Hvert tredje menneske er overvektig!

Foto: www.forskning.no

Den senere tiden etter at jeg kom ut av «fitnessbobla» har jeg nå valgt å se verden fra et større perspektiv. Dette kan også være mye fordi jeg også har endret litt omganskrets og rådgivere. Jeg omgåes enn del kunnskapsrike ledere som gir meg innblikk i mange ting jeg ikke har hatt for vane og tenke over. De har utfordret meg til å lese aviser jeg vanlighvis ikke leser og dette har gjort noe med meg. Jeg er vant til å være en del av et miljø hvor alle trener. For meg er det mer unormalt og ikke trene enn å gjøre det. Det sies jo at man blir som de man omgåes og det stemmer jo faktisk.

Mine rådgivere mente jeg ikke kunne inspirere de som sitter i sofaen og er overvektige. Dette synes jeg selvfølgelig var veldig trist å høre siden jeg ønsker at alle mennesker skal forstå viktigheten av å være i bevegelse. Trening hjelper jo for alt og har hjulpet meg ut av både angst, depresjoner og spiseforstyrrelser. Er det noe jeg vet så er det jo hvor jævli det er å være syk og å føle seg mislykka. Og nå til dags er fedme et STORT problem som koster staten milioner av kroner! Og det er dette skattepengene våre går til! Da burde det jo nesten ha vært et belønningssystem slik at de som trente og tok vare på sin helse betalte mindre skatt! Enig?? Det ville vært helt fantastisk!

I følge forskning er hvert tredje menneske overvektig!

Dessuten mener jeg at det helsevesenet som mange skryter av i Norge er da ikke så fabulous som man skal ha det til. De som sier det kan umulig ha opplevd å være ned i mørkets daler. For når du er der er det ikke mye hjelp å få. Det er LANGE køer og hva hjelper det når du faktisk trenger øyeblikkelig hjelp? Noen blir stappet full med tabletter og trygdet når det de egentlig hadde behøvd var noen samtaler med en psykolog eller sosionom. Men det er kanskje for dyrt? Jeg vet ikke nok om dette enda desverre. Men jeg VET at trening burde vært gitt på resept og at mennesker trenger å bli sett og hørt. Vi er nødt til å føle oss akseptert som vi er. Helse handler om SÅ mye mer enn bare trening og mat. Men å komme i gang med litt enkel trening og kjenne at kroppen produserer endorfiner vil være en god start.

Jeg fikk beskjed fra tidligere rådgivere at jeg var for ekstrem til å motivere overvektige hjemme i sofaen. At jeg ikke er den rette til å motivere alle kan jeg forstå, MEN jeg får ukentlig meldinger fra både overvektige, mennesker med diabetes, angst og andre lidelser som takker meg for inspirasjon og for at de har kommet i gang med treningen, så jeg velger å fortsette ha tro på meg selv. Ganske spesielt å si at jeg må prøve å være noen andre for å inspirere folk flest da Som om jeg var et utenomjordisk vesen eller noe. Jeg har hvertfall et brennende engasjement for å få mennesker i aktivitet og til å gjøre noe med den tragiske situasjonen vi faktisk er i her på jorda.

Javisst er jeg ekstrem til tider fordi jeg kan, men når jeg jobber med å hjelpe folk flest anbefaler jeg alltid folk til å starte forsiktig litt og litt. Det er viktig å tilrettelegge treningen til hver enkelt og å se mennesket. Som regel ligger det alltid en historie bak. Det kan være mange grunner til at man har sluttet trene og at spisingen har sklidd ut. Det kan være økonomiske problemer,traumatiske opplevelser, kjærlighetsbrudd kan være vondt og dette er noen av de tingene som kan gjøre at man kanskje føler man mister sin verdi, ender opp i en offerrolle og synes synd på seg selv. Jeg har selv vært der.

Jeg spiste alt jeg kom over, ble liggende i stabilt sideleie for så å spiste nesten ingenting og overtrene og slik gikk sirkelen. Jeg mistet kontroll og det tror jeg så absolut vi alle kan oppleve i større eller mindre grad. For mange er dette et nederlag og mange føler seg da «svake» siden de mangler disiplin. Men dette kan trenes opp og det første skrittet for å komme seg ut av dette er å tørre å vise sårbarhet og be om hjelp. Så er det desverre ikke slik at du alltid er så heldig å treffe på de som faktisk bryr seg og vil hjelpe deg selv om du går til en lege. Det finnes faktisk leger som mangler empati. Så det krever jo faktisk at du er ressurssterk. Jeg vet det ikke er lett når selvfølelsen din er på bunnen. Jeg har selv vært der og jeg hadde mest lyst til å synke ned i jorda og dø. Det å vise seg fra en så stakkarslig side er det nok ikke så mange som føler seg særlig komfortabel med. Og dette er nok også derfor problemene er så store. Fordi folk ikke tør å snakke om dette og fordi når noen snakker om dette vender noen de kanksje ryggen?

Jeg tror vi mennesker trenger hverandre og at vi alle har behov for annerkjennelse og en bekreftelse på vår grunnleggende eksistens. Men når alt kommer til alt er det viktig at om DU har et problem er det umulig for oss andre å hjelpe deg om du ikke har bestemt deg for å ta steget selv. Vi kan legge ting til rette for deg, men du må tåle smerten og den eneste egentlig som kan hjelpe deg når alt kommer til alt er deg. Du er nødt til å ville det sterkt nok! Ingen kan trene FOR DEG! Du må dessuten tørre å ta imot hjelpen når noen strekker ut en hånd!

Jeg anbefaler ALLE å komme i gang med trening med en gang! Det blir som å investere penger i banken! Om du ikke investerer i f.eks muskelmasse og styrke med styrketrening nå vil det være større sjanse for at du faller og slår deg som gammel. Alle de eldre som faller og slår seg koster staten millioner av kroner. De eldre trenger å komme i gang med styrketrening og dere som sitter i sofaen trenger å komme dere opp av sofaen. Så lurer dere sikkert hvorfor? Vel, du kan ikke sitte å rotne i sofaen! Livet blir definitivt ikke noe bedre av det! Jeg kan garantere at livet ditt blir MYE bedre om du starter forsiktig å bevege deg litt etter litt! Det blir en investering i din framtid og det vil øke din livskvalitet! Du vil få bedre vekt, mindre angst og depresjoner. Du vil forebygge skader, trene bort skader. Videre vil du få mindre sjanser for livsstilssykdommer.

Hva venter du på?Alt er bedre enn ingenting! Bare start med å gå turer! Bare 30 minutter per dag! Vi har alle startet et sted!

Dette klarer du! La oss heie hverandre fram! Opp av sofaen folkens!

Lets do this!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *