sparte opp 300 000 kr det første året jeg jobbet som PT og jeg kjøpte meg min aller første leilighet på Grünerløkka. Jeg var SÅ stolt! Spesielt siden jeg ikke fikk noe hjelp fra foreldre, men hadde jobbet hardt for å klare det helt på egenhånd.  I 2017 solgte jeg den med en økning på 103% og kjøpte meg ny leilighet på Majorstua samme dag. Dette kan bli oppfattet som skryt. Det er IKKE formålet med dette innlegget. Det jeg ønsker med dette innlegget er å få kvinner til å bli mer opptatt av sin egen økonomi framfor å overlate mannen til å ha full kontroll på økonomien.

I 2017 startet jeg å spare til pensjonen og jeg startet samtidig å investere i fond. Nå forsøker jeg å lære meg mer om dette. Jeg ser ingen grunn til at ikke vi skal kunne få like bra pensjon som mannfolka!

Jeg skriver dette for å gi dere bakgrunnen for hvorfor jeg er så opptatt av økonomi. Det handler rett og slett om at jeg brenner for at vi kvinner skal stå på egne bein og ikke være avhengig av mannen. Selvfølgelig er det kjempehyggelig med menn som er gentleman og åpner dører og tar regningen på restaurant, men det er ingen selvfølge. Det er viktig å ha orden på sin egen økonomi. Desverre har jeg sett altfor ofte kvinner som har en stor diamantring på hånden og lever et luksuriøst fasadeliv, men som ikke er lykkelig fordi det er en maktubalanse i forholdet.  Noen ganger kan det desverre være slik at de som tjener mest ( enten det er menn eller kvinner) tror de kan bestemme mest. Jeg brenner for å inspirere kvinner til å tjene sine egne penger, ha kontroll over sin egen økonomi for å kunne ha frihet til å være seg selv og å leve det livet de ønsker. Dette handler for meg om helse! #økonomiskhelse Jeg mener at en god helse handler mye om å ha orden på økonomien.

Med det mener jeg at det er viktig at du har oversikt på hva som kommer inn og ut av din konto slik at du ikke stresser med regninger du ikke får betalt. Stress er en av våre verste fiender. Når vi stresser produserer vi blant annet stresshormonet kortisol som er både fettbesparende og muskelnedbrytende. Hva mener jeg med å ha orden på økonomien?Jeg mener ikke at du må være rik eller tjene mest mulig penger. Jeg mener  at forbruket bør samsvare med inntekten din. Det å ha orden på egen privatøkonomi er grunnmuren og det gir deg trygghet i livet. En mann kan komme og gå, men har du orden på økonomi bevarer du din trygghet uavhengig av om du er i et forhold eller ikke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *